Ma Barker - Mamma och efterlyst gangsterdrottning

Ma Barker. Efterlyst gangsterdrottning

Foto:TT

Den skräckinjagande Barker–Karpis-ligan härjade i USA under 1930-talet och de mördade, rånade och kidnappade. I kulisserna fanns en kärleksfull, men hårdhudad mor – Ma Barker. Var hon rentav ligans ledare?

Det sas att hon styrde sitt kriminella gäng med järnhand och planerade bankrån och kidnappningar. Polisen jagade henne över hela USA. Men vem var egentligen Ma Barker?

Det har gjorts otaliga filmer, skrivits massor med böcker och låttexter om den legendariska Ma Barker.

Många vill se henne som en förhärdad brottsling, beväpnad och farlig. Andra menar att hon egentligen var en godhjärtad mor som gjorde allt för sina söner.

Shelley Winters som Ma Barker i filmen Bloody Mama

Shelley Winters som "gangstermorsan" Ma Barker i filmen Bloody Mama 1970.

Foto:TT

Arizona Donnie Clark ellert Kate föddes i Ozark Mountains i Missouri 1873. Hon kallades Arrie och kom tidigt i kontakt med kriminalitet. I den fattiga miljö hon växte upp var det inget ovanligt att tjäna pengar på olika olagliga aktiviteter. Hennes idol var revolvermannen Jesse James och honom såg hon komma ridande flera gånger under barndomen. Arrie blev förkrossad när han sköts ihjäl 1882.

Sköt ihjäl polis

20 år gammal gifte sig Arrie med lantarbetaren George Barker och de fick fyra söner – Herman, Lloyd, Arthur och Fred. Sönerna började tidigt ägna sig åt kriminalitet, och mindre brott och småtjuverier ledde till rån och mord i stor skala.

Arthur Dunlop och Ma Barker

Ma Barker med pojkvännen Arthur Dunlop som sedermera avrättades av sina egna.

Foto: TT

1927 sköt Herman ihjäl en polis vid ett rån i Wichita i Kansas. Han kraschade med sin bil när han flydde från platsen och sköt sig själv svårt skadad för att inte bli tagen av polisen. 1928 satt övriga tre söner i fängelse för olika brott. Livet såg mörkt ut för Ma Barker. George hade lämnat henne och hon levde mycket fattigt i ett litet hus med jordgolv. 1930 träffade hon en ny man, den arbetslöse Arthur Dunlop.Året därpå släpptes Fred från fängelset och tillsammans med Alvin Karpis, som han lärt känna på anstalten, återupptogs den kriminella verksamheten med inriktning på rån. Barker–Karpis-ligan blev ett av 1930-talets mest ökända och hårdföra kriminella gäng. Ma Barker, som då närmade sig 60 år, pekades ut som ligans ledare.

Under falskt namn

Efter att Fred och Alvin hade skjutit ihjäl en sheriff i samband med ett rån gav de sig på flykt och Ma och Arthur Dunlop följde med. Det var Ma som hyrde rum under falskt namn för att hjälpa Barker–Karpis-ligan. Vid den här tiden utfärdades en belöning på 100 dollar till den som kunde överlämna medbrottslingen ”den gamla damen Arrie Barker” till polisen. Arthur släpptes från fängelset 1932 och anslöt sig till ”familjeföretaget”. De flyttade först till Chicago, men eftersom Alvin inte ville jobba för Al Capone fortsatte de vidare till Saint Paul i Minnesota.Där fanns det en korrupt polischef, Thomas ”Big Tom” Brown, som gärna hjälpte kriminella mot del i rånbytet. Det var också polischefen som tipsade Barker–Karpis-ligan att FBI var dem på spåren och de hann lämna sitt gömställe där i tid.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

Röjd ur vägen

Gänget trodde att Arthur Dunlop, som ofta pratade bredvid mun när han druckit, hade avslöjat dem och bestämde sig för att röja honom ur vägen. Han hittades naken med en kula i huvudet utanför Webster i Wisconsin. I själva verket var det en annan person som hade tipsat FBI. Ma Barker och gänget fortsatte till Menomonie i Wisconsin som blev deras tillfälliga bas innan de återvände till Saint Paul 1933. Där utökade de verksamheten med kidnappningar av förmögna affärsmän och det blev mycket lönsamt. De fick 100 000 dollar i lösensumma för bryggeriägaren William Hamm och sedan dubbelt så mycket för bankiren Edward Bremer. Ligan flyttade vidare till Chicago och försökte tvätta pengarna de tjänat på kidnappningarna. FBI var dem på spåren och den 8 januari 1935 greps Arthur där, men då hade redan resten av ligan lämnat staden.

Fred Barker och Ma Barker sköts ihjäl av FBI

Yngste sonen Fred hade skjutit ihjäl en sheriff vid ett rån. Han och hans mamma dog vid en eldstrid med FBI.

Foto: TT

Omringade av FBI

En kvarlämnad karta tydde på att de hade begett sig till Florida. Den 16 januari hittade FBI huset i Lake Weir i Florida som Ma hade hyrt under falskt namn. Efter att tre andra gängmedlemmar lämnat huset ett par dagar tidigare var bara Ma och Fred kvar.

FBI omringade huset och beordrade dem att överlämna sig till polisen, men Fred svarade med att skjuta mot dem.Sedan följde en fyra timmar lång skottlossning innan Ma och Fred till slut sköts ihjäl. Arthur, som hade skickats till den ökända fängelseön Alcatraz, sköts ihjäl när han försökte rymma 1939. Lloyd greps och avtjänade ett långt fängelsestraff, men dödades sedan av sin fru 1949.

FBI-toppar i Miami 1935. Fr v E.J. Conneley, J.Edgar Hoover och Clyde Tolson Hoover. Conneley deltog i skottlossningen som avslutade Ma Barkers liv.

FBI-toppar i Miami 1935. Fr v E.J. Conneley, FBI-chefen J.Edgar Hoover och Clyde Tolson Hoover. Conneley var med i eldstriden som lutade med Ma Barkers död.

Foto: TT

Var Ma Barker verkligen hjärnan bakom alla rån och kidnappningar?

Det har i efterhand sagts att det var FBI-chefen som fabricerade detta rykte för att FBI skulle kunna skjuta ihjäl en äldre kvinna utan att få den allmänna opinionen emot sig när Barker–Karpis-ligan eliminerades.

Jerry blev Elizabeth – höll sig undan lagen i 40 år

Visst kände Ma till att hennes söner var grovt kriminella, men det finns inga bevis för att hon själv var involverad i brotten. Hon tog hand om gängmedlemmarna, lagade mat, handlade och hjälpte dem att hålla sig undan rättvisan genom att hyra hus och lägenheter under falskt namn. Men när det gällde planeringen av brotten tilläts hon inte vara med.

– Hon fick gå på bio när vi pratade jobb och Ma såg många filmer, sa Alvin Karpis, som själv greps av FBI 1936 och sedan satt 26 år på Alcatraz.

en gammaldags hemmafru från landet som var vidskeplig, enfaldig, godtrogen och grälsjuk

Alvin Karpis, ligamedlem

Han beskrev Ma som en gammaldags hemmafru från landet som var vidskeplig, enfaldig, godtrogen och grälsjuk.

– Hon var inte kriminell själv, men hjälpte oss när vi reste runt. Som en mor och hennes söner gav vi ett oskyldigt intryck, berättade han vidare.

Alvin Karpis, gangster i Alcatraz

Alvin Karpis var medlem i gänget. Enligt honom spelade Ma Barker en perifer roll i ligans brott.

Foto: TT

Trots det fortsatte myten kring Ma Barker som gangsterdrottning att växa efter hennes död. 1940 kom den första filmen om henne och Barker–Karpis-ligan, Queen of the Mob, och därefter har det gjorts åtskilliga filmer och tv-program om eller inspirerade av Ma Barker och sannolikt långt från den sanna bilden av henne. 1955 komponerades en opera om Ma och 1977 hade diskogruppen Boney M en hitlåt med Ma Baker som slår fast att "She was the meanest cat from old Chicago town".

Dorothy Stratten – karriären i Hollywood fick ett brutalt slut

Madalyn ”Amerikas mest hatade” försvann med son och barnbarn