Artikeln innehåller reklamlänkar

Handla via nätet – och spara pengar

Äldre par hittar billiga priser och shoppar med telefonen

Det lönar sig att jämföra priser!

Foto: Shutterstock/TT

När man handlar över nätet är en av de stora fördelarna att man kan jämföra priser från olika företag och ofta spara pengar. Här tipsar vi om var du kan jämföra priser på olika varor.

Att handla via internet, så kallad e-handel, är i dag en av de vanligaste formerna för att göra inköp. Hela 92 procent av alla internetanvändare i Sverige har någon gång gjort ett köp via internet och fått paket levererat hem.

Helst köper vi så kallade sällanköpsprodukter via internet, det vill säga kläder, skönhets- och hälsoprodukter samt böcker.

Se också videon: 6 saker att tänka på när du näthandlar

6 Saker att tänka på när du näthandlar
Slå på ljud

E-handeln är på stark framväxt. Snabbast växer livsmedelsbranschen, tätt följd av sporthandeln och möbelbranschen. I princip alla stora kedjor har i dag en e-handels- lösning att erbjuda sina kunder.

I Sverige är de populäraste butikerna Dustin home, återförsäljare av IT och elektronik, multimediaåterförsäljaren CDON.com och kläd- och inredningsjätten Ellos.

Här är apparna som minskar matsvinnet – och sparar pengar

Att göra sina inköp via internet har många fördelar utöver att du inte behöver resa dig från soffan för att få tag på det som du behöver. Det är betydligt snabbare och enklare att jämföra priser mellan olika konkurrenter och du kan få dina varor levererade dit du vill, när det passar dig.

De flesta e-handlare erbjuder gratis frakt och fri retur så att du enkelt kan lämna tillbaka dina produkter om du inte skulle vara nöjd.

Så jämför du priser på nätet

Att jämföra priser på varor och tjänster på nätet är enklare än när du är ute på stan och shoppar.

Det finns många populära prisjämförelsetjänster som förser dig med information om var du hittar din produkt till bästa pris. På dessa webbplatser, eller i deras appversioner, kan du också se omdömen från andra användare och läsa om deras erfarenheter av butiken och produkten.

Denna typ av webbplatser säljer alltså inte själv några produkter, utan tjänar sina pengar på att fungera som förmedlare mellan dig som potentiell kund och de olika butikerna.

Här kan du hitta bra priser!

Här är tre stora prisjämförelsesajter i Sverige:

Pricerunner.se

Pricerunner.se har nästan två miljoner produkter hos 6 000 butiker i sin informationsbank. Sajten har funnits sedan 1999 och utsågs 2018 till Sveriges bästa köp- och jämförelsetjänst av tidningen IDG.

Prisjakt.nu

prisjakt.nu finns över en miljon butiks- och produktomdömen, och den har drygt 800 000 produkter från över 5 000 butiker i sin databas. Företaget startades 2002 och ägs i dag av Schibsted-koncernen som även äger Aftonbladet.se.

Så köper du begagnade saker på köp-och säljmarknader

Matspar.se

Matspar.se är en nischad prisjämförelsesajt som blivit mycket populär sedan starten 2015. På matspar.se kan du jämföra priser inom dagligvaruhandeln – över 40 000 produkter finns i databasen som även inkluderar färdiga matkasse-lösningar.

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Få hjälp med det digitala med Digitant-böckerna!

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Adlibris)

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

9 tips för att handla tryggt och säkert på internet

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer och beställ här (länk till Adlibris)