Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Högg ihjäl vännen med yxa – friades

19 sep, 2022 
Henrik Högström
Candace Montgomery mördade sin vän Betty
Hemmafru och lärare i söndagsskolan. Candy Montgomery var en oväntad mördare.
Hemmafrun Candace högg ihjäl sin vän med en yxa. Man räknade till 41 hugg efteråt. Trots att Candace erkände blev hon frikänd.
– Jag kommer aldrig att förstå varför, säger kriminalteknikern Steve Deffibaugh.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Wylie, Texas fredag 13 juni 1980. En litet fridsamt samhälle med runt 3000 invånare och en stark kyrklig gemenskap. Wyliebon Allan Gore är på tjänsteresa i Minnesota och ringer upprepade gånger hem till sin fru Betty utan att få svar. Han vet att hon blir orolig när han är bortrest så han vill kolla hur det är med henne. Till slut blir Allan så orolig att han ber grannarna att ringa på i hemmet. De ringer på både en och två gånger utan att få nåt svar. Till slut, och med Allans godkännande, tar de sig in i huset.

Betty Gores hem i Wylie, Texas
Betty Gore var hemma med yngsta dottern när Candy kom dit.

De möts av hemska scener. Deras granne Betty, tvåbarnsmamma och skollärare, ligger i en blodig hög på golvet i grovköket. Skaftet av en yxa sticker fram under frysen. Från rummet bredvid hörs barngråt. Ettåriga dottern Bethany står upp i spjälsängen och gråter. Hon är nedsmutsad och har uppenbarligen skrikit länge.

Annons

När polis och tekniker kommer fram till huset har ryktet spridit sig. Det är fullt med grannar, nyfikna utanför enplansvillan.

Brottsplats. Betty Gore slogs ihjäl med yxa
Handtaget på yxan stack ut under frysen

Kriminalteknikerna får till och med köra ut några grannar som är inne i huset när de ska genomföra brottsplatsundersökningen. Det är rörigt och flera spår som finns slarvas bort i det här skedet. Bland annat blir en matta från toaletten med två blodiga fotavtryck på ihoprullad och därmed förstörd som bevis.

Men den unge kriminalteknikern Steve Deffibaugh kan ta bilder som visar ett tänkbart förlopp. Det finns blodspår redan på farstutrappan och på hallgolvet. I grovköket är väggarna närmast täckta av blod. Saker på golvet som stötts ner från hyllor berättar om någon sorts tumult.

Fingeravtryck från Betty Gores mördare
Mördaren hade lämnat ett tydligt fingeravtryck på frysen

41 yxhugg

Bilderna från hemmet beskriver en vanlig dag. Det finns ett påbörjat brev till Bettys mamma i en uppslagen bok som handlar om England. Betty verkar ha funderat över den planerade semestern tillsammans med Allan. En full tvättkorg vittnar om vardagens vedermödor.

Annons

I köket ligger morgontidningen uppslagen och det finns kaffe i bryggaren. Kaffet är bränt så bryggaren har stått på ett tag. På frysen finns det ett blodigt fingeravtryck. Det ser ut som att någon, kanske mördaren, tagit stöd mot frysen i arbetet med att svabba upp blod från golvet.

Inne i badrummet, där mattan med blodiga fotavtryck finns, pekar allt på att det är mördaren som har duschat av sig. Teknikerna säkrar hår i avloppsbrunnen. I tvättstugan hittar man ett blodigt fotavtryck. Det är inte stort som en fullvuxen mans utan skulle kunna vara från ett barn eller en kvinna. Betty har slagits ihjäl med upprepade yxhugg. 41 stycken närmare bestämt.

Lärare och tvåbarnsmamma. Vännen Candace slog ihjäl Betty Gore med yxa
Betty Gore var tvåbarnsmamma och lärare

Mordet skakar det lilla staden i grunden. Blodiga yxmord tillhörde inte vardagen då eller idag. Och Betty var en uppskattad kvinna. När polisen knackade dörr i området fick de veta att en grannflicka som velat leka med Bettys 5-åriga dotter Alisa hade knackat på huset på morgonen. Ingen hade öppnat.

Annons

Men grannflickan berättade också att hon sett Candace "Candy" Montgomery gå ut ur huset samma förmiddag. Candy var, i likhet med Betty, gift med en ingenjör i Texas blomstrande techindustri och paren hade träffats genom kyrkan. De hade jämnåriga barn som lekte. När polisen nu frågade Candy vad hon gjort hos familjen Gore så hade hon en förklaring. Candy berättade att Alisa hade sovit över hos dem och att hon var förbi Betty för att hämta en baddräkt till Alisa.

Resten av dagen hade hon tillbringat i kyrkan där hon ledde bibelstudier för sommarlovslediga skolungdomar. Bettys man Allan berättade i ett första förhör att hade haft ett gräl innan han åkte på sin jobbresa men att äktenskapet annars var gott. Fast något gnagde uppenbarligen för snart hörde Allan av sig till polisen igen med en bekännelse. Han berättade att han och Candy hade haft en affär året före. En affär som Allan avslutat för att lappa ihop äktenskapet med Betty igen.

Candy togs in till förhör igen men uppgav att hon inte hade något med Bettys död att göra. I samma veva erbjöds hon att genomgå ett lögndetektortest vilket hon avböjde.

Se också: 5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022Brand logo
Se också: 5 svenska filmer som har premiär under hösten 2022

Hade skärsår på tån

Men även om polisen hade slarvat med brottsplatsen så fanns det säkrade finger- och fotavtryck att jobba med. Och med stöd av bland annat dessa så greps Candy Montgomery misstänkts för mord några veckor efter Bettys död.

Annons

Kriminalteknikern Steve Deffibaugh var med vid gripandet.

– Hon arresterades och jag var den som fick läsa rättigheterna för henne. Vi hade kvinnliga kriminalvårdare som visiterade henne och det var då de märkte att massa blåmärke och ett skärsår på tån.

Och nu hade hon en helt annan inställning till misstankarna. Enligt försvaret erkände hon sig skyldig till mord men hävdade nödvärn. Hon berättade själv under rättegången att hon mycket riktigt åkte över för att hämta en baddräkt till Alissa. När hon blivit inbjuden i huset hade Betty konfronterat henne med otroheten. Candy hade erkänt och Betty hade gått efter yxan och attackerade henne.

Attacken slutade med en brottningsmatch där kvinnorna försökte få tag i yxan. Candy vann och knuffade Betty till golvet. Men Betty fortsatte attackera och Candy hade inget annat val än att freda sig med yxan.

Men det rörde sig som sagt om 41 hugg varav de flesta mot överkroppen och huvudet. Åklagarsidan ifrågasatte att det skulle kunna motiveras av nödvärn.

Annons

Candys försvar förklarade att tvekampen triggat ett traumatiskt barndomsminne i henne. En trigger som gjorde att hennes försvar blev besinningslöst. Att hon fortsatte hugga på ren adrenalin och ilska.

Inför juryn försökte åklagaren sticka hål på hennes berättelse. Men Candy höll sig till samma historia och kunde till och med lägga till detaljer som förstärkning.

Candace Montgomery arresterades misstänkt för mordet på Betty Gore
"Candy" Montgomery hade haft en affär med Bettys man Allan Gore.

Hemmajury friade

Juryn behövde inte överlägga länge för att komma fram till ett beslut. Efter fyra och en halv timmes överläggningar kom de fram till att den unga hemmafrun skulle frias. När kriminalteknikern Steve Deffibaugh kommenterar domslutet konstaterar han att rättegången hölls på ”hemmaplan”. Det vill säga i countyt där Wylie ligger. Flera i juryn hade kopplingar till antingen Candy eller till hennes försvarsadvokat.

Annons

Omvärlden var lika oförstående till den friande domen men Candy kunde lämna rätten med maken Pat som en fri kvinna.

Bettys pappa Bob Pomeroy kommenterade domen efteråt för nyhetsbyrån UPI.

– Vad mig anbelangar har rättvisa blivit skipad. Hon är tvungen att leva med vad hon har gjort…men jag kan inte påstå att jag är nöjd med domen. Vi har inte fått reda på vad som verkligen hände och kommer aldrig att få reda på det.

Fallet har skildrats både i bok och på film. Senast i raden av skildringar är tv-serien ”Candy” där Jessica Biel gör rollen som Candy.

Källa: In&around Magazine, Texas Monthly

Annons