Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kenneth och hunden Zigge letar försvunna människor: ”Finns fall jag inte kan släppa”

28 apr, 2023 
Susanne Stamming
Kenneth Edström, en helt vanlig pensionär, skaffade Zigge med målet att träna honom till likhund.
I dag är de ett framgångsrikt team som hittat över 20 försvunna människor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Assistanshunden förändrade livet för Anna-MariaBrand logo
Se också: Assistanshunden förändrade livet för Anna-Maria

Zigge är en svart, krullhårig, medelålders herre i sina bästa år. Han är smidig som en katt trots en rejäl kroppshydda som är större än genomsnittet för rasen han tillhör – den portugisiska vattenhunden. Han överraskar alla med att kunna hoppa högt och hålla balansen på små ytor.

Även om hans rasnamn antyder att så är fallet har han aldrig gillat vatten speciellt mycket. Det är i stället något helt annat Zigge har blivit känd för – han är en riktig stjärna på att använda nosen.

Med denna egenskap, som förfinats av husse Kenneth Edström, har Zigge kunnat hjälpa otaliga familjer, anhöriga och vänner till ett avslut och till åtminstone några svar. Zigge letar nämligen efter försvunna, förmodat döda, människor. Hundar som kan detta brukar kallas för likhundar.

Annons

Det är inget lätt arbete. Zigge måste få Kenneth och andra runt omkring sig att förstå exakt vad det är han känner och varifrån dofterna kommer. När sökorganisationen Missing People, polisen och andra professionella sökare redan gjort sina försök – när hoppet inte längre är på topp och krafterna börjar sina hos de flesta – då får Zigge chansen. Som tur är har han gång på gång bevisat att han är en mästare på sitt jobb.

– Nu tror jag faktiskt inte att Zigge själv vet varför han letar efter just den här doften, men han vill ha godiset och berömmen som är belöningen, säger Kenneth och klappar Zigge om den lite runda magen.

Annons

Man kan inte låta bli att tänka sig att det nog kan vara något annat som driver Zigge också, för kroppsspråket som han visar när han känner lukten av lik är överväldigande. Han blir extremt exalterad och är minst sagt övertydlig med sina signaler, på ett sätt som han kanske inte skulle vara om han bara var ute efter en godisbit. Kanske finns det ändå ett slags stolthet över att klara en uppgift och att göra husse riktigt glad?

Tränades som valp

Oavsett vilket så har hans arbete betytt oerhört mycket för många människor. För när någon älskad försvinner är det för de flesta ovissheten som är värst, och det blir snabbt en långvarig tortyr som aldrig släpper taget.

Att däremot få veta åtminstone något om vad som har hänt och också få en kropp att begrava – det kan göra att sorgearbetet kan påbörjas på riktigt, och i förlängningen bidra till en fortsättning på livet.

Annons

– För många år sedan hade jag taxar och använde dem för jakt, men när jag träffade en man som jobbade på sjöräddningen och hade en portugisisk vattenhund, blev jag inspirerad. Den hunden hade också talang för att hitta döda människor. Jag förstod hur viktigt och framgångsrikt arbete man kan utföra med hjälp av hunden, berättar Kenneth, som har en bakgrund i Missing People.

Han började leta på nätet och hittade snabbt en kennel som hade en kull. Det fanns bara en valp kvar och det var Zigge. Kenneth började träna den lilla valpen direkt och målet var att få fram en liksökhund, som även kunde göra så kallade id-sök – det vill säga söka efter en specifik människa utifrån en individuell doft.

Det första Kenneth behövde göra var att hitta liklukt som Zigge kunde träna på.

– Jag hade en kontakt som i sin tur visste någon som jobbade på bårhus, och där fick vi lämna två metallplattor, en frigolitskiva och en kökshandduk bredvid en död kropp i 24 timmar. Men vi hämtade inte materialet förrän lång tid senare, eftersom vi inte ville riskera att få veta vilken kropp det skulle kunna ha varit, säger Kenneth.

Annons

När de hade materialet började de träna. Kenneth förde metallplattan med likdoften framför Zigges nos, och så fort Zigge nuddade plattan fick han jättemycket beröm. Zigge förstod övningen redan efter tre till fyra gånger. Då ökade Kenneth svårighetsgraden och placerade plattan tio meter ifrån dem med vinden åt rätt håll. Därefter släppte han Zigge som sprang fram direkt.

– Sedan gick vi på promenad längre och längre ifrån och jag började hålla emot i kopplet så att han skulle börja markera genom att skälla och bli mer ivrig, förklarar Kenneth.

Annons

När metallbiten fungerade gick de över till tygbiten och gjorde samma sak.

– Han är matsmart och får han godis för något, då fattar han snabbt, ler Kenneth.

Hittade försvunnen flicka

När de fick sitt första riktiga fall att lösa var Zigge tio månader gammal och redan då markerade han klockrent vid vattnet där kroppen låg.

– Det var mer jag som behövde lära mig hur man gjorde för att vara effektiv, berättar Kenneth.

I dag är de båda med och letar efter försvunna personer tre till fyra gånger om året, vilket som längst kan innebära mellan 30 och 40 dagars arbete vid varje fall.

– Då tar vi husbilen med oss och har det mysigt under tiden. Det har gjort att vi är väldigt tajta i dag, säger Kenneth och tittar på Zigge som blickar hungrigt tillbaka.

De har varit med om flera fall som blivit omskrivna. Ett av de mer kända är sökandet efter den 24-åriga kvinnan Amela, som försvann i Grästorp natten mellan den 13 och 14 februari 2022.

Annons

Natten innan Amela försvann hade hon varit på sjukhuset och hälsat på sin mamma tillsammans med sina syskon. Därefter gick hon ut på en kvällspromenad men morgonen därpå upptäckte man att hon aldrig kommit hem. Familjen och bekanta gav sig ut för att leta, och några dagar senare kopplades Missing People in.

Hundratals personer sökte efter Amela och polisen använde vattensonar, helikopter med värmekameror och hundpatruller. Allt utan resultat.

Den 22 februari hade fortfarande inga spår hittats och det skulle dröja till den 15 mars innan det gjordes ett fynd. Det var Zigge som hade markerat platsen i ån Nossan.

– Zigge visade tydligt när han kände doften och skällde kraftigt samtidigt som han slog med tassen på min arm. Det var i vattnet nära ett träd som han markerade, berättar Kenneth.

Polisen kontaktades och dykarna gick ner. De hittade henne direkt.

– Det var blandade känslor efteråt. Skönt att vi lyckades, men det blir också väldigt definitivt att personen inte lever, säger Kenneth och lägger till:

Annons

– Familjen var i alla fall väldigt tacksam.

Vill inspirera andra

Fallet i Grästorp var bara ett av ett tjugotal fall där Zigge hittat rätt.

– Det är ett utmanande detektivarbete för mig också som måste ta reda på mycket runt omkring försvinnandet. Man kan inte bara springa ut och leta utan bakgrundskunskap, säger Kenneth.

För att lägga upp en strategi måste han ta hänsyn till vind och väder, strömmar i vatten och miljön runt omkring. Därefter kan Zigge göra sitt jobb. Kenneth gör jobbet helt ideellt, medan Zigge förväntar sig lite godis.

– Jag tänker aldrig ge upp så länge jag och Zigge har hälsan. Jag hoppas att jag kan inspirera andra att hjälpa till att leta efter försvunna människor på något sätt. Det finns ett antal fall jag inte kan släppa, som pojken i Ljungby till exempel.

Kenneth och Zigge får sina uppdrag genom kontakter och att Kenneth läser om fall i media som inte blivit lösta. Ibland blir de även kontaktade av anhöriga. Zigge själv verkar ta jobbet med ro, för när han är ute med båten brukar han ibland sova tills hans nos känner något. Men då blir det snabbt fart på honom.

Fakta. Kenneth Edström.

  • Ålder: 70 år.
  • Bor: I Trollhättan.
  • Familj: Hustrun Kerstin, två vuxna döttrar, hundarna Charlie och Zigge.
  • Gör: Pensionär. Cirka tre månader per år letar han efter försvunna människor tillsammans med hunden Zigge.
Annons