Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kriminellt kul-Hur nära får man gå?

03 nov, 2021 
henrik högström
Johannes Finnlaugsson i Palmemordsmiljö
Johannes Finnlaugsson vid minnesstenen på Sveavägen.
Skjutningar, våld och mord är ingenting man skojar bort. Eller är det?
– Skulle man ta in allt det där deppiga och jobbiga i världen hade det blivit för mycket. Att skämta om det kanske är mitt sätt att bearbeta det, säger Johannes Finnlaugsson, komiker och ”pappa” till Palmemordspodden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Humor är inte enkelt. Fråga bara Claes Malmberg som gjorde en liten gäng-spoofning i Parlamentet och sjöng ”i ett hus vid ortens slut, liten gangster tittar ut” med någon sorts brytning. Den landade sådär i vissa läger.

”Avhumaniserande” menade aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee. Och Claes Malmberg bedyrade att han aldrig haft för avsikt att förminska människor i förorten som är rädda för eller har utsatts för gängvåld.

– Min ambition har aldrig någonsin varit att såra dem eller göra dem illa. Så jag vill säga det för det är viktigt för mig att få säga, sa Malmberg i SVT:s Mötet.

Claes Malmberg som Ronny Jönsson
Claes Malmberg som Ronny Jönsson

Klankomik i Riksdagen

MP:s språkrör Märta Stenevi är ingen komiker men försökte nog skoja till det (min tolkning) när hon pratade om hotet från kriminella klaner i riksdagen.

Annons

– Jag tillhör en klan. En väldigt stark matriarkalt styrd klan. Fantastisk klan. Har ingenting med organiserad brottslighet att göra, kan jag säga., sa MP-språkröret i en debatt, skriver Expressen.

Riktigt vilken sorts klan Stenevi refererar till är inte glasklart men kritikerna blev argare än matadorerna i tjuren Ferdinand. Hur kunde språkröret stå i Sveriges riksdag och lägga sig på den nivån? bagatellisera problemet!

Det dröjde inte länge förrän Stenevi konstaterade att hon uttryckt sig olyckligt.

Komikern Johannes Finnlaugsson riskerar sällan samma hudflängning som i exemplen Malmberg och Stenevi. Han skämtar oförtrutet om kriminalitet men inför en annan publik.

TV4 och riksdagen ligger långt från de klubbar där Johannes kan höras.

– Jag håller till i mörka lokaler där det finns en publik som vet ungefär vad jag går ut på, säger Johannes som inte är för blyg för att testa skämt om obehagligheter som precis inträffat.

Annons

Han har råd att ta risken med att vara ”Too soon”.

– I och med att jag inte är mainstream så har jag den lyxen att jag kan gå nära. Men det är lite som att balansera på slak lina. Man måste vara jävligt rolig om man ska få hem skratt på misär.

– Det är kanske annat att köra samma sak i TV 4 på bästa sändningstid. Massa chefer som blir nojiga, det slipper jag.

Utsatt som halvislänning

Som Malmöbo har Johannes Finnlaugsson haft mycket gratis. Han har i många år kunnat skämta om bomber och granater. Att polisen valde namnet ”Sluta skjut” till en insats mot dödligt våld (som varit framgångsrik) kan han bara tacka för.

– Jag kommer ihåg när de fick låna in poliser från Småland för att kunna täcka upp i mordutredningarna. Då kunde jag ju skämta om att dom ju var vana att jaga en kille som brukade hissa upp sin syrra i flaggstången för att låsa in honom i snickeboa.

Annons

En anledning till att det kan vara svårt att skämta om orten är att det kommer utifrån. Claes Malmbergs alter ego Ronny Jönsson kommer visserligen från Mölndal men det är knappast en utsatt förort. Jönsson har inga utländska rötter. Det spelar roll var skämtet kommer ifrån.

Johannes Finnlaugsson är medveten om detta.

– Jag försökte skämta lite om hur jobbigt det var för mig som halvislänning men det verkade inte som att publiken fattade att jag var ironisk.

Men det kriminella materialet är, som sagt, på väg att gå honom ur händerna. Stockholm och Göteborg har mörkare rubriker idag.

– Malmö har blivit en töntig stad. Haha.

Märta Stenevi, språkrör för miljöpartiet (MP)
Kriminella klaner är inget man skojar bort.

Se också: 6 tips på hur du blir en quizmästare

6 tips för hur du blir en quizmästareBrand logo
6 tips för hur du blir en quizmästare

Palmemordet fortsätter att ge

Men Johannes har en annan komisk källa som verkar outsinlig. I Palmemordspodden har han och en inbjuden gäst kunnat vrida och vända på statsministermordet ur alla upptänkliga aspekter.

Annons

Vilka var människorna på spelklubben Oxen? Vad hände med 33-åringen? Hur gick det till när Christer Pettersson vek ut sig i Svenska Hustler?.

– Palmeutredningen har ju gett bra material för komiker från dag ett, säger Johannes Finnlaugsson som för övrigt gick på dagis när personalen berättade att Olof Palme blivit mördad.

– Fast dagis får man väl inte säga längre.

Tom Cruise i filmen På heder och samvete
Tom Cruise som försvarare i På heder och samvete. En roll som gjorde intryck.

Komiken som finns i det mörka handlar inte om att driva med mordet, brottsoffret eller anhöriga. Men det finns alltid saker omkring att plocka av. Som att Peter Mangs hade tidningen ”Misstänkt” i sin lägenhet när han greps. Eller att Anna Linds mördare Mihajlo Mihajlovic insisterade på att få Tom Cruise som försvarsadvokat i de förhör där han ville framstå som otillräknelig.

Annons

Att man skrattar åt den ena innebär inte att man blundar för smärtan och svärtan i det andra.

Brottslighet och kriminalitet dominerar debatten. Det hörs rop på hårdare straff och slopade ungdomsrabatter. Varför skulle då inte en komiker kunna kommentera saker som är på tapeten.

– Det är ju intressantare att skämta om det än hund- och kattmänniskor och om någon fällt upp toaringen efter sig eller inte, säger Johannes som inte köper argumentet att skämt är en förlängning av någons verkliga åsikter.

– Jag trodde ju inte att Carl Michael Bellman luktade gris bara för att jag drog en vits om det som barn.

Poliser tuff publik

Sedan är han medveten om man får läsa publiken där man är och kalibrera innehållet efter det. Man får till och med vara beredd på att någon blir provocerad och upprörd. Johannes har uppträtt för anonyma narkomaner, på Malmö Universitet och under en familjevänlig tillställning där Lasse Åberg var det stora dragplåstret. Ribban lades på olika nivåer.

Annons

– Men med narkomanerna var det mycket skämt om knark och kriminalitet. Det var mycket uppskattat. Jag tror det är lättare att förstå för folk som har upplevt det mer än för folk som bara läst om det i tidningen och blivit rädda.

– Men det hade varit kul att få köra för polisen eller kriminalvården.

Intervjun äger rum dagen innan en misstänkt bomb exploderar i ett hyreshus i Göteborg. När jag följer upp vårt samtal några dagar senare får jag reda på att Johannes redan skämtat om detta i podden ”Måndag”.

–Men det kanske inte var så roligt. Vi pratade mest om det intressanta med rättshaverister, säger Johannes som även hunnit med att skämta kring trafikolyckan där Lars Vilks och två poliser dog på twitter.

Han är medveten om att det inte är humor för alla.

Men han tror nog att Lars Vilks hade kunnat uppskatta skämten om att han var en man som valde sin egen väg och gärna gick emot strömmen.

Annons

–Jag har ändå för mig att han hade humor kring mörker och jobbiga saker.

Johannes Finnlaugsson är bland att aktuell som återkommande inslag i svenska nyheter. Tillsammans med Petrina Solange gör han varje vecka ett nedslag i en europeisk storstad. Varje vecka åker de till Köpenhamn.

Humorpoddar om kriminalitet

Misslyckade brott (Podplay)

Andreas Utterström och Mattias Bergqvist berättar om klantiga rånare, korkade kidnappare och kriminella på gränsen till det otroliga.

Vad blir det för mord (Acast)

Humorpodcast om true crime med komikerna Johanna Hurtig Wagrell och Elinor Svensson. Även om de är oseriösa kring mord så handlar de flesta avsnitten om brott på ett visst avstånd. Som till exempel en seriemördare i Alaska.

Annons