Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Greta Thunberg är Årets person enligt Time Magazine

11 dec, 2019 
Anna-Lena Pettersson
Porträtt av Greta Thunberg som blivit utsedd till Person of the year av Time Magazine.
Svenska klimataktivisten Greta Thunberg har utsetts till Årets person 2019 av den prestigefyllda tidskriften Time Magazine. Här kan du läsa om bakgrunden till att valet föll på just henne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Greta Thunberg har utsetts till Årets person av den prestigefyllda amerikanska tidskriften Time Magazine. Utnämningen gör att hon nu ingår i en imponerande skara människor, som till exempel Winston Churchill, Elizabeth II, John F Kennedy, Barack Obama och Angela Merkel.

– Jag är väldigt tacksam, hoppas att det kommer att hjälpa rörelsen, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter efter tillkännagivandet.

Videon kunde inte hittas

Tidskriften ger henne utmärkelsen för att hon visar på hur mäktig ungdomen är och för att hon i år fått världen att förstå något som man egentligen har vetat under en längre tid. Klimatförändringarna kom inte som en överraskning.

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Greta Thunberg till Time Magazine.

Klimatstrejk blev årets ord

Greta Thunbergs klimatkamp började i det lilla under sensommaren 2018 då hon helt ensam började strejka utanför riksdagen i Stockholm. Det var bara hon och skylten ”Skolstrejk för klimatet”. Under de senaste 16 månaderna har hon hållit tal i FN och inspirerat över fyra miljoner människor att strejka tillsammans med henne för klimatet. Hon är inte längre ensam.

Greta Thunberg på omslaget till Time Magazine.

Det är inte så att Greta Thunbergs framgångar med klimatstrejkerna har gått världen förbi. Bara på senaste tiden har vi kunnat se henne som gigantiska målningar på husväggar och hon har på sin USA-resa träffat massor av kända personer som har uppmuntrat hennes arbete. Författaren Margaret Atwood har jämfört henne med Jean D’Arc och en stor amerikansk ordbok utnämnde ”klimatstrejk” till årets ord 2019.

Annons

Greta lutar sig mot vetenskapen

Time beskriver Greta Thunbergs storhet så här:

”Thunberg är 16, men ser ut som 12. Hon har oftast sitt ljusbruna hår flätat i två flätor med mittbena. Hon har Aspergers syndrom vilket betyder att hon inte har samma känlomässiga register som många av dem hon möter. Hon tycker illa om folkmassor, struntar i kallprat och pratar i raka och okomplicerade meningar. Hon kan inte bli smickrad eller distraherad. Hon är inte imponerad av andra människors berömmelse och hon har inget intresse i sitt eget växande kändisskap.

Men det är just de här egenskaperna som har hjälpt henne att bli en global sensation. Medan andra ler för att lätta upp stämningen, tittar Thunberg tillintetgörande. När andra pratar om hopp repeterar Thunberg den obestridliga vetenskapen: haven kommer att höjas, städer kommer att sjunka och miljoner människor kommer att lida”.

Foto: TT, Time Magazine

Annons