Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

John Allen Chau ville sprida guds ord- mördades på paradisstrand

22 sep, 2021 
Henrik Högström
Dödade missionären John Allen Chau
Äventyraren John Allen Chau drömde om att sprida guds budskap på den isolerade ön. Den unge missionären mördades under försöket. Han bad sina föräldrar att förlåta mördarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I december 2004 sveper den indiska kustbevakningen över bengaliska viken för att kartlägga skador och leta överlevare efter tsunamin. När helikoptern närmar sig Norra Sentinel, en del av ögruppen Andamanerna blir helikoptern attackerad. På bilder från attacken syns en figur som höjer ett vapen mot skyn. En pilbåge. Den upprörda öbon tillhör en stam av jägare och samlare på ön som lever isolerade från omvärlden. Hit har den så kallade civilisationen aldrig nått. De känner inte till vare sig kristendom eller TikTok.

Indiska kustbevakningens bild från norra sentinel efter tsunamin 2004.
När indiska kustbevakningens helikopter flög över norra sentinel blev helikoptern beskjuten med pilbåge.

Sentileneserna är fredade av myndigheterna. Ingen får komma närmare än ett visst avstånd från kusten. Fiskare som av en eller anledning gått iland har, i åtminstone två fall, gått ett grymt öde till mötes. I november 2018 ligger en ung amerikansk missionär i sin slaf ombord på en fiskebåt som han hyrt och skriver till sin familj. Hans hamn är John Allen Chau. John är 26 år och kommer från Scottsboro, Alabama men växer upp i Vancouver, Washington.

Annons

”Ni kanske tycker att jag är galen men jag tycker att det är värt priset att få berätta om Jesus för de här människorna. Bli inte arg på dem eller på Gud om jag blir dödad”, skriver John.

Robinson Crusoe
Robinson Crusoe väckte den unge Johns äventyrslusta

Familjen vet att sonen är äventyrlig. Som barn hittade John Robinson Kruse i bokhyllan. Den skeppsbrutne sjömannens öde väckte något i honom och han började frossa i lättlästa romaner i samma stil. John och hans bror kamouflerade sig med björnbärssaft i ansiktet och smög runt i trädgården beväpnade med pilbåge och spjut. Han trivdes ute, i tält och på vandringsleden.

Ville sprida guds ord

Precis som många namnkunniga föregångare ville John kombinera äventyrslustan med att göra gott. I hans fall innebar det att sprida guds ord och kristendomen till de som inte hade hört och lyssnat än. Han upptäckte hjältar som upptäckt avlägsna hörn av världen med en bibel i fickan och som riskerat sitt liv för att göra det. På bilder från hans äventyr ser han ut som vilken glad backpacker som helst men det finns ett speciellt ljus och en övertygelse i ögonen.

Annons

”Varför campar jag? Bara för att se en glimt av skaparens härlighet”, skrev John i sina anteckningar.

John Allen Chau på äventyr
John vandrade, besteg berg, paddlade kanot och var utbildad fotbollstränare. Inläggen på sociala medier speglade äventyren.

John Chau var utbildad missionär och van resenär. Han hade spridit guds ord i såväl Mexiko, som Irak, Kurdistan och Sydafrika. Men den isolerade stammen på norra Sentinel hade blivit något av en fix idé. Vänner har berättat att John pratat i flera år om att åka till ”Satans sista fäste på jorden” för att omvända befolkningen. Han var väl medveten om farorna. 2006 hade två fiskare blivit skeppsbrutna på stranden. De dödades av urbefolkningen. Den gången hittades kropparna spetsade på bambupålar likt "fågelskrämmor", enligt polischef Dependra Pathak.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

"Jag heter John, jag älskar er"

Hösten 2018 har John förberett sig med vaccinationer och pluggat för att kunna kommunicera med sentileneserna. Med sig tar han en bibel och enkla gåvor. Bland annat en fotboll. Men han har inget tillstånd att gå iland. Två fiskare går med på att ta honom till ön för 25 000 rupier. Samma dag som han skriver till familjen har han gjort ett första försök att närma sig befolkningen. Men det slutar inte bättre än att han får fly tillbaka när sentileneserna börjar skjuta på honom med sina pilbågar. Enligt uppgift kommer han undan med blotta förskräckelsen och en pil genom den vattentäta bibel som han hållit i handen. John är medveten om att han riskerar att dö men ger sin inte. Dagen efter, den 16 november, ber han fiskarna att sätta av honom på stranden för ett nytt försök. När sentileneserna närmar sig honom talar han till dem.

Annons

– Jag heter John. Jag älskar er och Jesus älskar er…här har ni lite fisk.

Efter den repliken dör John i en svärm av pilar. Från båten ser fiskarna senare hur byborna gräver ner vad de uppfattar som missionärens kropp på stranden. Var Johns sista ord kommer ifrån är lite oklart men det är så de har rapporterats från flera olika källor.

Familjen vädjade om förståelse

Efter att nyheten om hans död kablats ut över världen är reaktionerna blandade. I mångas ögon framstod John som en imperialistisk idiot. En amerikan som kommit dit för att störa friden och pracka på befolkningen en främmande religion. Här har de levat i paradisisk endräkt med naturen i årtusenden och så kommer det en främling som kanske bär på sjukdomar och död och hotar deras existens. Johns familj vädjade i ett inlägg på John Chaus instagram om förståelse.

”Han var en älskad son, bror, farbror och bästa vän…Han älskade gud, livet och att hjälpa de behövande. Han kände inget annat än kärlek för sentileneserna”, skriver familjen.

Annons

Efter mordet på John arresterades fiskarna som styrt båten till förbjudet område. Det var osäkert om myndigheterna skulle kunna närma sig stranden och bärga kroppen. John Chau var utbildad och missionerade för evangeliska organisationen All nations. De sörjde en ”ödmjuk och modig missionär”. En martyr.

"Vi minns också att ynnesten att få dela guds ord ofta kommit med ett högt pris genom kyrkans historia, skrev All Nations i ett uttalande. Vi ber för att hans offer kommer att bära evig frukt ".

Året efter sonens död uttalade sig John pappa, Dr Patrick Chau, om mordet på stranden. Pappan menade att John låtit sig vilseledas av ”extrem evangelikal kristendom” och att det i förlängningen lett till hans död. Stammen på norra Sentinel lever fortfarande ifred. Det är oklart om Johns kropp bärgats.

Norra sentinel från luften
Norra Sentinel från luften. Här mötte missionären John Allen Chau döden.
Annons