Julmordet på Sophie-sonen vädjar till vittnen att träda fram

Sophie Toscan du Plantier mördades

Sophie Toscan Du Plantier

Foto: TT

Sophie Toscan du Plantier tillbringade några ensamma dagar i semesterhem på den irländska landsbygden inför julhelgen. Det kom att bli det sista hon gjorde. Natten till den 23 december mördades hon brutalt.

År 1993, när Sophie Toscan du Plantier etablerat sig som tv-producent hemma i Frankrike förverkligade hon tonårsdrömmen om ett hus på den irländska landsbygden. I den ensligt belägna byn Toormore i West cork hittade hon vad hon sökte. Efter det tillbringade hon gärna tid i huset tillsammans med sin son, Jean Lois och sin make, den 16 år äldre filmproducenten Daniel Toscan du Plantier.

Strax innan jul 1996 tillbringade hon några dagar ensam i byn. Enligt planen skulle hon återvända till sonen och maken i Paris för att fira jul. Så blev det inte. På förmiddagen den 23 december hittades Sophies döda kropp på den lilla vägen som ledde ner till byn. Polisen var snabbt på plats, spärrade av området och inledde vad som kom att bli en av landets största polisutredningar. Kroppen täcktes över i väntan på kriminaltekniker. Men det dröjde, teknikern fick förhinder och var inte på plats förrän ett dygn senare. Då hade många av bevisen förstörts. Det stod dock utan tvivel att kvinnan, klädd i pyjamas och stövlar, hade slagits ihjäl. Skallen var krossad, fingrarna brutna och armarna var fulla av rispor. Hon var så illa tilltygad att hennes närmaste grannar inte kunde identifiera henne.

Sophie Toscan du Plantier och regissören Roger Vadim

Sophie Toscan du Plantier var en självklar del av Frankrikes kulturelit efter sina framgångar som tv-producent i dokumentärgenren. Här ses hon tillsammans med regissören Roger Vadim.

Foto: TT

Weepy voiced killer erkände i dödens väntrum

I Sophies bostad fanns inte mycket som kunde berätta om vad som hänt. Två diskade vinglas på diskbänken tydde på att hon hade haft besök. På karmen till ytterdörren fanns blodstänk som visade sig tillhöra Sophie. Om de hamnat där under natten eller vid tidigare tillfälle är oklart. Det polisen vet är att hon var oskadd klockan 23 på kvällen, då hade hon pratat med sin make i telefon. Den teori som polisen kom att arbeta efter var att någon antingen ringt på dörren eller försökt att bryta sig in hos Sophie sent på natten. Polisen tror att hon öppnade dörren för inkräktaren och att det av någon anledning uppstod bråk. Den objudne gästen tros ha blivit aggressiv och Sophie sprang ut i den mörka natten för att komma undan.

Misstänkt journalist

Misstankarna föll snart på den brittiske journalisten Ian Bailey som bodde i trakten. Han hade varit en av de första på mordplatsen. Senare visade det sig att han redan tidigare under dagen hade pratat om att en fransk kvinna i trakten mördats under den gångna natten. Dagen efter mordet hade Ian Bailey också ett stort rivsår i pannan och rispor på armarna, precis likadana rispor som offret hade. Polisen visste dessutom att han var våldsam eftersom han hade vid flera tillfällen hade misshandlat sin flickvän, Jules Thomas, så illa att hon tvingats att uppsöka sjukhusvård. Kvällen innan mordet hade Bailey med uppkavlade skjortärmar spelat Bodhrán, ett keltiskt instrument, på den lokala puben. Samstämmiga vittnen intygade att han då vare sig haft rispor eller rivsår. Bailey säger sig aldrig ha träffat Sophie. Men en av traktens hantverkare, Leo Bolger, hävdar att han sett dem båda tillsamman när han utfört arbete hos Sophie. Andra vittnen har uppgett att Bailey bekänt mordet för dem.

Keltiskt kors

För att hedra sin dotter har Sophies föräldrar har rest ett keltiskt kors på platsen där hon mördades. I bakgrunden syns Sophies älskade semesterhem.

Foto: TT

Ett av de tyngre vittnesmålen kom ett år efter det att mordet inträffat. Då trädde nyckelvittnet Marie Farrell fram och berättade att hon klockan tre natten till den 23 december sett Ian Bailey ett par kilometer från mordplatsen. Marie Farrell hade lämnat en anonym anmälan eftersom hon då varit ute för att träffa sin gifte älskare. Flera år senare tog hon tillbaka sina uppgifter, många hävdar att det skedde efter hot från dem som stöttar Ian Bailey. Till en början hävdade Ian Baileys sambo att Ian varit hemma hela natten. När paret senare gjorde slut ändrade sig, uppgav att han kommit hem först tidigt på morgonen. Ian Bailey greps vid två tillfällen, misstänkt för mordet. Båda gångerna släpptes han eftersom åklagaren gjorde bedömningen att det inte fanns tillräckligt med bevis för åtal. Däremot fanns en lång rad indicier som pekade mot att han var skyldig. De franska myndigheterna såg inte stillasittande på händelseförloppet. På initiativ av Sophies familj åtalade franska staten Ian Bailey för att ha mördat Sophie. I maj 2019 dömdes han i sin frånvaro till 25 års fängelse för mordet. Ian Bailey har ännu inte suttit en dag bakom lås och bom eftersom Högsta domstolen på Irland beslutat att Frankrike inte kan begära honom utlämnad.

Marguerite Bouniol fortsätter kämpa för att hennes mördade dotter Sophie ska få rättvisa.

Marguerite Bouniol fortsätter kämpa för att hennes mördade dotter ska få rättvisa. Hemmet i Paris är fyllt av fotografier av dottern. Det med sonen Pierre Louise som liten, är en av favoriterna.

Foto: TT

Se också: 4 krimfall som skakat världen

1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Ian Bailey har med åren blivit en kändis på Irland. Han låter sig gärna intervjuas och brukar då hävda att misstankarna tvingade honom att lämna journalistiken. Där brukar han också förklara att han inte åkte till rättegången i Paris, övertygad om att han där inte skulle ha fått en rättvis rättegång. Han ser sig som oskyldigt dömd av den franska rättvisan och att domen förstör hans liv än mer.

– Jag kunde inte ens gå på min mammas begravning, beklagade han sig i en intervju med tidningen Irish Times.

Ian Bailey är dömd för mord i Frankrike

Ian Bailey har i Frankrike dömts för att ha mördat Sophie. Men han har inte suttit av en dag av sitt straff utan lever som en fri man i Irland. Ofta och gärna ställer han upp på intervjuer.

Foto: TT

Kidnappningen av Uppsalastudenten-hotad av "rysk maffia"

I en lång rad debattartiklar har han fört fram sina egna teorier om vem som mördade Sophie och varför. Sophies son, Pierre Louis Baudey-Vignaud, var 15 år när mordet skedde. Idag är han vuxen, bor i Paris tillsammans med sin fru och sina två barn. Han är övertygad om att Ian Bailey mördade hans mor. I september i år, 25 år efter mordet, medverkade Pierre Louis i det irländska tv-programmet Late late show där han uppmanade vittnen att träda fram.

– I Irland går det fortfarande en kvinnomördare lös. Vet du något om mordet, kontakta polisen eller ring mig. Gör det inte för min skull, för min mammas skull utan för alla kvinnor i Irland.