Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Lottie Knutson om corona: Kollektivtrafiken farligare än flyget

13 mar, 2020 
Mikaela Alex
Porträtt av Lottie Knutson som berättar om resor och coronavirus.
Reseexperten ger tips på hur du ska tänka kring coronaviruset vid resor – både utomlands och till och från jobbet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Redan under sportlovet växte oron för hur resande lovfirare skulle kunna påverka smittspridningen av det nya coronaviruset. Och nu när nästa stora högtid och ledighet – påsklovet – närmar sig vill många veta vad som gäller.

Lottie Knutson, reseexpert och krishanterare, besökte under torsdagsmorgonen Nyhetsmorgon i TV4 och ger sin syn på saken.

– Frågan är inte bara om resan blir av, utan man måste säkerställa att man kommer hem också. Det är inte så kul att bli fast någonstans just nu, eller hamna i en väldigt långvarig karantän, säger hon.

Tips: Kolla upp din reseförsäkring

Hon råder också alla som ska resa att skaffa en reseförsäkring, som hjälper en att komma hem om man skulle fastna i ett land som Utrikesdepartementet ännu inte utfärdat en avrådan för.

– Åker man däremot till ett land där det ligger en avrådan, då får du svårt att få det finansierat.

Annons

Du som tänker resa utomlands just nu bör alltså se över dina försäkringar, och även ställa dig frågan: Kan jag tänka mig att ligga i respirator i det land jag ska åka till?

Lottie Knutson vill också döda vad hon menar är en myt, att flyget skulle vara det farligaste färdmedlet.

Videon kunde inte hittas

– Just nu är det farligaste vi har överfulla tunnelbanor och spårvagnar. För det här är inte en luftburen smitta utan en droppsmitta, och det är oftast väldigt trångt i tunnelbane- och spårvagnar, så jag skulle framförallt undvika rusningstrafik om jag kunde välja. Försöka cykla eller ta egen bil eller något sånt.

Jobba hemma om du kan

Hon menar också att det är skillnad på resor och resor. Vissa är onödiga “nöjesresor” som vi bör undvika i det här läget, medan andra är nödvändiga, som när man ska ta sig till jobbet. I nedstängda Italien har man till exempel inte stängt av kollektivtrafiken trots smittrisken, för att människor ska kunna ta sig till jobbet och samhällsfunktionerna ska fortsätta att fungera.

– Men alla som kan uppmanas att jobba hemma! I Norge har man till exempel redan genomfört det.

Källa: Nyhetsmorgon

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons