Latin-elevens stora intresse kring Stefans incel-bok ”Naturligtvis olustigt”

Stefan Krakowski.

Innan 18-åringen mördade två kvinnliga lärare hade han fördjupat sig i Stefan Krakowskis bok om incel-världen.

Foto: Gabriel Liljevall, TT

Månaderna innan han mördade två kvinnliga lärare på Latinskolan skrev den 18-årige eleven ett gymnasiearbete om överläkaren Stefan Krakowskis bok Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris – något som upplevs som olustigt av författaren.

Gruppen incels – män som lever i ofrivilligt celibat och skyller detta på kvinnor – är en växande samhällsgrupp där radikaliseringen kryper allt längre ner i åldrarna. Under arbetet med sin bok om incels infiltrerade och upplevde överläkaren Stefan Krakowski den destruktiva incelvärlden från insidan och tog del av den hatiska jargongen mot kvinnor som förekommer där.

”Kvinnor är onda – de tycker om att se män lida och de förtjänar att våldtas” är ett exempel på hur det kan låta i ett amerikanskt incelforum.

Se också: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om
0:57

Efter reklamen: Se också: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om

(0:57)

Slå på ljud

Stort intresse för tankarna i boken

En ung man med ett stort intresse för de tankar som beskrivs i boken var den 18-årige elev som i dagarna ställs inför rätta för mord på två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö.

– Jag fick höra att det var just min bok han hade baserat sitt gymnasiearbete på tiden innan han begick de här fruktansvärda handlingarna och det kändes naturligtvis olustigt, säger Stefan Krakowski.

Eftersom 18-åringen gick estetiska programmet bestod gymnasiearbetet av en teckning av dystopisk karaktär som han hade hämtat inspiration till från boken, berättar Stefan Krakowski vidare.

Stefan Krakowski om incelmännen: ”Ett växande samhällsproblem”

– Han hade definitivt ett intresse för incelvärlden. Jag tror dock inte att min bok på något sätt bidrog till att han radikaliserades utan en sådan process sker snarare vid en datorskärm i samspråk med andra. Min bok har förekommit i en mängd olika sammanhang – men det här var ju ett av de mer oroande.

En påminnelse om skolans viktiga uppgift

Stefan Krakowski ser det hela som ytterligare en påminnelse om hur viktig skolans uppgift är när det kommer till att fånga upp unga människor som är på väg att radikaliseras i ett tidigt skede.

– Jag har ju förstått att skolan i det här fallet hade försökt slå larm men att ingenting hade hänt. Det som hände sedan illustrerar verkligen allvaret i de här frågorna. Vi måste bli bättre på att fånga upp de här unga männen i ett tidigt skede. Den tragiska händelsen på Latinskolan illustrerar verkligen allvaret i detta växande samhällsproblem.

Malin var kär i mannen som kontrollerade henne: "Det var som en psykos"