Kjell har valt bort mobiltelefonen: ”Så påverkar det mitt liv”

– Friheten ger mig mer liv i varje stund, säger han.
Kjell Johansson sitter vid köksbordet med en kopp kaffe. Han blickar ut över trädgården där vårens första blommor nyfiket tittar upp ur jorden. Här, mitt i nuet, störs han aldrig av någon mobiltelefon.
– Jag känner ingen stress, ingen plingande förväntan. Det är så skönt att bara få vara, säger han.
Faktum är att Kjell aldrig har haft någon egen mobiltelefon. Trots att hans hustru Anna flera gånger försökt ge honom en, har de alltid hamnat i ett skåp – och där har de blivit liggande.
– Jag har alltid varit aktiv. Jag har undervisat, tränat ungdomar i idrott sedan 1982 och engagerat mig i teaterlivet i Tranås i många år, berättar han.
Han insåg tidigt att en mobiltelefon skulle göra honom ständigt nåbar, något han medvetet ville undvika eftersom han ofta lägger över 30 timmar i veckan på föreningslivet.
För Kjell räcker det gott med mejl. Det ger honom struktur och en sund distans till kraven på ständig tillgänglighet. Och det är just i det utrymmet som han hittar sitt lugn.
Inlåst på toaletten – utan mobil
Eftersom han inte alltid är nåbar har han blivit riktigt bra på att planera, både sina dagar och sina åtaganden. Det har också gjort att han och Anna har blivit bättre på att strukturera sin vardag och ta vara på tiden tillsammans.
Anna ser flera positiva effekter av att Kjell inte har en mobiltelefon. Framför allt att han är mer uppmärksam och närvarande, både i samtal och i vardagen. Men hon berättar också att omgivningen ibland reagerar starkt.
– Det får stå för dem. Vi vet hur det är att leva så här, och det fungerar för oss. Vi har hittat vårt eget sätt, säger Anna.
Samtidigt erkänner hon att det ibland kan vara frustrerande.
– Om han till exempel har sagt att han ska vara hemma en viss tid och något oväntat händer, då väcks oron. Och så finns det de där vardagliga situationerna, som när jag kommer på att det saknas mjölk efter att Kjell redan har åkt från jobbet. Då hade det varit skönt att kunna skicka ett sms, säger hon och skrattar.
Kjell är väl medveten om de praktiska utmaningarna med att leva utan mobil, särskilt i ett samhälle där så mycket i dag förutsätter just den tekniken. Men han har hittat sina lösningar – han sköter bankärenden och skickar sms via datorn, och planerar vardagen med struktur och framförhållning.
Först fick jag lite panik
Ett minne som etsat sig fast är när han en fredagseftermiddag blev inlåst på skolans toalett. Alla andra hade gått hem.
– Först fick jag lite panik, men sedan kände jag lugnet. Jag tänkte: ”Det finns vatten, ett golv att sova på, och förr eller senare kommer någon att sakna mig – eller bara råka dyka upp.”
Och precis så blev det.
– En elev kom tillbaka för att hämta något han glömt och kunde hjälpa mig.
Ser sina elever fast i skärmarna
För Kjell är det viktigaste att inte känna sig uppkopplad jämt. Som lärare ser han också hur mobiltelefoner påverkar eleverna.
– När de umgås sitter de ofta i grupp, fysiskt tillsammans men ändå var och en för sig, djupt försjunkna i sina skärmar.
Samtidigt använder han digitala verktyg dagligen, men utan aviseringar, appar eller sociala medier. Och trots att många tror att han är teknikfientlig, är det långt ifrån sanningen.
– Jag är teknikintresserad, det är bara den ständiga nåbarheten jag vill undvika. Många antar att jag är oteknisk för att jag inte har mobil, men det handlar om något helt annat.
Det här är Kjell
Namn: Kjell Johansson.
Bor: I Tranås
Gör: Lärare.
Familj: Hustrun Anna, också lärare, fyra barn.
På jobbet har han fortfarande en fast telefon, men han tror att den kommer att försvinna så småningom.
Han inser att det kanske inte går att leva så här för alltid. Men så länge det fungerar ser han ingen anledning att ändra på det.
– Jag är lyckligare utan mobiltelefon. Den friheten ger mig mer liv i varje stund. Jag tror faktiskt att många skulle må bättre av att testa att leva utan mobil, säger Kjell.