”Amerikas mest hatade”: Madalyn försvann med son och barnbarn

Madalyn Murray O'Hair, Jon Murray, Robin Murray O'Hair

Foto: TT

Amerikas ”mest hatade kvinna” försvann med en stor summa pengar. Fyndet av en huvudlös kropp i en flod gjorde att mysteriet kunde lösas. Men det skulle dröja flera år.

Madalyn Murray O'Hair, född i Pittsburgh 1919 gjorde sig ryktbar i USA under 60-talet. I efterhand verkar det som att hon hade en sorts personlig vendetta med gud. Madalyn tog i alla fall högljudd strid med religiösa inslag i samhället. Bland annat för att få bort bönen ur skolor och inskriptionen ”In god we trust” på pengarna.

Med bönen hade hon juridisk framgång men mynten fick behålla gravyren. Orsaken till hennes aversion mot gud är lite oklar. Själv hävdade Madalyn att den stammar från en läsning av bibeln hon gjorde när hon var tolv år.

”Jag var chockad av hatet, brutaliteten, sadomasochismen, grymheten, morden och det fula” , hävdade hon.

Madalyn intervjuades i Playboy

Madalyn, här i en intervju med Playboy, lyckades få bibelläsningen ur kommunala skolor 1963.

Foto: TT

Oavsett anledning blev Madalyns ateism uppmärksammad. Hon var frän, bitsk, rolig och gjorde sig bra i tv. Johnny Carson och Merv Griffin såg henne gärna som gäst och spred hennes omvända gospel till en större publik. Budskapet var svårt att svälja och förbannade medborgare skrev brev där de önskade livet ur henne. Det tog hon glatt som ett kvitto på att retoriken tagit skruv. Madalyn hade heller inget emot att magasinet Life beskrev henne som ”Den mest hatade kvinnan i Amerika”.

Talskrivare åt Larry Flynt

Hennes organisation America Atheists, med säte i Austin, växte. I mitten av 1980-talet hade AA 30 underavdelningar, tryckeri och egna tv- och radioshower. Madalyn skröt gärna om att hon hade köpt högkvarteret, ett gigantiskt komplex, för över 1 miljon dollar-kontant. Hennes fräna språk användes bland annat i försöket att göra Hustler-profilen Larry Flynt till USA:s president 1984. Madalyn blev en av hans talskrivare.

America Atheists

Organisationen American Atheists hade sitt högkvarter i Texas och kontrollerades av Madalyn.

Foto: TT

I organisationen fanns även sonen Jon Murray och barnbarnet Robin. Madalyn och Jon var kända bland medarbetarna för sina hårda nypor. Svordomarna haglade och de sa hellre ifrån en gång för mycket än för lite.

– Jag har aldrig mött en bittrare eller mer osmaklig person än Madalyn Murray O'Hair, säger tv-reportern Valeri Williams.

– Hon var extremt ful i mun. Vi kunde till och med få bryta intervjuer som handlade om något hon ville få ut för att hon svor för mycket.

Murray-O'Hair försvinnande

Trion lämnade bara en lapp efter sig att de ryckt ut på ett brådskande familjeärende

Foto: TT

Lämnade lapp på kontoret och försvann

I augusti 1995 hamnade Madalyn, då 77 år, i händelsernas centrum igen. Plötsligt var hon, Jon, 40, och Robin, 30, försvunna från hemmet i Austin, Texas. Med dem försvann 600 000 dollar från organisationens konto. Enligt en lapp på kontoret hade trion stuckit iväg på ett brådskande familjeärende. Inga ytterligare uppgifter. Två bilar, en Porsche och en Mercedes, var borta ur garaget. Men deras pass låg kvar och Madalyn hade inte fått med sig sin diabetesmedicin. Hennes tre hundar var också kvar.

– Madalyn kanske inte brydde sig så mycket om människor men hon älskade verkligen sina hundar fick vi veta, säger Valeri Williams.

Madalyn Murray O'Hair med sonen Jon och det adopterade barnbarnet Robin.

Madalyn med sonen Jon och barnbarnet Robin, dotter till sonen Bill.

Foto: Forensic Files/Focus News

AA:s styrelsemedlemmar ringde runt för att få tag på Madalyn. De lyckades få några korta samtal med Madalyn och Jon som försäkrade att allt var ok. Men de lät stressade. Efter en månad slutade de svara.

Att organisationens ledare försvunnit med en smärre förmögenhet genererade så klart intresse. John MacCormack på San Antonio Express News täckte försvinnandet.

Jerry blev Elizabeth – höll sig undan lagen i 40 år

– Det var en konstig tystnad bland ateisterna men undertill kunde man skönja en stor oro, säger reportern.

Madalyn Murray O'Hairs son William "Bill" Murray.

Madalyns son William "Bill" Murray. Han och mamman hade kommit på kant av religiösa skäl och brutit. Hon adopterade då hans dotter Robin.

Foto: TT

MacCormack nystade vidare med hjälp av de telefonsamtal som gjorts från trions telefoner. Och han fann ett mönster. Samtalen tydde på att åtminstone Jon befann sig i San Antonio. Och samtalen gick till finansinstitut, flygbolag och till apotek. Ett av samtalen gick till en juvelerare där någon köpt guldmynt för 600 000 dollar. Men trots oron skulle det dröja ett år innan trion anmäldes saknade. Det var Madalyns förskjutne son, Bill Murray, som kontaktade polis. Han kunde konstatera att utredningen gick trögt. Kanske för att det verkade ganska uppenbart vad som hänt.

– Polisutredningen var rena skämtet, säger Bill Murray.

Mark Sparrow med Mercedes

Mark Sparrow fick mercedesen för 15 000 dollar. Men säljaren var inte den han utgav sig för att vara.

Foto: TT

Tv-reportern Valeri Williams grävde på sitt håll. Hon fann att Jon Murray sålt sin Mercedes till vrakpris till en Mark Sparrow. Fast när Sparrow fick se en bild på Jon så stod det klart att säljaren varit någon annan. Efter lite letande bland fotona på människor som anmälts försvunna kunde köparen peka ut en trolig kandidat. Han satte fingret på ex-fången Danny Fry. Och utpekandet gav nya intressanta ledtrådar. Fry hade gjort affärer med en annan kåkfarare vid namn David Waters. Och David Waters hade jobbat för Madalyn O'Hair under en kort period några år tidigare.

Waters hade anställts som kontorschef men fått sparken under förnedrande former anklagad för att ha stulit 50 000 dollar av AA:s pengar. Madalyn skrev en skoningslös text i den egna tidningen där Waters avslöjades som tjuv. Hon passade även på att antyda att han haft homosexuella förbindelser under tidigare fängelsevistelser.

John MacCormack konfronterade David Waters med de här omständigheterna och frågade rakt upp och ner om han hade med hennes försvinnande att göra. Waters nekade med eftertryck.

– Jag tror inte på honom men han la verkligen fram det som att det var sanningen, säger MacCormack.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

Misstänkt trio

Reportern fick fram att David Waters, Danny Fry och en annan känd kriminell, Gary Karr befunnit sig i Austin vid tiden för O'Hairs försvinnande i augusti 1995. Inte långt därefter hade en oidentierad kropp utan huvud hittats i en flod i Dallas. När MacCormack började nysta i fallet anade han ett samband mellan kroppen och de försvunna ateisterna.

Signalementet på kroppen, kort och kompakt mellan 35 och 45, stämde inte in på Jon Murray men väl på Danny Fry. Reportern informerade polisen om sina farhågor och de gjorde ett DNA-test som bekräftade hans känsla. Kroppen i floden var Danny Fry. Nu kunde Danny Fry placeras i med David Waters i trakterna där ateisterna försvann och till San Antonio där affärerna gjordes.

David Waters, Danny Fry, Gary Karr som befann sig i Austin när Madalyn Murray O'Hair mördades.

David Waters, Danny Fry och Gary Karr.

Foto: TT

David Waters före detta flickvän läste om kopplingarna i tidningen och ringde FBI. Hon var skrämd men hade en del att berätta. Vid tiden för O'Hairs försvinnande hade Waters hyrt ett förrådsutrymme och hon visste att han tagit med sig blekmedel dit. En kemikalie som kan användas för att ta bort blodspår. Polisen gjorde husrannsakan i förrådet och finkammade ytorna efter spår. På väggen hittade man till sist en pytteliten röd fläck, knappt synlig för blotta ögat. Ett jämförande test visade att blodet kom från Madalyn och Jon. En husrannsakan i David Waters lägenhet gav resultat.

– Vi hittade dokument från O'Hairs organisation som var daterade efter att Waters fått sparken därifrån, berättar FBI-agenten Donna Cowling. Dessutom fann man ammunition, böcker från O'Hairs bibliotek och en såg.

Platsen där Madalyn Murray O'Hair mördades.

David Waters pekade ut platsen där han dumpat kroppsdelarna.

Foto: TT

Ställd inför bevismaterialet ledde David Waters utredarna till en öde begravningsplats i Camp Wood, Texas. Fem och ett halv år efter försvinnandet grävdes kroppsdelar från tre personer upp.

Rättsexperten om "Lindomefallen"

Hittade konstgjord höft

Bland annat en konstgjord höft. Enligt serienumret Madalyns. Tandavtrycken bekräftade att det var hon, Jon och Robin som hittats. Samtliga hade platspåsar dragna över sin huvuden. Men utredarna fann även en skalle med ett skotthål genom kraniet och två avhuggna händer. Danny Fry, som hade en historia av att ta sig en klämtare för mycket och prata bredvid mun, var det fjärde offret. För David Waters hade allt handlat om hämnd på Madalyn för förnedringen han fått utstå. Pengarna han kom över var mer som en bonus. Waters, Fry och Gary Karr hade tvingat Jon Murray att gå in till juveleraren och köpa guldmynt för 600 000 dollar. De hann dock aldrig njuta av rikedomarna.

Ironiskt nog blev tjuvarna bestulna på bytet.

– Han la mynten i en väska som han låste in i ett förvaringsskåp i Austin. Tre tjyvar från San Antonio som var på jakt efter begagnade tv-apparater öppnade skåpet med en huvudnyckel och kom över en väska med en halv miljon i guld, säger John MacCormack.

Waters och Karr fälldes för att ha rånat, mördat och styckat O'Hairs. David Waters dömdes till 80 år i fängelse men drabbades av lungcancer och avled bakom galler 2003.

Stora ilskan efter mordet på Sarah Everard

Skyllde på varandra – ingen dömdes för mordet på Gert-Inge