Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Jerry blev Elizabeth – höll sig undan lagen i 40 år

08 mar, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
samuel hydén
Liz Carmichael
Mitt under 70-talets stora bränslekris i USA såg en klyftig entreprenör sin stora chans. Elizabeth Carmichael skulle förändra fordonsindustrin med en bränslesnål och mycket märklig trehjuling: The Dale. Det kunde blivit en sensation – om inte Carmichaels hemliga förflutna kommit ikapp henne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Geraldine Elizabeth Carmichael föddes 1927 som Jerry Dean Michael i en liten stad i Indiana i amerikanska Mellanvästern. Hon har beskrivit sin uppväxt som fattig och smutsig men enligt barndomsvännerna hade familjen inte det sämre än någon annan.

”De hade ett fint tegelhus. Förmodligen ett av de finaste i området” säger en man som växte upp med Jerry. En annan berättar om Jerrys fina kläder, hans populäritet bland tjejerna och om hur han kunde övertala folk att göra i princip vad som helst.

Frun: "En odugling"

När han tog värvning 1946 stationerades han i det krigshärjade Tyskland och träffade sin första fru, den tyska Marga. Paret fick två barn ihop innan Jerry flyttade tillbaka till USA och lämnade sin familj i Europa. Detta var vid tiden olagligt och han åtalades för att ha övergett sin fru och barn, dömdes till 1000 dollar i böter han inte kunde betala och fick tre års fängelse istället. Jerry hade dock en förmåga att slippa konsekvenserna för sina handlingar och släpptes villkorligt kort efter domen.

Annons

1954 gifte han sig med Juanita Haseman vars pappa betalade för parets första lägenhet. Det var också nu Jerry på allvar började sin kriminella bana. Han började livnära sig som kringresande försäljare och lurade kvinnor att köpa hans hembyggda symaskiner under premissen att han senare skulle köpa allt de sydde. Men när de senare försökte nå honom upptäckte de att han lämnat ett felaktigt telefonnummer.

Under de tre åren paret var gifta flyttade de 21 gånger och bodde i sex olika stater. Juanitas pappa sa senare att Jerry var ”en odugling som alltid försökte hitta oetiska genvägar till framgång”. 1956 fick Juanita nog, tog barnen och lämnade sin make.

Se också: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

De största framstegen för feminismen de senaste 20 årenBrand logo
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

Mångfifflare

Efter skilsmässan flyttade han land och rike runt och försökte hitta nästa stora bedrägeri som skulle göra honom lika rik och mäktig som karaktärerna i filmerna han sett som liten. Han gjorde ett misslyckat försök att ta sig in på mediemarknaden genom att starta en dagstidning och ett tag sålde han dammsugare – ett försök att livnära sig hederligt som misslyckades då han blev påkommen med att stjäla från företaget.

Annons

Efter ännu ett misslyckat äktenskap, som bara varade i två månader, mötte han den 16-åriga servitrisen Vivian, en romans som ledde till att paret flyttade till Kalifornien, gifte sig och fick barn. Men också till att Vivians lillebror Charles blev Jerrys brottskumpan. De lyckades förfalska identifikationspapper och trycka falska lönecheckar och kunde hämta ut tusentals dollar i lön för jobb de aldrig utfört. Polisen kom till slut på dem men Jerry vägrade avslöja sin kumpan och tog ensam på sig brottet. Jerry och Charles förblev vänner och bundsförvanter livet ut.

”Jag hängde efter honom som en hundvalp” säger Charles om Jerry i dokumentären The Lady and The Dale som visas på HBO Nordic.

"The lady and the Dale"
Bedragare och entreprenör. Make och mamma. Liz Carmichael hann med mycket i livet.

Ordspråket lyder ju inte ”Fjärde gången gillt” men för Jerry var det så. Äktenskapet med Vivian höll och anledningen var nog att de var så lika. Vivian tolererade inte bara hans kriminella blåsningar utan hjälpte honom till och med att förfina och utföra dem. En av dessa var att trycka egna pengar, men polisen kopplade förfalskade sedlar till Jerry och han fick fly med sin familj som nu bestod av fru och fyra barn.

Annons

”Det var helt normalt för mig var att väckas mitt i natten och bäras ut till bilen för att nästa morgon vakna i en helt ny stat” berättade dottern senare om deras liv på flykt.

Iscensatte mord

Men Jerry lyckades kom på ett sätt att locka jägarna på villovägar. Om han försvann så skulle det ju inte finnas något att jaga. Han krockade sin bil med flit, satte några skotthål i den och lämnade lite av sitt blod på förarsätet. Det verkade vara nog för att polisen och FBI skulle sluta jaga honom och familjen. Det lilla nomadhushållet kunde andas ut. Men än hade familjefadern, eller rättare sagt modern, inte haft tillräckligt med tid i rampljuset.

Elizabeth Carmichael, The Dale
När bensinpriset stack iväg blev The Dale en häftig utmanare till de stora jättarna. Elizabeth Carmichael sålde in idén.

Under 70-talets stora oljekris slog sig entreprenören och affärskvinnan Elizabeth Carmichael ihop med uppfinnaren Dale Clifft och startade Twentieth Century Motor Car Company vars mål var att marknadsföra Cliffts senaste uppfinning: The Dale. The Dale var en bil med endast ett hjul där bak som kunde skryta med en otrolig bränslesnålhet. Under tider då bensinpriset stigit mer än tre hundra procent var denna bil nästan för bra för att vara sann.

The Dale
The Dale var en djärv satsning på en tuff marknad som stack ut.

Bilen med sin udda design fick stor uppmärksamhet i media. Liz, som Elizabeth oftast kallades, var ofta med i TV, radio och tidningar och utmanade kaxigt Ford, General Motors och de andra stora fordonstillverkarna i landet.

Annons

– Folk trodde att Henry Ford var galen också men jag ska visa dem. Jag ska styra motorbranschen som en drottning, sa hon till People.

Hon fick allt fler förbeställningar av bilen som inte ens börjat tillverkas än.

I storyn som pressen fick berättade Liz att hon var utbildad ingenjör och att hon blivit änka som ung. Sitt första försök att bygga en bil hade hon gjort i garaget med sin 12-årige son. Vad ingen annan än Liz närmaste visste var att hon inte alltid varit Geraldine Elizabeth Carmichael. Att hon var var född Jerry Dean Michael och hade ett könsbyte några år tidigare. "Liz" hade alltid känt sig som kvinna och det faktum att hon i och med könsbytet lämnat bakom sig identiteten som ökänd och efterlyst bedragare var en fin bonus.

Liz Carmichaels barn
Vivian Carmichael och Jerry fick flera barn innan han blev Elizabeth. a

Efter att en TV-kanal börjat granska Liz företag närmare intresserade sig även myndigheterna för hennes affärer. Pengarna som folk betalat för bilen hade gått till att finansiera tillverkningen och andra företagsutgifter och löner, vilket är olagligt, och efter att med hjälp av fingeravtryck identifierats som Jerry arresterades hon och några av hennes kollegor.

Annons

Rättegången blev en kaosartad mediacirkus och när Elizabeth insåg att hon nog skulle dömas till fängelse gjorde hon som hon brukade: hon flydde.

Än en gång var Elizabeth på rymmen med sin familj. Och det verkar som att övning ger färdighet för det dröjde ända till 1989, mer än nio år, innan hon fängslades igen. En TV-serie om olösta brott gjorde ett avsnitt om henne och bara två veckor senare ringde någon och tipsade om att de sett henne. Liz skulle få sona för decennier av lurendrejerier. Men frågan är om inte den dömda slutade som vinnare även den här gången. Efter mer än 40 år på rymmen fick hon endast sitta 18 månader i fängelset och dog 2004 som en fri kvinna omgiven av barn och barnbarn.

Annons