Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lena och Håkan: ”Vi köpte ett slott i Frankrike”

27 maj, 2022 
ELSA MARÉCHAL
Lena och Håkan köpte ett slott i Frankrike. Här står de på balkongen.
– Jag vet inte riktigt hur det gick till, plötsligt hade vi köpt ett slott, säger Lena med maken Håkan på slottets balkong.
Lena och Håkan Hedin, 60 plus, från Järvsö har köpt en fransk slottsruin från 1300-talet. Nu är de i full gång med renoveringen. Att det saknas golv, fönster och dörrar är inget som skrämmer dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter några kilometer genom vinfält och små ekdungar kör vi upp mot en liten by på en kulle. Först ser vi det höga vattentornet sedan dras ögat till en klunga stenbyggnader ovanför byn. Vi fortsätter in på de smala gränderna och kör uppför tills vi kommer fram till de höga stenbyggnaderna och en rostig järngrind. Vi har kommit till Puissalicon, en liten medeltida by i södra Frankrike, som inte bara har ett slott utan tre slott intill varandra.

– Grinden måste vi fixa snart så att folk ser att det händer något här, säger Håkan Hedin när han bjuder in oss till borggården.

– Det är en ovanlig by som har tre slott, vårt kallas för biskoparnas palats, och på den här sidan ligger det stora slottet och där är det lilla slottet, berättar Lena Bauer Hedin och pekar på byggnaderna utanför borggården.

Slottet är 700 år gammalt.
Slottet är 700 år och fasaden är lika hög som ett femvåningshus.

Det har gått drygt ett halvår sedan Håkan, 68, och Lena, 63, köpte den medeltida slottsruinen, nu är de i full gång med att organisera, röja och restaurera. Men de har fortfarande svårt att ta in vad de har gett sig in på. Allt började under pandemin när Lena surfade runt på franska Blocket och såg en slottsruin till salu. De åkte och tittade på fastigheten, blev förälskade i platsen och sen gick resten av bara farten.

Annons

– Precis när vi hade bestämt oss för att ta det lite lugnare ändrade vi oss. Jag vet inte riktigt hur det gick till, plötsligt hade vi köpt ett slott, säger Lena.

Slottet ligger i Languedoc – en populär region

Paret har alltid tyckt om att ta hand om gamla byggnader, men det här var något helt annat, en 700 år gammal borg.

– Vi tyckte det var så häftigt och såg möjligheterna på en gång, den stora festsalen på bottenvåningen och vår lägenhet på övervåningen med en fantastisk utsikt över byn och vinfälten. Vi gick i gång båda två. För oss kan det ta en månad att köpa en dammsugare men ett hus kan vi köpa på en halvtimme, säger Lena och skrattar.

Det här Lena och Håkan

Namn: Lena Bauer Hedin och Håkan Hedin

Ålder: 63 och 68 år.

Familj: Tre barn och fem barnbarn i Sverige.

Bor: I ett byhus i Pezenas i södra Frankrike. Planerar att flytta in på slottet om två år.

Följ dem: På Instagramkontot @biskoparnas_palats.

Slottsruinen ligger i regionen Languedoc i södra Frankrike.

Annons

– Puissalicon är en typisk fransk liten by på cirka 1 500 invånare med borgmästeri, post, kyrka, skola, bagare, slaktare, liten marknad och tre restauranger, berättar Lena.

Languedoc är just nu mycket populärt bland svenskar som vill köpa hus söderut. Det som drar är klimatet, närheten till havet, bra huspriser och att det fortfarande är autentiskt franskt och välkomnande. Lena och Håkan upptäckte regionen redan för tolv år sedan.

– Vi var här på semester och tyckte att området var fint och trevligt. Året efter köpte vi ett gammalt byhus i Pezenas, som vi renoverade.

Från träslott i Hälsingland till stenborg i Frankrike

Det är alltså inte första gången paret kavlar upp ärmarna för att ta hand om en gammal byggnad. Deras första husprojektet var en stor hälsingegård utanför Järvsö på 1980-talet.

Annons

– Det var som ett stort träslott. Huvudbyggnaden var i ganska bra skick, vi behövde bara isolera den, dra in vatten och el, sedan bodde vi där i cirka 30 år, berättar Håkan.

Men de kalla och långa vintrarna i Hälsingland började kännas tungt för Håkan som har astma.

– Varje vinter åkte vi till södra Europa och märkte att hans astma blev mycket bättre i värmen, det var nog den största anledning till att vi flyttade hit, säger Lena.

Under fem år pendlade paret mellan Frankrike och Sverige, innan de bestämde sig för att flytta ner. De avvecklade sina liv i Sverige, sålde outletaffären de hade nära Järvsö och konstbutiken i Stockholm. Däremot kunde de inte sälja hälsingegården som de hade bott i sedan barnen var små.

– Våra barn ville ha kvar gården så de köpte den tillsammans, det är där vi samlas på julen och sommaren, berättar Håkan.

Annons

Älskar att se potentialen i ett hus

Med det första byhuset i Pezenas fick paret lära sig att arbeta med sten och murbruk, de upptäckte helt andra byggnadstekniker än de var vana vid i Sverige.

– Det är definitivt annorlunda att jobba med ett trähus än ett stenhus. Det är tyngre att jobba med sten men samtidigt är det inte så känsligt för till exempel vattenskador och fukt. I Sverige får man panik om ett tak läcker in vatten, här är det ingen fara, de bara rycker på axlarna och säger, vi får vänta tills det torkar.

Håkan och Lena har ett köpte ett slott i Frankrike som de ska renovera.
Slottet har kvar några originalfönster som bara behöver glasrutor.

Sedan de köpte sin första fastighet här har Lena och Håkan hunnit restaurera fem andra gamla byggnader och en lägenhet. Alla husen de har restaurerat har de sålt vidare för att köpa ett nytt och större renoveringsprojekt.

Annons

– Jag älskar att se potentialen i ett hus och göra det bästa av det som finns kvar. Jag tycker inte man ska göra för mycket nytt utan bevara husets ursprungliga karaktär och själ, förklarar Håkan.

Borggården är omringad av den imponerande höga slottsfasaden, stenmuren mot gatan och ruiner. För att få innergården helt för sig själva köpte de även till en stor byggnad mittemot slottet.

– Det är ett gammalt förfallet borgarhus från mitten av 1800-talet som vi fick köpa billigt. Även det är ett stort renoveringsobjekt, men först vill vi koncentrera oss på slottet, säger Håkan.

Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

Cajsas minihusvagn blev en bohemisk drömBrand logo
Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

Om man räknar med slottet och borgarhuset har paret 950 kvadratmeter boyta att restaurera. Fokus ligger på slottet men för att kunna vara mer på plats har de börjat med att göra en liten lägenhet i borgarhuset.

Annons

– Det är absolut det största husprojekt vi någonsin tagit på oss och våra barn tycker vi är galna som gör detta i vår ålder. Samtidigt säger de, att om någon ska klara av det här så är det ni. De tycker nog också det är spännande med ett franskt slott i familjen. Håkan fick en metalldetektor från dem i födelsedagspresent, så vem vet vi kanske hittar en gömd skatt också, säger Lena och skrattar.

Grannarna kommer in och önskar lycka till

Både Lena och Håkan är enormt positiva och verkar inte se några problem, de ser bara lösningar. De tycker det är extra roligt att de blivit så väl mottagna i byn.

– Jag tror folk uppskattar att vi jobbar så mycket själva med renoveringen. Nästan varje dag kommer någon granne in och hejar och önskar oss lycka till, berättar Lena.

Lena och Håkan gör mycket själva.
Lena och Håkan har redan börjat plantera lite i borggården.

Paret gör mycket själva men tar även in hjälp av professionella, just nu håller en elektriker på att installera elen i lägenheten och en granne som har en liten grävmaskin ska hjälpa till med att riva en stenmur, röja och forsla bort stenar.

Annons

– Visst är det mycket jobb men vi är så lyckliga varje morgon vi kommer hit. Vi ska bo på övervåningen och här ska det bli en stor lokal där vi kan ha fester, konserter och utställningar, berättar Lena, när vi går runt bland stenhögar och bråte i den stora slottssalen som har en takhöjd på över sex meter.

När de först besökte ruinen var det nästan omöjligt att ta sig fram, vegetationen hade tagit över och stenar och takpannor hade rasat ned. De första månaderna har gått till att röja bort björnbärsbuskar, stenar, snår och skräp. Som tur är har paret många vänner som vill komma och hjälpa till.

– Vi har fina kompisar som tycker det är bra att få lite fysisk aktivitet och det ligger ju i tiden att vårda kulturarv. Titta vad vi gjort av kakelbitar vi hittat i ruinen, säger Lena, och visar tre stora ektunnor som förvandlats till vackra mosaikbord.

Annons

Håkans råd

Det här ska man tänka på om man vill köpa ett gammalt hus:

· Ett bra läge är viktigare än huset.

· Det ska inte lukta mögel eller fukt.

· Kolla om det finns sprickor i väggarna eller konstiga sättningar.

· Kolla källaren eller grunden och se vad huset vilar på.

· Låt restaureringen få ta tid, känn in huset och var det troget.

· Ta in proffshjälp när det behövs.

Hon berättar att de försöker ta tillvara på så mycket som möjligt och att de inte har tänkt stressa sig igenom renoveringen. Planen är att de ska kunna flytta in på slottets övervåning om två år.

– Den här gången har vi inte bråttom, det får ta tid och det ska vara roligt. Imorgon kommer ett nytt gäng med kompisar som ska hjälpa oss att röja, sen blir det långbord till lunch, det är kul, säger Lena.

När vi besöker dem har de just fått klart en stor terrass framför borgarhuset.

– Det är viktigt att ha ett ställe man kan fika och vila upp sig på säger Lena när hon häller upp kaffet.

Inomhus kan vi göra vad vi vill

Parets slott har fått namnet biskoparnas palats, för på 1300-talet lät en biskop bygga slottet till sitt sommarresidens. Slottet har en ovanlig arkitektur för området och är därför en unik historisk byggnad.

Annons

De har nyligen haft besök av borgmästaren, arkeologer och arkitekter från byggnadsvårdsnämnden, Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen.

Lena och Håkan har köpt ett slott i Frankrike.
En plats för vila och fika var en prioritet för Lena och Håkan.

– Vi var jätteoroliga inför besöket, tanken är ju att vi ska kunna bo i slottet, men vi visste inte vad de skulle tillåta oss att göra, säger Håkan.

– Men det gick jättebra! Det var tolv personer här och alla var så positiva, de tyckte det var ett fantastiskt ställe och att vårt projekt var bra. Vi måste respektera fasaden som den är men inomhus kan vi göra vad vi vill, tillägger Lena och pustar ut av lättnad.

Innan vi skiljs åt ber jag om tips till någon som drömmer om att flytta utomlands och byta liv.

– Bara gör det, man kan alltid ångra sig, det är inte hela världen och Sverige finns alltid kvar, säger Lena och Håkan nickar instämmande.

Annons