Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Gravida Laci försvann utan ett spår på julafton

27 sep, 2022 
Marita Wass
Laci Peterson mördades. Maken Scott är dömd för mordet.
Lyckligt par. Laci och Scott Peterson.
Scott och Laci Peterson var utåt sett det perfekta paret. Efter flera års längtan skulle de äntligen bli föräldrar. Men på julafton 2002 försvann den höggravida Laci spårlöst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 24 december, dagen innan det stora julfirandet i USA, hade Scott gett sig ut på en heldags fisketur med sin nyköpta båt. Hans hustru Laci, som väntade sitt första barn i slutet av januari, ville vara hemma i villan i Modesto i Kalifornien och ordna med de sista detaljerna inför julfirandet. Kanske skulle hon komplettera det sista i den nästan färdiginredda barnkammaren, innan paret samma kväll skulle äta middag hos Lacis mamma och styvpappa tillsammans med hennes bror Brent och hans familj.

När Scott kom hem strax efter klockan 16 var det tyst i huset. Hans fru var inte hemma och hade inte lämnat något meddelande om vart hon tagit vägen. Scott jagade inte upp sig utan duschade och satte på en maskin tvätt innan han började oroa sig över var hustrun var. När klockan var 17.15 ringde han till sin svärmor Sharon och undrade om Laci hört av sig till henne. Det hade hon inte och Sharon och hennes make, Ron Grantski, blev omedelbart mycket oroliga. Laci var en pålitlig natur och skulle inte göra något utan att först informera antingen sina föräldrar, sin make eller sin bror. Redan efter 30 minuter polisanmälde Sharon och Ron sin 27-åriga dotter som försvunnen.

Annons

Den amerikanska polisen brukar inte agera förrän en vuxen person varit saknad i två dygn, efter 48 timmar. I detta fall agerade de direkt eftersom de fann det otroligt att en höggravid kvinna gett sig iväg utan att berätta för någon vart hon skulle ta vägen.

Laci Peterson försvann julhelgen 2002
Paret träffades på universitetet där Laci pluggade till landskapsarkitekt.

Sa att han var änkling

Fyra timmar senare betraktade polisen försvinnandet som misstänkt och ett stort sökande inleddes. Efter fem timmar befarade polisen att mrs Peterson fallit offer för ett brott. Klockan 23.15 förhördes hennes man för första gången. Dagen därpå, den 25 december, då amerikanska familjer samlas för att fira jul tillsammans med allt från kyrkobesök till middag med fylld kalkon och julklappar, lämnade hundratals Modestobor sitt firande för att i stället hjälpa till att söka efter den försvunna unga kvinnan. Sökandet var resultatlöst. Det var som om Laci försvunnit i tomma intet.

Annons

Några dagar senare ringde Amber Frey, som bodde i Fresno i Kalifornien, till polisen. Hon berättade att hon några månader tidigare inlett en relation med Scott Peterson. Amber hävdade att pojkvännen utgett sig för att vara änkling.

Polisen bad Amber att spela in sina telefonsamtal med älskaren. Amber gick med på det och det polisen fick höra fick dem att häpna, lögnerna staplades på hög. På nyårsafton anordnades en ljusceremoni till minne av Laci. Senare på kvällen gick Scott, den på ytan förkrossade äkta mannen, undan en stund. Då passade han på att ringa till Amber för att önska henne gott nytt år. Själv sade han sig fira nyår i Paris och att han ringde henne från Eiffeltornet. På nyårsdagen gav polisen en presskonferens där de uppgav att de var övertygade om att den försvunna kvinnan utsatts för ett brott. Scott talade några dagar senare ut i media, han berättade om sin sorg och saknad, ovetande om att polisen vakade över varje steg han tog.

Amber Frey hade en affär med Scott Peterson
Amber Frey var ovetande om att Scott var gift sa hon.

Den 13 januari fick polisen veta att en tidning tänkte avslöja att Scott hade en älskarinna och namnge Amber. För att föregå det släppte polisen uppgifterna och på en presskonferens bedyrade Amber att hon inte känt till Lacis existens.

Annons

Tillkännagivandet resulterade i att relationen mellan Lacis familj och make frös till is, ingen hade tidigare vetat om hans otrohet. Allmänhetens förtroende för den misstänkte dalade. Samtidigt hopade frågetecknen sig, vad hade gått snett? Makarna Peterson gav sken av att vara det perfekta paret. De hade träffats när de båda hade läst på universitetet i San Luis Obispo i Kalifornien. Scott hade studerat lantbruksfrågor och ekonomi, Laci hade läst till landskapsarkitekt och drömde om att en dag öppna en plantskola. Paret hade förlovat sig i december 1996 och gifte sig den nionde augusti året därpå. Strax därefter startade paret en liten restaurang i San Louis Obispo, de drev den i två år innan de flyttade till Lacis hemstad med målet att bilda familj.Men barnen dröjde och paret uppsökte en fertilitetsspecialist. Så när Laci blev gravid i maj 2002 var hon överlycklig. Men i takt med att hustruns mage växte och barnkammaren inreddes blev den blivande fadern allt mer frånvarande. Det tycktes som om familjelivet inte längre lockade honom.

Annons

Polisen var nu övertygad om att det var Scott som låg bakom försvinnandet. Men de hade inga bevis. En ny husrannsakan gjordes i makarnas bostad. Det enda polisen fann var ett av Lacis hårstrån i den båt där hans fru aldrig ska ha satt sin fot.

Scott Petersons båt
Hade Scotts båt något med försvinnandet att göra?

Morgonen den 28 januari sändes i tv-programmet Good morning America en intervju med Scott Peterson. Den hyllade programledaren Diane Sawyers ställde obehagliga frågor till Scott:

”Det hela Amerika vill veta är om du har mördat din fru eller inte.””Absolut inte, jag har inget med hennes försvinnande att göra”, svarade den 30-årige mannen med eftertryck samtidigt som stora tårar föll nerför hans ansikte.

Under intervjun förklarade Scott att det låg i sakens natur att polisens misstankar riktades mot honom eftersom han var den som stod Laci närmast. Inför Diane Sawyers och det amerikanska folket hävdade Scott Peterson att han berättat för sin fru att han hade varit otrogen. Hon hade blivit upprörd men förlåtit honom och de hade beslutat sig för att gå vidare tillsammans.

Se också-4 krimfall som skakat världenBrand logo
Se också-4 krimfall som skakat världen

Laci och Conner hittas

Lacis familj och vänner levde i stor ovisshet hela våren fram till den 13 april. Då hittas fostret av ett dött liten gossebarn på stranden av San Francisco-bukten. Dagen därpå påträffades en illa åtgången kvinnokropp någon kilometer därifrån.

Annons

Obduktionen visade att den döda kvinnan var Laci och att spädbarnet var hennes son. Föräldrarna hade bestämt att han skulle heta Conner. Pojkens kropp var i stort sett oskadd eftersom den hade legat skyddad i hennes mage. Den 17 april var polisen redo att arrestera Scott Peterson för mordet på sin hustru och den ofödde sonen. När polisen skulle gripa honom i San Francisco dit han tagit sin tillflykt hade han blonderat sig. Det verkade som om han planerat för att ge sig av, bland annat hade han 15000 dollar i kontanter i sin bil.

Scott Peterson greps misstänkt för mordet på sin fru Laci 2002.
Scott Peterson förs in till rätten.

Den 1 juni 2004 inleddes rättegången. Åklagaren hävdade att den åtalade drogat Laci med GHB innan han strypte henne och styckade kroppen. Anledningen till mordet skulle vara att Scott tröttnat på livet som gift och att han i stället ville leva med Amber. Han hade dessutom dragit på sig stora skulder, och hustruns livförsäkring skulle förbättra ekonomin betydligt. Den 12 november föll domen, en enig jury ansåg det bevisat att Scott Peterson mördat sin höggravida hustru och den ofödde sonen. Han satt först fängslad på San Quentinfängelset, i väntan på att dödsstraffet skulle verkställas. Så sent som 2020 ändrades domen till livstids fängelse och Scott Petersons advokat har velat få till stånd en ny rättegång. Motiveringen är att delar av juryn var partiska vid den första rättegången. Scott Peterson har hela tiden hävdat att han är oskyldig och ett offer för en bristfällig polisutredning.

– Jag var inte den siste som såg Laci den dagen. Det fanns många andra som såg henne i kvarteret efter att jag åkt, hävdade han i en intervju 2017.

Laci Petersons mamma Sharon under rättegången.
Lacis mammam Sharon i tårar under rättegången.

För Lacis mamma, styvfar, bror och resterande familjemedlemmar blir livet aldrig mer detsamma. Julen som förr var en högtid fylld av glädje och gemenskap färgas av den djupa sorg och saknad de alltid lever med.

Annons