Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Knut Knutson från Antikrundan fick Näringslivsmedaljen 2022

24 maj, 2022 
Louise Werner
Knut
De flesta av oss känner Knut som den charmige antikexperten i Antikrundan.

Antikrundan gjorde honom till Knut Knutson med hela svenska folket. Nu har han belönats med Näringslivsmedaljen för sina insatser för folkbildning och kulturarvsbevarande.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan många år tillbaka har Knut Knutson entusiasmerat oss med sina gedigna kunskaper och teatraliska personlighet i tv-rutan.

Just den teatraliska sidan säger han sig ha fått från sin mor. Även intresset för antikviteter har alltid funnits med honom och han betonar vikten av att ha en personlig relation till objekten och att ha känsla för kvalitet framför trender.

– Under 40 år har jag aldrig haft en enda dag som varit tråkig på jobbet, säger Knut.

Som antikvitetsexpert har han framförallt specialiserat sig inom modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge. Knut berättar att möten med alla människor, nervositeten som blir inför auktionerna-och euforin när det gått bra efteråt är det som gör att jobbet aldrig blir långtråkigt. Dessutom hoppas han att han genom sitt deltagande under alla åren i Antikrundan har lyckats få fler människor intresserade av antikviteter.

Näringslivsmedaljen delades ut av H.K.H. Prins Carl Philip

Den 23 maj fick sju mottagare ta emot Näringslivsmedaljen, som delades ut av H.K.H Prins Carl Philip vid Patriotiska Sällskapets årshögtid.

Annons

Nomineringen för priset lyder: ”Knut har på ett pedagogiskt och entusiasmerande sätt förmedlat kunskap om antikviteternas kulturarv”.

Se också: Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmetBrand logo
Se också: Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

Trodde att någon skojade

Knut berättar att han först trodde att det var någon som skojade med honom när han först fick veta att han skulle få priset.

– Jag tänkte bara ”Men det är ju helt otroligt!” Varför? Det har ju bara varit min hobby som också blev mitt yrke, säger han glatt överraskad.

Han tycker själv att det är förvånansvärt men väldigt roligt att han fick priset.

– Det var högtidligt och spännande, mycket stort för mig, säger Knut, som också tycker det enda trista är att hans föräldrar inte är i livet och hade kunnat dela upplevelsen med honom.

Annons

Lite extra roligt var det också att han fick samma pris som en man som varit dräng hos prästen i Åseda år 1794.

– Jag kom att tänka på att jag hemma har en sked som jag köpt för många år sedan på auktion och som tillhört en dräng som bodde väldigt nära där jag idag har min gård, säger han.

Det visade sig att drängen fått skeden som ett pris från just Kungliga Patriotiska Sällskapet.

– Nu står jag här 228 år senare med en medalj från samma sällskap och bor på nästan samma ställe, säger Knut.

Knut Knutson är sedan 1996 huvudägare i den anrika Uppsala Auktionskammare som grundades 1731 och är ett av världens äldsta auktionshus. Han konstaterar att det har varit en fantastisk resa som han har gjort tillsammans med sina kollegor. I början var de bara tre personer och kunde inte ta ut någon lön.

Knut minns att revisorn sa "ni måste ta ut lön", men att det inte var så enkelt eftersom det inte fanns några pengar. Idag 25 år senare har företaget 30 anställda och kontoren finns i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi är verkligen ”familjen” på Uppsala auktionskammare!

medalj
Näringslivsmedaljen instiftades 1982

Om Näringslivsmedaljen – Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv

Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).

Annons