Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Mördaren skrev böcker om sina gamla vänner – innan han sköt ihjäl dem

04 jan, 2022 
Susanne Lindén
Emma Helland
Henrik Högström
Lyndon McCleod sköts ihjäl av polis efter de misstänkta morden.
Lyndon McLeod hade drivit tatueringsverksamhet i Denver.
Författare har friheten att leva ut sina fantasier i skrift. För Lyndon McLeod verkar det inte ha varit nog. Under julhelgen blev han ihjälskjuten av polis efter en misstänkt mordturné i Denver. Flera av offren var nämnda i hans böcker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mellandagslugnet i Denver och den intilliggande staden Lakewood förbyttes i panik den 27 december förra året. Klockan 17.25 kom de första rapporterna om skottlossning. Mindre än två timmar senare hade en misstänkt gärningsman skjutits ihjäl av den kvinnliga polisen Ashley Ferris, som blev träffad i magen i skottväxlingen.

– Det finns inte ord för att beskriva hennes mod, kommenterade polisens talesman John Romero efteråt.

Polisen Ashley Ferris blev svårt skadad i jakten på skytten.
Ashley Ferris sköt den misstänkte gärningsmannen men skadades själv svårt.

Den misstänkte gärningsmannen identifierades som Lyndon McLeod, 47. Under sin räd hade han öppnat eld inne på två tatueringsstudios, skjutit ihjäl en receptionist på ett hotell och jagat efter två personer i deras hem.

Annons

När dramat var över hade fem personer mist livet. Två var skadade.

Fanns på polisens radar

McLeod var inte okänd för polisen. Han hade varit föremål för utredning under såväl 2020 som 2021. Ingen av utredningarna ledde dock till åtal.

– Men han fanns på vår radar, säger Denvers polischef Paul Pazen till The Denver Post.

Efterhand som offren identifierades blev kopplingen till McLeod tydlig. Han hade varit delägare i en tatueringsstudio tidigare och kände samtliga offer förutom Sarah Steck, den 28-åriga hotellreceptionisten.

En tidigare affärspartner, Jeremy Costilow, undkom massakern. Han berättar att McLeod knackat på hos honom samma dag som massakern, under förevändning att han skulle lämna över ett paket. Costilows fästmö öppnade med parets barn på armen men släppte inte in gästen som då troppade av. Några minuter senare hörde paret dock ett vildsint hamrande på dörren och flydde ut bakvägen. De undkom den kulkärve som besökaren avlossat genom dörren.

Annons

Costilow visste att McLeod uttalat hot mot honom tidigare, men hade inte tagit dem på allvar.

– Vi öppnade en studio tillsammans 2013 som hette All Heart Industry som gick åt pipan ganska snabbt. Hans mentalitet och manér… jag insåg att han var en hemsk person helt enkelt. Jag avslutade våra gemensamma affärer och det var han riktigt förbannad över. Men jag trodde aldrig att det skulle sluta såhär, säger Jeremy Costilow till CBS.

– Senare fick jag höra av hans flickvän att han verkligen menade allvar. Han ville döda mig.

Alicia Cardenas var en känd tatuerare i Denver
Alicia Cardenas, 44, var en känd konstnär och tatuerare i Denver

Attackerade tatuerare

Andra tidigare bekanta hade inte samma tur som Costilow. Tatuerarna Alicia Cardenas och Alyssa Gunn Maldonado blev ihjälskjutna i sin studio Sol Tribe Tattoo. I den attacken skottskadades även Maldonados make Jimmy som också jobbade där.

Annons

På en annan studio, Lucky 13, blev tatueraren Danny Scofield ihjälskjuten av en lång man i trenchcoat med gevär.

Och Michael Swinyard blev attackerad och skjuten till döds i sitt hem. Enligt vittnen hade mördaren på sig en sorts polismundering för att få tillträde till byggnaden.

Dagen efter attacken i Denver 28 december. Sörjande utanför tatueringsstudio.
Sörjande utanför tatueringsstudion där två personer sköts till döds och en skadades svårt.

Frågan är om attacken hade kunnat avvärjas på förhand. Efter att Lyndon McLeod skjutits ihjäl har flera otäckt profetiska detaljer lagts till pusslet. McLeod drev tatueringsverksamhet i Denver fram till 2017. I samma veva sålde han sitt hus. Enligt den nuvarande ägaren hade huset speciella dolda vapenskåp och garaget var riggat för odling av marijuana.

Annons

– Det är ett jättebra hus, men han har satt in en del rätt knepiga grejer, säger ägaren.

Bodde i ombyggd container

Men McLeod hade bosatt sig i en ombyggd container uppe bland bergen och börjat skriva böcker. I Sanction-serien som han gav ut på eget förlag under författarnamnet ”Roman McClay” finns många scener som är kusligt lika de som utspelade sig i Denver under mellandagarna. Dessutom är flera av offren och platserna namngivna.

I både serien och på sina sociala plattformar hade McLeod gett uttryck för åsikter som är så långt ifrån det politiskt korrekta som det går att komma. Där var det den starkes rätt som gällde.

Om hot och tilltänkta offer finns beskrivna i en bok borde det finnas utrymme för en rättslig process, menar Max Wachtel, rättsmedicinsk psykolog. Inte minst eftersom den här typen av skjutningar ofta motiveras av hämndbegär. Och när namn och adresser nämns på det sätt som McLeod gjort i böckerna borde det väcka oro.

Annons

”Min professionella åsikt är att om en person känt till boken och sett sitt namn i den, så borde han eller hon kunnat ta den till en domare som bevis på att författaren är farlig och att det finns behov av ett kontaktförbud. En domare skulle antagligen sett allvarligt på saken och utfärdat ett sådant förbud”, säger han till The Denver Post.

Lyndon McLeods familj förklarade i ett uttalande att de var förkrossade över det inträffade. De hade inte haft kontakt med sonen och brodern på flera år.

”Vi sörjer de liv som förlorats och de skador som uppstått i detta vedervärdiga brott. Det är en tragedi varje gång vapenvåld kräver liv”, skrev familjen som menade att tragedin visade hur viktigt det är att identifiera och hjälpa individer som lider av psykisk ohälsa.

Källa: Newsweek, Denver Post, CBS Denver

Annons

Andra författare som mördat

I december 2000 kallades polisen till floden Oder i de södra delarna av Polen. Tre fiskare hade upptäckt en livlös kropp i vattnet. Den identifierades som affärsmannen Dariusz Janiszewski, 35, som hade anmälts saknad fyra veckor tidigare. Han hade ett rep runt halsen och händerna var bundna bakom hans rygg.

Obduktionen visade att Janiszewski hade torterats och fått svälta under en längre tid. Men när han kastades i vattnet levde han fortfarande. Efter bara ett halvår kallnade spåren och fallet lades till handlingarna.

Författaren Krystian Bala ställdes inför rätta för mord
Krystian Bala ställdes inför rätta för ett olöst mord.

Tre år senare övertog detektiven Jacek Wroblewski polisrapporten för det olösta mordet. Enligt The New Yorker upptäckte Wroblewski att ingen hade hittat den dödes telefon, vilket fick honom att bestämma sig för att försöka spåra den.

Annons

Genom sitt unika serienummer kunde polisen se att mobilen sålts vidare fyra dagar efter mordet. Den som lagt ut annonsen var 30-åringen Krystian Bala. Bland sina vänner och familj var han känd som väldigt charmerande och mycket intelligent. Han var fascinerad av filosofer och enligt sina kollegor ständigt ute efter att bryta tabun.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Beskriver tortyr

Wroblewski fick sedemera ett anonymt tips om att innehållet i boken Amok, skriven av just Krystian Bala, kunde vara värt att titta på. Boken handlar om en polsk intellektuell som fördjupar sig i filosofi, när han inte omger sig av kvinnor. Till sist mördar huvudkaraktären en tidigare älskarinna. I boken beskrivs hur han torterar och förgriper sig på henne, även efter att hon är död.

Annons

Wroblewski blev chockad när han läste boken. En detalj fångade hans uppmärksamhet lite extra, nämligen sättet som huvudkaraktären mördat på – med ett rep runt halsen och händerna.

Wroblewski insåg att flera av upplysningarna i boken stämde överens med Krystian Balas eget liv. Hade författaren skrivit om sig själv? Bala togs in på förhör, men polisen hade fortfarande för lite bevis.

Efter att ha släppts från förhöret berättade Bala för en vän att polisen slagit och torterat honom på grund av innehållet i boken, och nyheten spred sig snabbt. Den polske justitieministern fick hundratals brev från hela världen, fans till Krystian Bala som krävde rättvisa för författaren, skriver The Guardian.

Svartsjuka

De fortsatta efterforskningarna blev nu svårare. Flera personer i Balas närhet vägrade att prata med polisen. De ställde sitt sista hopp till Balas ex-fru som hela tiden hade sagt att hon inte ville delta i förhör, men när de visade henne boken blev hon mållös.

Annons

Till slut bestämde hon sig för att prata med polisen och berättade då att hon känt den döde affärsmannen. De hade mötts på en bar ett par år tidigare och kommit bra överens. Enligt ex-frun hade Krystian kommit på detta och blivit extremt svartsjuk.

Nu kunde äntligen polisutredningen knyta Bala till offret. Trots att inte alla detaljer i boken stämde med verkligheten så dömdes han till 25 års fängelse för mord. Men Bala hävdade att han var helt oskyldig och att boken bara var inspirerad av mediebevakningen av mordet på Janiszewski, där huvudkaraktären i boken var nöjd med att ha begått det perfekta mordet och aldrig blivit fångad.

Sju sätt att mörda sin fru på

Ett annat fall handlar om Hannelore Klinkhamer från Nederländerna som försvann spårlöst 1991. Ett år efter att hon anmälts saknad levererade hennes make Richard Klinkhamer ett manuskript till sitt förlag som han döpt till Mince day. I boken beskrev han hur man på sju olika sätt kunde mörda sin fru, med otroligt grymma och detaljerade beskrivningar.

Annons

När Hannelore försvann misstänktes först hennes make. Men trots polisens omfattande försök att hitta henne, så lyckades de aldrig finna någon kropp. Till sist fick de ge upp jakten på Klinkhamer.

Richard Klinkhamer beskrev sju sätt att döda sin hustru i en bok.
Richard Klinkhamer skrev ett så gruvligt manus att ingen ville ge ut det. Han avled 2016.

Förlaget refuserade manuset till Mince day, eftersom det var så grymt och makabert. Men Klinkhamer fortsatte skriva. Efter ett tag började det gå rykten om det där manuset som var alldeles för hemskt för att ge ut som bok.

Makabert fynd

Klinkhamers författarkarriär tog fart och han bjöds in till flera olika tv-shower. 1997 bestämde sig Klinkhamer för att flytta till Amsterdam med sin nya kärlek och njuta av sin nyvunna popularitet. Han sålde sitt gamla hus till en barnfamilj, som när de flyttat in bestämde sig för att göra om trädgården. Det inkluderade att riva ett gammalt skjul som de kände att de inte behövde.

Familjen hyrde in grävare för att bryta upp ett gammalt betonggolv under skjulet. Grävningen blev kort då grävmaskinisterna hittade en dödskalle, som skulle visa sig tillhöra Hannelore Klinkhamer. Några få dagar senare blev den 62-årige Richard gripen och väl på polisstationen erkände han mordet.

Annons