Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Malin Gavelin: ”Sluta dalta med gärningsmännen!”

28 jul, 2022 
Malin Gavelin
Lagbok med klubba och porträtt av journalisten Malin Gavelin.
15 kvinnor mördas av en före detta eller nuvarande partner varje år. Ofta i samband med att hon försöker avsluta relationen. Trots det är det oerhört svårt att få ett kontaktförbud utfärdat. Det får Malin Gavelin att se rött.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nej, tyvärr – du kan inte få något kontaktförbud utfärdat. Det skulle bli ett för stort intrång i hans personliga integritet. HANS. Låt det sjunka in en stund. För detta budskap från rättsväsendet möts en överväldigande majoritet av de kvinnor som ansöker om ett kontaktförbud mot sina förövare av. I tre av fyra fall anses alltså intrånget i gärningsmannens privatliv väga tyngre än veckor, månader, kanske år av dagliga hot, trakasserier och våld.

Experten: Därför slår män kvinnorBrand logo
Experten: Därför slår män kvinnor

Under cykelturen till jobbet. På vägen till förskolan. På Ica. Utanför den egna porten. Ständigt måste hon vara på helspänn. Beredd med mobilen i handen. Kanske har hon redan knappat in larmnumret 112. Är det idag han ska göra allvar av sina hot? Eller imorgon? Hur ska det gå för barnen? Kommer han att ge sig på dem också? Vad var det där för ljud? Står han i trapphuset och väntar idag också? Handen som förtvivlat griper efter nyckelknippan i fickan. Om jag kastar den mot honom och sedan springer...?

Annons

Samtidigt som den drabbade kvinnans livsutrymme krymper allt mer slår rättsväsendet gång på gång fast det paradoxala – det är hennes plågoandes personliga integritet som är hotad. Den ”stackars” förövarens privata liv kan alltså teoretiskt sett bli naggat i kanten för att han inte dagligen får hänga utanför sin före detta frus bostad och hota och trakassera? Förövarens liv blir alltså så pass kringskuret av ett kontaktförbud att rättsväsendet anser det vara oproportionerligt i förhållande till vad den utsatta kvinnan får utstå. När hennes enda önskan är att få bli lämnad i fred.

Jag har så oerhört svårt att förstå den här argumentationen. Vad är det värsta som kan hända de här männen om de mot förmodan visar sig vara oskyldiga? Antingen hotar och trakasserar du inte din före detta fru och då pågår ju livet precis som vanligt – kontaktförbud eller ej. Visst – du kanske känner dig lite kränkt för att myndigheterna går in och pekar med hela handen en tid och säger att du inte får ringa henne om du känner för det. Men på det stora hela borde väl ändå ditt liv rulla på ungefär som vanligt? Om du har rent mjöl i påsen, vill säga!

Annons

Om du däremot lurar på en betydligt grövre och mer svårsmält mjölblandning – om du står där och väntar och tänker samma tanke som så många kontrollerande, våldsamma, narcissistiska män har gjort före dig: ”om inte jag kan få henne ska ingen annan få henne heller”. Ja, då kanske ditt liv blir en aning kringskuret. Och vet du vad – då är det kanske precis så som det ska vara. Det är faktiskt dags att våldsamma mäns liv blir en aning kringskurna. Att de förses med fotboja och med rättsväsendets alla tänkbara medel en gång för alla hålls borta från de kvinnor de inte låter vara ifred.

Det är inte en mänsklig rättighet att skicka hotfulla sms nattetid. Eller att kretsa runt någon annans bostad. Bara för att ett uppblåst ego inte klarade av att hon gjorde slut

Försiktighetsprincipen är en viktig rättslig princip och givetvis har även misstänkta stalkers och kvinnomisshandlare rätt till en rättvis rättslig prövning. Men tänk om vi kunde vända på begreppen och välja att vara lite försiktiga åt andra hållet för en gång skull?

Tänk om vi kunde kavla upp ärmarna och skydda alla dessa utsatta kvinnor i ett tidigt skede i väntan på en grundlig utredning av situationen de befinner sig i. Innan de riskerade att bli allvarligt misshandlade eller rent av mördade i sitt eget hem?

Annons

Om det finns något sammanhang där statistiken talar sitt tydliga språk så är det väl ändå här? När de facto 15 kvinnor mördas av en före detta eller nuvarande partner varje år. Ofta i samband med att hon försöker avsluta relationen.

Med andra ord – det är inte en mänsklig rättighet att skicka hotfulla sms nattetid. Eller att kretsa runt någon annans bostad. Bara för att ett uppblåst ego inte klarade av att hon gjorde slut. I Europakonventionen står det däremot klart och tydligt om envars rätt till liv, personlig frihet och skydd för privat- och hemlivet. Grundläggande mänskliga rättigheter som vi tillåter våldsamma män att kränka gång på gång på gång. När ska det egentligen vara slutdaltat med dessa gärningsmän?

Fotnot: I en tillsynsrapport från Polismyndigheten från år 2020 där 600 ansökningar om kontaktförbud har detaljgranskats konstateras att skyddspersonerna i 80% av fallen var en kvinna och förbudspersonen i 86% av fallen var en man

Annons