Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Marie bjuder på digitala träffar för seniorer och pensionärer

05 okt, 2020 
Johanna Svan
Seniorer pratar med varandra digitalt via datorn.
Under videoträffarna avhandlas allt från vädret till kvällens middag.
Tjänsten SeniorPorten är ett socialt forum och mötesplats för svenska seniorer 60+. Medlemmarna finns utspridda över hela Sverige och värdet i att ha en social mediakanal och en digital träffpunkt är verkligen uppskattat, inte minst i tider som dessa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan coronapandemins intåg har många, speciellt äldre, känt sig isolerade. Många av de naturliga mötesplatserna har, av förklarliga skäl, fått stänga ner.

När det inte längre fanns möjlighet att träffa fysiskt kom idén om digitala träffar för seniorer till för Marie Hedlund, som sedan några år tillbaka driver SeniorPorten.

– Syftet med SeniorPorten är att kunna skapa ett mervärde i livet genom att ha möjlighet att träffa andra både digitalt och fysiskt, säger Marie.

Tidigare hade tjänsten fysiska träffar en gång i månaden, runt om i Sverige. Det kunde röra sig om vandringar på olika fina ställen, sparesor, hälsodagar eller att medlemmarna själva skapade olika träffar som promenader eller svampplockning på olika orter.

Men sedan kom coronapandemin…

– I början av corona träffade jag mina barn på digitala videoträffar och då kom tanken om möjligheten för att medlemmarna skulle kunna träffas och prata på videoträffar, förklarar Marie.

Annons

– Sedan sprang jag på vår programmerare i en affär och han hade samma tanke om digitala videomöten och utifrån det utvecklades videoträffarna på SeniorPorten.

Digitala träffar för seniorer

Under de digitala träffarna kan man prata om väder och vind, vad man ska äta till middag och vad man ska göra under dagen.

– Det här har varit mycket uppskattat av många under den här besvärliga tiden. Vi har märkt av en riktigt stor tillströmning av nya medlemmar under sommaren och det är naturligtvis fantastiskt kul att kunna få vara med och bidra med något positivt i de här besvärliga tiderna. Nu när det börjar bli kallare ute så är det ju hemskt om man skall sitta ensam hemma utan att ha någon att prata med., säger Marie och fortsätter:

– Man märker verkligen att behovet av att träffas och prata är stort, det var en medlem som sa, ”Vilken tur att jag hittade er, ni blir min räddning. Jag håller på att bli snurrig av att inte få se och prata med någon”.

Kvinna med en korg med mat framför SeniorPortens logga.
Marie Hedlund startade SeniorPorten för att kunna skapa ett ett mervärde i livet genom att ha möjlighet att träffa andra både digitalt och fysiskt.

– Vi har även startat med föredragshållare samt att jag har ”Maries mathörna”. Jag har bland annat kockyrket och kostrådgivning bakom mig och tycker det är intressant att prata om hur bra mat kan öka vår hälsa.

Annons

Förutom att umgås i bild och ljud och visa filmer för varann så kan medlemmarna publicera nyheter, gallerier och dagböcker, chatta, brevväxla, starta forumtrådar, spela spel och diskutera kring alla möjliga aktuella ämnen med mera.

Enkel teknik hjälper

För att vara med på ett videomöte behöver man en mobil, en dator eller en läsplatta med fungerande mikrofon och kamera. Och ingen verkar ha haft problem med tekniken.

– Vi använder den programvara vi anser vara den absolut enklaste på marknaden, ingen behöver ladda hem eller installera något program på sin dator. Till telefonen och läsplattan hämtar man bara hem en enkel app.

Se också: Så gör du egen handsprit

Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

SeniorPortens team, men även mängder av medlemmar, gör allt för att hjälpa och stötta nya medlemmar så att de kommer igång på det sätt som passar dem och för att de ska trivas i gemenskapen.

Annons

– Ja, det tekniska är verkligen så enkelt som det bara går, säger Marie. Kommer man bara igång så får man tips och råd av flera hjälpsamma medlemmar om vad man kan göra i den digitala mötesplatsen.

Det är möjligt för seniorer från hela landet att vara med på träffarna. majoriteten av medlemmar är kvinnor men när det gäller videomöten är män i 70-årsålders mest återkommande.

– Det senaste halvåret har vi haft en stor ökning av män, säger Marie

Fler videoträffar framöver

Kommer ni att fortsätta med videoträffar framöver?

– Absolut och vi kommer verkligen att fortsätta utveckla det. Vi ser det som en riktigt spännande aktivitetsmöjlighet som ger medlemmarna möjlighet att träffas och prata med varandra, lyssna på föredrag och möjlighet att gå på kurser som de är intresserade av. På sikt kommer vi nog att starta upp flera kanaler och möten för olika intresseområden.

Annons

– Självklart så ersätter den inte fysiska möten och kramar från nära och kära. Däremot så gör vi allt för att det skall vara så nära man kan komma när man är socialt distanserad - av vilka anledningarna än må vara.

Christina: Jag är nyfiken och vill lära mig nyheter

Christina Johansson hade sin första kontakt med SeniorPorten i juli 2020, då hon gjorde tre digitala föreläsningar. Nu är hon med på videoträffarna via sin telefon.

– Fördelen med träffarna är att man träffar likasinnade. Jag är nyfiken och har viljan att lära mig nyheter. Det finns även möjligheter att påverka innehållet i SeniorPortens aktiviteter och det känns också bra.

Christina har deltagit på Maries Hedlunds ”Mathörna” och Gertrud Edströms ”Naturens Skafferi”.

– Man lyssnar, kommenterar, ger varandra tips och lär känna nya människor.

Annons

– En annan stor fördel med träffarna är att tekniken är smidig och det är lätt att komma in i videorummet.

– Jag kommer att fortsätta vara med på de digitala träffarna, det är så intressant att Lätt att träffa människor från olika ställen ifrån Sverige och så kommer jag vara aktiv med lite föredrag, kanske kan jag hjälpa till med någon kurs.

En av de andra deltagarna, Alan, är också nöjd med träffarna. Han är med via dator sedan i maj 2020 och innan corona brukade han gå på olika fysiska träffar för seniorer.

– Videoträffar är så nära "real life" man kan komma.

– Jag hoppas att det blir fler och fler på träffarna för det är ju riktigt trevligt. Det är ett bra forum att träffas på och ett bra sätt att lära sig om datatekniken.

Det är gratis att vara medlem i SeniorPorten och ta del av allt material inklusive de dagliga videomötena. Premiummedlemsskap med obegränsade möjligheter att publicera eget material kostar 29kr /mån alt. 300kr/år.

Annons

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant-böckerna hjälper dig!

Perfekta för dig som vill lära dig det digitala mer eller kanske som en present till någon du vill hjälpa med ett digitalt utanförskap!

I böckerna Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet får du lära dig grundläggande saker om digitalisering och hur du får mest nytta av din smarta telefon, dator och läsplatta.

Du får till exempel lära dig hur du kommer igång med att betala räkningar, mejl och Facebook och hur du gör ditt liv smidigare med hjälp av olika digitala tjänster som autoreply på mejl. I båda böckerna finns en ordlista över vanliga ord på internet och förklaring till vad olika uttryckssymboler betyder!

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna
Annons