Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sexbrottsling dömd till 17 års fängelse – Paulinas berättelse gav offret styrkan att berätta om övergreppen

08 nov, 2021 
Henrik Högström
Paulina Bengtsson, författare och föreläsare
Paulina Bengtsson föreläser om sina egna erfarenheter av att i flera år ha blivit utnyttjad, såld och slagen. Nu ska hon vittna i rättegången där hennes förövare misstänks för att ha utsatt en annan kvinna för samma sak.
– Det känns viktigt att vara där och stötta. Och för att visa att det går att må bra efteråt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hösten 2020 gav Paulina ut boken Utnyttjad, Våldtagen och såld som hon skrivit tillsammans med journalisten Jessika Devert. Hennes egen berättelse om vad hon fått utstå efter att ha inlett en relation med Jim Grapenkrantz som han hette då. En inledningsvis charmig och verbal man som visade sig vara något helt annat.

Paulina utsattes för grova sexuella övergrepp och Jim sålde henne till andra män. Hon var manipulerad och hölls inspärrad.

– Det är så mycket hot man lever under. Det känns som att livet står på spel hela tiden. Man får höra att ”gör du inte som jag säger så kommer jag att döda dig”.

Lyckades ta sig loss

Paulina lyckades ta sig loss ur Jims grepp och kunde medverka till att han dömdes för sina brott. Hennes förtroende för män var skakat i grunden men Paulina hade stor hjälp av tre män som lotsade henne genom den rättsliga processen.

Annons

– Jag hade stort stöd av en polis, mitt målsägarbiträde och åklagaren. Dom tre gubbarna tog hand om mig under ett år, jag kallar dom för de tre vise männen i min bok. Jag tror det var viktigt att jag fick möta bra män ganska fort, säger Paulina som tror att det spelade in att hon haft bra män omkring sig innan hon träffade Jim Grapenkrantz. Pappa och ex-pojkvänner till exempel.

– Jag hade en bra bild av män sedan innan. Men självklart är det jättesvårt att lita på någon igen.

Jim Grapenkrantz vid rättegången i Hovrätten 2005.
Jim Grapenkrantz under förhandlingarna i Hovrätten 2005.

Risk för återfall i brottslighet

Jim Grapenkrantz dömdes till 14 års fängelse och kallades för ”sexmonster” på löpsedlarna. Han avtjänade sitt straff och behandlades under tiden i fängelse. När han frigavs 2014 bedömde Kriminalvården dock att det fanns stor risk för återfall i brott, skriver Kvällsposten.

Annons

Bara någon månad efter att Paulinas bok kommit ut så fick hon ett mejl av en kvinna i exakt samma situation. Kvinnan befann sig i Berlin, med Jim som numera heter Janken Donnstedt.

– Hon mejlade mig och berättade att hon var mer eller mindre tillfångatagen. Att hon var ihop med samma man och levde i det som jag upplevt. Jag trodde på henne direkt, säger Paulina som kontaktade svensk polis med sina uppgifter och höll kontakten med kvinnan på mejl.

– Jag berättade vad jag skulle göra och försökte få henne att stå ut en stund till. Jag förstod att det var allvarligt, kände att det viktigaste var att få hem henne. Hon ville hem.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

"Ser ändå fram emot rättegången"

Sedan kvinnans larm nått polisen kunde Jim gripas. Han står åtalad för människohandel, grovt koppleri och flera grova våldtäkter. Stora delar av förundersökningen är sekretessbelagd. Enligt misstankarna har kvinnan tvingats utstå en rad övergrepp. Från att medverka i porrfilm till att ha blivit såld till andra män, enligt åtalet. Övergrepp som skett under gemensamt tak i både Sverige och Tyskland. Det beskrivs hur Jim misstänks för att ha manipulerat både henne och hennes familj för att vinna kontrollen över henne och hennes tillgångar. Att han hotat med att avslöja kvinnan för både arbetsgivare, myndigheter och familj.
Kvinnans målsägandebiträde Jasmina Jusofovic kommenterar inte detaljer i utredningen eller klientens mående.

Annons

– Min klient har varit med om ganska otäcka händelser, hon mår ju dåligt av det. Hon ser ändå fram emot en rättegång även om hon är medveten om att det är en tuff process.

"Skulle helst bära smärtan ensam"

Paulina känner igen det mesta som framgår av åtalet. Manipulationen och bristen på empati. Hon talar också om offrets känsla av skam och skuld. Nedbrytande känslor som gör det svårt att slita sig loss.

– Det är ofta det som gör det svårt att berätta. Det går ut över ens föräldrar, ens syskon och barn. Man skulle helst vilja bära smärtan helt själv.

Paulina valde att berätta för att gå vidare. Och hennes berättelse gjorde att kvinnan som är målsägare i Kristianstad vågar berätta.

– Det var lättare att vända sig till mig som varit med om det hemska. Han man inte varit med om det är det omöjligt att föreställa sig hur det är.

Annons

Var rätt att berätta

Paulina var inte speciellt förvånad över att det hände igen. Redan i rättegången som hon var med om kom det fram namn på andra kvinnor som Jim Grapenkrantz utnyttjat. Och det verkar vara samma sak den här gången. Flera av de kallade vittnena har haft en relation med honom. Under sitt arbete som föreläsare har hon stött på andra män som gjort sig skyldiga till våld och övergrepp mot kvinnor. Vissa som visat empati eller självinsikt. Jim/Janken tillhör inte den kategorin.

– Det känns ju som att han är en annan sort. Jag vill ju tro att man kan förändra sig men han har inte ens visat tecken på ånger. Det är det som är så sorgligt.

Hon tvekar inte en sekund på att hon gjorde rätt som berättade sin historia.

– Min historia var offentlig. Hade jag varit tyst så hade hon kanske inte hittat mig.

Annons

Janken Donnstedt nekar till brottsmisstankarna, skriver Kvällsposten. Förhandlingarna inleds 10 november 2021.

I februari 2022 meddelade Kristianstads tingsrätt att Grapenkrantz/Donnstedt döms för ett stort antal grova sexualbrott, människohandel och grov kvinnofridskränkning. Brotten beskrivs som "utomordentligt allvarliga" och med ett samlat straffvärde på 14 år. Eftersom det handlar om ett återfall i brott som han tidigare döms för sätts straffet till 17 år. Enligt domen ska kvinnan som utsatts få ersättning för kränkning, sveda och värk med 875 000 kronor.

Paulina Bengtsson, bokomslag
Paulina Bengtssons bok Utnyttjad, våldtagen och såld.
Annons