Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Miljardärsdottern rånade banker med sina kidnappare

15 dec, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Marita Wass
Patty Hearst kidnappades
Ingen visste om den unga arvtagerskan Patty Hearst var vid liv sedan hon kidnappats några månader tidigare. Men så fångades hon på bild – i full färd med att råna en bank. Hela världen häpnade över rikemansdottern som allierade sig med sina förövare och blev kriminell.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Patricia ”Patty” Hearst höll geväret höjt och skjutklart när hon den 15 april 1974, tillsammans med flera andra medlemmar i terrorgruppen SLA, klev in genom dörrarna till Hibernia Bank i San Francisco. Bilden på miljardärsarvingen spreds snabbt över världen. Dottern till en av Amerikas mest förmögna familjer hade varit försvunnen sedan hon kidnappats. Nu fick världen bevis på att hon levde. Hon hade blivit vänsteraktivist som rånade banker för att finansiera kampen mot kapitalismen! Men allt var inte vad det till en början såg ut att vara. Bankrånet hade en förhistoria som inleddes vintern 1974. Då var Patty en av tusentals unga som studerade vid University of California i Berkeley. Men hon särskilde sig på ett sätt. Hon var tidningsmagnaten William Randolph Hearsts barnbarn och arvtagerska till en enorm förmögenhet. Trots sin rikedom levde familjen ett relativt normalt liv och ingen av de fem döttrarna hade livvakt.

Annons

Utpressning

Kvällen den 4 februari satt Patty hemma i sin lilla lägenhet och pluggade. När det ringde på dörren öppnade hon, övertygad om att det var någon av studiekamraterna som kom på besök. Det var det inte. Tre maskerade män bröt sig in, misshandlade Patty, band henne, tvingade ut henne ur bostaden och in i bagageluckan på en bil. Ögonvittnen såg förfärade på hur Patty, som skulle fylla 20 år några veckor senare, bad för sitt liv. Patty Hearst hade kidnappats av SLA, Symbiotiska befrielsearmén, en terrorgrupp som förklarat krig mot den amerikanska staten. Kidnapparna krävde hennes föräldrar, Randolph och Cathrine Hearst, på stora summor för att dottern skulle friges – sex miljoner dollar skulle skänkas till välgörande ändamål. Föräldrarna gjorde allt vad kidnapparna sa, men trots det höll kidnapparna inte sitt löfte. Några veckor senare släpptes i stället en bandinspelning där Patty sade att hon anslutit sig till terrorgruppen och att hon fått gerillanamnet Tanya.

Annons

– Jag fick två val, att friges i ett säkert område eller att gå med i SLA för att slåss för min frihet och för alla förtryckta människors frihet. Jag har valt att stanna kvar och kämpa. Jag är en soldat i folkets armé, hördes hon säga.

Patty Hearst under bankrån i San Francisco
Kidnappningsoffret syntes på övervakningsfilm från rånet mot Hibernia bank.

Som medlem i SLA deltog Patty i flera bankrån. När Crocker National Bank i Carmichael i Kalifornien rånades den 19 april befann sig arvtagerskan inte i banklokalen, hon körde i stället en av de två flyktbilarna. Rånet slutade med att en av bankkunderna, 42-åriga Myrna Opsahl, sköts till döds.

Annons

– Vid de tidigare rånen hade jag tvingats med in i banklokalen, men det gjorde jag inte vid det tillfället. Det var och är jag oerhört lättad över, har Patty senare förklarat.

Patty Hearst, polisfoto
Patty Hearst graps av FBI och dömdes till ett långt straff som dock mildrades.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Polisen jagade SLA-medlemmarna och sex av dem dödades vid en våldsam sammandrabbning i Los Angeles i maj 1975. Andra, däribland Patty Hearst, greps av FBI i september 1975. Hon dömdes den 20 mars 1976 till 35 års fängelse för sin medverkan i bankrån, men släpptes redan den 1 februari 1979, efter att ha suttit fängslad i 22 månader. Under förhör och rättgång framkom att Patty hade drabbats av Stockholmssyndromet, där den tillfångatagne identifierar sig med förövarna eftersom det hot de upplever är så starkt. De solidariserar med den som håller dem fången för att inte riskera att råka mer illa ut.

Patty Hearst under rättegången.
Patty Hearst var bara 19 år när hon kidnappades. Två år senare dömdes hon till fängelse.

Skam och skuld

Under de första två månaderna av den 19 månader långa fångenskapen hos SLA hölls Patty instängd i en garderob, samtidigt som hon utsattes för fysiska och psykiska övergrepp. I en tv-intervju med Larry King, närmare 30 år efter det att hon kidnappades, berättade hon att hon förlorade förmågan att tänka självständigt.

Annons

–Jag hade ingen fri vilja.

Tack vare terapi har Patty senare kunnat lämna de svåra skuldkänslorna hon burit på. Skamkänslorna över att ha blivit så svårt manipulerad har varit stora.

–Det kändes fruktansvärt. Det var oerhört smärtsamt. När man utsätts för något sådant som jag gjorde är det svårt att lita på någon igen.

Rättegångarna mot medlemmar i terrorgruppen SLA har genom åren varit många. Patty Hearst har riktat skarp kritik mot rättssystemet och har varit besviken över att myndigheterna inte gjorde tillräckligt för att gripa de misstänkta. Många av ledarna var länge på fri fot.

–När jag åtalades för SLA:s rån i San Francisco berättade jag allt om de brott som begåtts. Men utredarna la ingen vikt vid det, deras intresse var fokuserat på att åtala mig, menar Patty.

Patty Hearst med maken Bernard 1988
Polismannen Bernard Shaw och Patty gifte sig två månader efter att hon frigivits från fängelse.

Spelade i filmer

Det finns fortfarande de som hävdar att miljardärskan är skyldig till de tre bankrån hon medverkade vid och som hävdar att hon blev kär i männen som våldtog henne. I tv-programmet Dateline med Dennis Murphy fick hon frågan och replikerade med skärpa:

Annons

–Det är kränkande för alla som våldtagits att säga att en våldtäkt kan resultera i en kärlekshistoria.

Privat har Patty hittat kraft att lägga det inträffade bakom sig. Redan 1976 träffade hon polismannen Bernard L Shaw som familjen Hearst då anställt som livvakt. Under tiden som Patty satt fängslad besökte Bernard henne så ofta han hade möjlighet. Den första april 1979, två månader efter frigivningen, vigdes paret i San Fransisco Bay. Olyckskorparna kraxade och hänvisade till det trauma bruden varit utsatt för. Men paret visade att deras kärlek var stark. Den 3 maj 1981 fick de sitt första gemensamma barn, dottern Gillian. Tre år senare föddes dottern Lydia. Bernards två barn från hans första äktenskap, Thomas och Heather, har alltid varit en självklar del av familjen. Familjen har levt ett tillbakadraget liv i den lilla staden Garrison och Patty har periodvis arbetat som skådespelare. Hon har medverkat i flera filmer, bland annat Cry-Baby, Pecker och Second best. Hon har också stått på teaterscenen. Även dottern Lydia är firad modell och skådespelare, och har bland annat spelat i Gossip girl. 2013 avled Bernard efter en tuff kamp mot cancern. Patty, i dag 67 år, fann stor tröst i sina döttrar och ägnar sig nuförtiden åt det hon tycker bäst om: resor, familjen och de två barnbarnen Harper och Hadley, välgörenhet och sina hundar. Hon har lämnat mardrömmen från ungdomen – men ärren finns kvar.

Annons

–Mitt liv förändrades för alltid när jag var 19 år. Under hela mitt vuxenliv har jag varit jagad av det som hände.

Annons