Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kriget i Ukraina: Så kan du hjälpa människor i nöd

25 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, en kvinna som protesterar mot kriget i Ukraina, till höger en barnhand mot ett stängsel.
Kriget rasar i Ukraina efter en rysk invasion. Civila har drabbats hårt och hjälpbehovet är enormt. Vi har samlat infon om hjälporganisationerna som är på plats och hur du kan stötta dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var natten till torsdagen som Rysslands ledare Putin gjorde allvar av sina planer att invadera Ukraina.

Landet anfölls från land, luft och hav.

I skrivande stund vet ingen när konflikten kommer att upphöra. Läget är mycket osäkert och varje dag kommer nya rapporter om den ryska framryckningen som omfattar hundratusentals soldater. Det talas om att kriget kan bli det värsta i Europa sedan andra världskrigets dagar.

Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Redan nu är hjälpbehovet stort. Det har kommit rapporter om att befolkningen i Kiev använder tunnelbanan som bombskydd. Köerna ringlar långa till bensinmackarna, livsmedelsaffärerna och uttagsautomaterna.

Annons

Det har även kommit hjärtskärande uppgifter om att föräldrar sätter klisterlappar med information om sina barns blodgrupper.

Trots den utsatta situationen finns flera hjälporganisationer på plats för att minska på lidandet för civilbefolkningen. De gör en ovärderlig insats samtidigt som de riskerar sin egen säkerhet.

Vi listar fem aktörer som gör en skillnad.

Hjälporganisationerna som är på plats i Ukraina

1. Röda korset

Röda Korset är världens största katastroforganisation för barn och vuxna i som är i behov av hjälp. De har varit på plats i Ukraina sedan Ryssland annekterade Krimhalvön år 2014. Sedan dess har det pågått stridigheter.

Röda korset vittnar om att det är brist på mat, vatten, sjukvård och el. Röda korset hjälper folk i Ukraina med bland annat vattensystem, mat och värme.

Via denna länk kan du ge ett bidrag till Röda korsets hjälparbete.

Annons

Du kan också swisha pengar till Röda korset. Pengar som skickas till 900 80 79 går direkt till organisationens arbete i Ukraina.

2. UNICEF

UNICEF är på plats i nästan alla världens länder och är givetvis i Ukraina för att minska barnens lidande. Organisationen berättar att behoven är enorma och mer hjälp behövs. UNICEF ser till att barn och familjer får tillgång till akut sjukvård, tak över huvudet, mat och rent dricksvatten.

Via denna länk kan du stötta UNICEF:s insamling "Hjälp Ukrainas barn".

Du kan också swisha till 902 00 17 och skriva "Ukraina" i meddelandet.

3. SOS barnbyar

SOS Barnbyar har varit på plats i Ukraina i en längre tid. Organisationens fokus är att trygga barnens tillvaro så mycket det går. De har bland annat evakuerat barn och familjer från byar och städar i östra Ukraina.

SOS barnbyar har satt upp en katastrofinsamling som går till akutstöd för de evakuerade. Pengarna går till mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd.

Annons

Du kan också swisha till 123 320 07 14 eller sätta in pengar via postgironumret 90 02 29-6. Märk bidraget med ”Ukraina”.

4. Läkare utan gränser

Denna organisation har varit verksamma i Ukraina sedan 2014. Läkare utan gränser förser befolkningen med medicin och tar emot patienter i sina mobila kliniker. Organisationen ger också psykologiskt stöd till människor med trauman.

Via denna sida kan du donera till Läkare utan gränser. Du kan också swisha direkt via numret 900 60 32. Skriv "Liv" i meddelandet.

5. Reportrar utan gränser

Organisationen vittnar om extremt utsatta situationer för journalisterna som är verksamma i landet. De senaste dagarna har det kommit många reportrar till landet och enligt Reportrar utan gränser ska det finnas fler än 1000 utrikeskorrespondenter på plats.

Enligt officiella källor i USA ska Ryssland ha en dödslista med namn på personer som ska dödas. Några namn har inte offentliggjorts, men det ska finnas journalister på listan.

Annons

I Ryssland har myndigheterna infört censur av all information som handlar om vad regimen kallar den pågående “särskilda operationen”. Medierna är “skyldiga att endast använda information och data från officiella ryska källor”.

Detta är bara ett sätt för Ryssland att försöka behålla kontrollen över propagandan om kriget i Ukraina. Ett krig som världssamfundet i princip enhälligt har fördömt.

De oberoende journalisternas arbete är viktigt för att få ut rätt bild av vad som pågår i Ukraina. Du kan stötta Reportrar utan gränser via numret 123 900 44 90.

Se också: Det här är PTSDBrand logo
Se också: Det här är PTSD
Annons