Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Lars Vilks fästmö Maj om dödsbeskedet: ”Förbannad”

04 okt, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Henrik Högström
Konstnären Lars Vilks och två poliser som skyddade honom avled efter en krock på E4 utanför Markaryd på söndagen. Hans särbo Maj fick beskedet samma kväll när två poliser knackade på.

– Innan de hade kommit in frågade jag om Lars var död.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisar som lämnat oss 2021Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2021

Bilen som Vilks och hans två livvakter färdades i var på väg från Stockholm till Skåne när olyckan inträffade vid 15.25 på söndagen. Av någon anledning gick bilen genom vajerräcket och frontalkrockade med en mötande lastbil. Båda fordonen började brinna. Föraren i lastbilen skadades men överlevde kollissionen. Lars Vilks och de två polismännen omkom.

Polisens pressträff efter dödsolyckan utanför Markaryd. Regionchef Carina Persson och chefen för personsäkerhetsskyddet Stefan Sintéus.
Regionchef Carina Persson och chefen för personsäkerhetsskyddet Stefan Sintéus berättar om utredningen efter olyckan där två kolleger och Lars Vilks omkom.

På måndagen hölls en tyst minut för de omkomna på Stortorget i Malmö och över hela landet. Krisstödsgrupper har aktiverats. Både för att stötta de som arbetat med utredningen av själva olyckan och kolleger i allmänhet.

Annons

– Det är viktigt att vi finns till för både anhöriga och kolleger i den här svåra stunden, säger Carina Persson, polischef Region Syd vid en pressträff på måndagen.

Flaggorna på samtliga polisstationer i landet vajade på halv stång.

– Detta drabbar oss oerhört, säger Stefan Sintéus, chef för personskyddet i regionen.

Levde under dödshot

Samtidigt som anhöriga och kolleger sörjer har en brottsutredning inletts för att gå till botten med vad som orsakade krocken. Lars Vilks levde sedan länge under dödshot efter att ha ställt ut verket Mohammed som rondellhund 2007. Han klarade sig undan ett attentat i sitt hem 2010 och överlevde en terrorattack i Köpenhamn 2015.

Lars Vilks särbo "Maj"
"Maj" och Lars Vilks var ett par sedan 35 år. De senaste åren kämpade paret för att få bo tillsammans.

Sedan dess har Lars Vilks levt med livvaktsskydd dygnet runt på hemlig adress. Som allas.se tidigare berättat kämpade Lars och hans särbo Maj för att de skulle få leva ihop i ett gemensamt hem. En plan som polisen sa nej till med motiveringen att skyddet gällde Lars och att adressen till det nyrenoverade hemmet blivit känt.

Annons

– Lars sa alltid "vi kommer att vinna, vi kommer att vinna", säger Maj som fick beskedet om olyckan på söndagskvällen.

Två poliser knackade på.

– Innan de hade kommit in frågade jag om Lars var död.

Poliserna lämnade dödsbeskedet och försäkrade sig om att Maj kunde ringa över en väninna som stöd. Maj berättar att hon inte sovit något på hela natten. Hon har bara följt nyhetsrapporteringen och försökt förstå vad som hänt. Hon har så många frågor.

– Var är Lars nu? Hur ser han ut? Får jag se honom igen en sista gång? Jag måste ju planera begravningen.

Ledsen och förbannad

Mitt i sorgen är hon förbannad. Hon menar att Lars livvaktsskydd gjort allt för att hålla dem isär. Det var meningen att de skulle åkt till Stockholm och hälsa på goda vänner tillsammans i helgen. Men eftersom skyddet inte gäller Maj så skulle inte hon få åka med Lars i skyddsbilen eller den efterföljande. Det skulle vara okej för dem att till exempel arrangera resan själv med allmänna färdmedel och så skulle skyddet köra upp separat i två bilar.

Annons

– Lars sa att det skulle bli för komplicerat, att vi inte skulle låta oss förnedras på detta sättet, säger Maj.

Istället åkte Lars upp själv. Maj blev kvar i Skåne. Nu kommer han inte hem igen.

Hon är hård i sin dom över beskyddet som höll dem isär. Som bestämde över hur de fick träffas och när.

– Jag tycker att det är en skam som de ansträngt sig för att sära på oss. Vi hade ändå varit tillsammans i 35 år. Hade de gjort vad de kunnat för att vi skulle få ett drägligt liv hade jag inte behövt säga det.

– Jag är väldigt ledsen, väldigt besviken. Vi talade om detta varje dag.

"En väldigt humoristisk och intelligent man"

Lars Vilks hann sätta ett djupt avtryck under sin levnad. För vissa som mannen bakom populära klätterställningen/konstverket Nimis på Kullaberg. För andra den omdebatterade konstnären som riskerade sitt liv med en teckning och som ändå kunde kommentera detta med ett snett leende.

Annons

Hans levnadskamrat fick mer än bara mediebilden av Lars Vilks.

– Vi hade många diskussioner om allvarliga ämnen där ingen vek sig. Var och en kunde stå för sina åsikter. Vi var två starka personligheter, säger Maj.

– Jag vill att man ska minnas Lars som en väldigt humoristisk och intelligent man. Otroligt allmänbildad, rena uppslagsverket. Lite av en spjuver som ibland använde sig av ironi. Så vill jag att han ska minnas.

Lars Vilks blev 75 år.

Polisen utreder dödsolyckan på E4

Polisen utreder dödsfallen på E4 som en olycka. Men eftersom Lars Vilks levde under dödshot vill man utreda krocken så brett som möjligt. Krocken är rubricerad som brott utan att någon delgivits misstanke. På måndagen fanns det åtminstone inget som pekade på "yttre påverkan" innan livvaktsbilen gick igenom mitträcket. Bilen är tung och väger över fyra ton. Det fanns en följebil efter men den var så långt efter att polismännen i bilen inte såg olyckan. Bilen var utrustad med punkteringssäkra däck men enligt polisen har man hittat däckrester på vägbanan innan olycksplatsen. Utredningen får visa om de har något samband med olyckan eller ej. Lastbilschauffören som överlevde har förhörts om olyckan. Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet skulle bilen ha färdats i hög hastighet, runt 160 km/h. De uppgifterna har dock varken bekräftats eller dementerats.

Annons