Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är alla Vintervärdar 2021 – 8 profiler redo att underhålla

08 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, tenoren Rickard Söderberg, till höger ärkebiskop Antje Jackelén är båda vintervärdar 2021.
En ärkebiskop, flera författare och en tenor. Det är några av årets Vintervärdar som pratar i P1 under mellandagarna. Här får du veta lite mer om årets uppställning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under onsdagen presenterade Sveriges Radio vilka åtta personer som kommer prata i P1 under veckan mellan jul och nyår.

Vissa av dem har pratat förr, andra är debutanter. Och alla har vitt olika budskap.

Se också: Stina Wollter om Vinter i P1

Stina Wollter om "Vinter i P1"Brand logo
Stina Wollter om "Vinter i P1"

Detta är årets Vintervärdar 2021

Åsa Larsson – 25 december

Författaren Åsa Larsson.

Åsa Larsson, 55, är en prisbelönt och bästsäljande författare vars bok Fädernas missgärningar utsågs till 2021 års bästa deckare av Svenska Deckarakademin.

Annons

Hennes böcker om juristen Rebecka Martinsson har sålt över en miljon exemplar bara i Sverige. Böckerna har också filmatiserats.

I sitt vinterprat ska Åsa Larsson gräva i ett upprop som hennes farmors mor en gång skrev på. Det handlade om kvinnlig rösträtt år 1914.

– Hur tusan gick det till? En åttabarnsmamma, sträng västlaestadian som aldrig lärde sig prata svenska, säger Åsa Larsson till Sveriges radio.

Antje Jackelén – 26 december

Antje Jackelén, ärkebiskop i Sverige.

År 2013 valdes Antje Jackelén, 66, till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Hon har också skrivit flera böcker med existentiellt tema.

Annons

Som vintervärd tänker hon prata om konsten att be om förlåtelse. Men också vad som krävs av en människa för att förlåta. Något som kan vara minst lika svårt.

– Sen ska jag prata om att korset både glimmar och sticks, säger Antje Jackelén lite kryptiskt till Sveriges radio.

Tidigare Sommarvärd 2014

Olof Wretling – 27 december

Skådespelaren Olof Wretling är veteran i radiosammanhang.

Skådespelaren Olof Wretling, 46, är en riktig vinterveteran. Det är nionde gången han är med i programformatet. Själv verkar han stortrivas som värd i radion.

Annons

Vinterpratet Diagnoserna i mitt liv blev sedan en scenföreställning som sändes i SVT. Och vinterpratet Misslyckandena i mitt liv är just nu superaktuell. Det har filmatiserats och sänds den 29 december i år – även det på SVT.

Som årets vintervärd kommer han prata om en förbjuden tanke och att välja en väg som han aldrig trodde att han skulle gå.

Tidigare Sommarvärd 2011. Vintervärd 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019 och 2020

Bianca Kronlöf – 28 december

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf kommer berätta om sina tankar om män.

Författaren och komikern Bianca Kronlöf, 36, släppte boken Brev till mannen tidigare under hösten. Den innehöll hennes tankar om känslor, sex, våld och maskulinitet.

Annons

Tidigare i år skrev hon också ett uppmärksammat inlägg med kritik mot SVT-dokumentären Persona non grata som handlade om komikern Soran Ismail.

På teve har vi nyligen sett henne i tv-serien Deg. Där spelar hon ensamstående mamma som försöker avvärja kriminella samtidigt som hon bara vill ha lite ordning i sitt liv. Hon har också gjort humorserien Full Patte för SVT tillsammans med sin syster.

År 2016 fick Bianca Kronlöf en Guldbagge för sin roll i filmen ”Svenskjävlar”.

– I ett års tid har jag bara tänkt på män. Nu skulle jag vilja prata med er om det, säger hon till SR.

Tidigare Sommarvärd 2016

Mikael Niemi – 29 december

Författaren Mikael Niemi kommer röra sig fritt mellan olika ämnen i sitt vinterprat.

Vi är många som minns genombrottet som Mikael Niemi, 62, fick med Augustprisbelönade Populärmusik från Vittula. Boken skildrade på ett dråpligt och skarpsinnigt sätt om hur det var att växa upp i Tornedalen på 60- och 70-talet.

Annons

Mikael Niemi har sedan dess skrivit flera romaner, ungdomsböcker, dramatik och lyrik.

Hans vinterprat ser ut att bli bli en härlig mix om allt mellan himmel och jord.

– Mitt program handlar om hur en grabb i Tärnabyfjällen tvingas slåss mot döden, om hur fantasin kan föra en farligt nära gränser och stup, om mitt bästa Vasaloppsknep, min mormors betydelse för Ingemar Stenmark och varför George Harrison står som staty i Pajala, säger han till SR.

Tidigare Sommarvärd 2001 och 2013

Bi Puranan – 30 december

Bi Puranen är generalsekreterare för ett världsomspännande institut som undersöker människors värderingar.

Dagen innan nyårsftonen är det dags för Bi Puranen, 70, att ställa sig bakom mikrofonen. Hon är generalsekreterare i "World Values Survey" som i flera decennier undersökt och analyserat människors värderingar och övertygelser.

Annons

Bi Puranen är docent i ekonomisk historia och var under en tid även chefredaktör för Nationalencyklopedin.

– Mitt program handlar om värderingar, sjukdomar, olika kulturers livsperspektiv och om varför migranters ovilja mot att vaccinera sig delvis är en myt. Och om n’Samuel Burvall i Burträsk som trodde att det var orden som smittade när man blev sjuk och inte virus eller bakterier, säger hon till SR.

Tidigare Sommarvärd 1988 och 2014

Rickard Söderberg – 31 december

Tenoren Rickard Söderberg kommer prata om hur han la om sitt liv från stress till harmoni.

Operasångaren Rickard Söderberg, 46, är tenoren som sjungit på de verkligt stora scenerna i världen. Han har också deltagit i Melodifestivalen, Let’s dance och Körslaget.

Annons

Just nu är han aktuell med boken Transformation om hur han ändrade sina vanor i grunden. Han gick från att känna sig sönderstressad till att få ett mer hälsosamt liv.

– Jag kommer prata om hur det är att balansera genom livet som en rymdvarelse i en grottmänniskas kropp, och om musik som mänsklighetens sista utpost, säger han till SR

Tidigare Sommarvärd 2017.

Se också: Rickard Söderberg visar upp kolonistugan Lilla blå

Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"Brand logo
Rickard Söderberg visar upp kolonin "Lilla blå"

Mustafa Can – 1 januari

Journalisten och författaren Mustafa Can kommer prata om hur provocerad han blir av särskrivningar.
Vinter i P1 Mustafa CanVintervärd 2021/2022P1 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sist ut är journalisten och författaren Mustafa Can, 52. Han har tidigare varit värd för Sommar i P1 då han tog upp kärleken till sin mor. Temat återvända han till i boken Tätt intill dagarna.

Annons

Mustafa Cans reportage har synts i flera nordiska tidningar och magasin. Ämnena sträcker sig från politik och poesi till krigen i Irak och Syrien.

– Utifrån ett dödshot på det enda offentliga fotografiet på min dotter och mig, undrar jag varför vår tid är så präglad av rädsla och misstänksamhet. Så besatt av kultur och identitet. Och varför jag blir så fett provocerad av – inte hatet och dödshoten – men av särskrivningar, som tycks vara ett signum för många av de fosterlandsvänner som bryr sig om att skriva till mig, säger han till SR.

Tidigare Sommarvärd 2003, 2005, 2014, Vintervärd 2014

Ps. Missade du årets Sommar i P1? Se alla som pratade här.

Annons