Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Stryparen på Rillington place

04 jan, 2022 
Susanne Stamming
Stryparens på Rillington Place offer
När Regs fru åkte bort hade han huset för sig själv. Han bjöd dit kvinnor som aldrig kom hem igen. Ingen misstänkte att den prydlige och lågmälde mannen var en massmördare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rillington Place nummer tio i Notting Hill i London var ett tre våningar högt, oansenligt och ganska eftersatt tegelradhus med en mindre separat tvättstuga på baksidan. John Reginald Christie, kallad Reg, hade flyttat in på bottenvåningen 1938 och bodde där tillsammans med sin hustru Ethel. Innan dess hade de levt isär under många år, men de hade bestämt sig för att göra ett nytt försök. Ethel var en undergiven och försiktig kvinna som inte behövde speciellt mycket för att känna sig nöjd med livet. Hon ställde inga direkta krav, mer än att Reg skulle vara någorlunda artig och vänlig mot henne. Det var han oftast också och beskrevs som av andra som lågmäld, kanske eftersom han alltid pratade med en viskande röst. Reg Christie hade redan under sina yngre år börjat gå till prostituerade och i London fanns det gott om dem. Det var en dyr vana, men han skaffade sig extrapengar genom att stjäla paket under sina arbetsdagar på posten. Det ledde till att han blev dömd för flera brott och det borde därför ha varit omöjligt för honom att få det jobb han sedan sökte. Men på grund av slarv och tidsbrist gjordes ingen bakgrundskoll på Reg Christie och han fick jobbet som reservkonstapel vid War Reserve Police och därmed makt, status och en stadig inkomst. Han visade sig vara riktigt bra på sitt jobb och fick flera hedersutmärkelser, men snart började han använda sin nyfunna makt för att gratis utnyttja prostituerade.

Reg Christie, stryparen på Rillington Place
En oansenlig man med ett fasansfullt bagage. Reg Christies brott sände chockvågor genom samtiden.

Misshandlad som barn

Reg Christie hade inte haft en lätt uppväxt. Han var regelbundet misshandlad av sin pappa för att sedan bli tröstad av sin mamma. Det blev en ritual som fortsatte igen och igen. Hans systrar lekte med honom som med en docka och tvingade honom att sova i deras sängar. Ingen av föräldrarna ingrep. Han hade ett mycket högt IQ och var en begåvad student i framförallt matematik, men skolan blev ändå ett helvete. Ganska snart gick han under öknamnet Reggie-nodick, eftersom han blivit skräckslagen när en betydligt mer erfaren tjej stoppat ner handen i hans byxor. Hon spred sedan historien till alla. Regs första offer var Ruth Fuerst, en fabriksarbetande kvinna som jobbade som prostituerad vid sidan om. Den 24 augusti 1943 våldtog och ströp han henne hemma. Ethel var bortrest och han hade bostaden för sig själv. Efter dådet bröt han upp golvet i salongen och la ner Ruths kropp i hålrummet under. Kort därefter gick han in på polisstationen och sa upp sig från sitt jobb som reservkonstapel. Han skyllde på sjukdom, men egentligen hade han inte nerver nog att tillbringa dagarna med dem som letade efter Ruths mördare.

Annons

"Stilla och fridfull känsla"

Han skaffade ett nytt jobb på en fabrik och där hittade han sitt nya offer. Ungefär ett år efter mordet på Ruth bjöd Reg hem den 32-åriga kollegan Muriel Amelia Eady. Hon hade dåliga luftrör och han hade övertygat henne om att han kunde hjälpa henne. Reg hade konstruerat en inhalator och berättade att han hade en speciell mixtur som var fantastisk för just detta. Egentligen ledde en av slangarna till gasspisen och målet var att få sitt offer att andas in kolmonoxid för att göra henne medgörlig. Muriel satte sig tillrätta i stolen hemma hos John och lät honom sätta på henne inhalatorn. När hon inte längre kunde göra motstånd våldtog han henne och dödade henne genom strypning. – Det var en stilla och fridfull känsla efteråt, ingen ånger alls, konstaterade Reg Christie vid ett senare tillfälle.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige

Fel man hängdes för mord

Vad man vet hade han sedan några års uppehåll. Nästa offer hette Beryl och var höggravid. Tillsammans med sin man Timothy Evans flyttade hon in på tredje våningen i Regs hus och han tog egenmäktigt på sig rollen som ställföreträdande hyresvärd med regler och förmaningar. När barnet – Geraldine, kom till världen började paret få problem. Det saknades pengar och vardagen präglades av upprörda bråk. Beryl blev också gravid på nytt och försökte på olika sätt framkalla en abort. Inget av dem lyckades och hon anförtrodde sig till Ethel, som i sin tur berättade för sin man. Reg såg sin chans och övertygade Beryl om att han hade en kortare läkarutbildning och att han hade utfört mängder med aborter. Han pratade även med Timothy och varnade för att det kunde bli farligt, men att han gärna hjälpte dem. Beryl var säker – hon ville inte ha ett barn till. Timothy var mer orolig, men gav med sig. Aborten skulle ske när Timothy var på jobbet, men när han kom hem möttes han av Reg som berättade att Beryl dött. Han visade Timothy den döda kroppen och förklarade att de måste hålla det hemligt eftersom det var olagligt med abort. De skulle båda få fängelse.

Morden på Rillington Place, Timothy Evans greps och hängdes för mordet på fru och barn.
Timothy Evans och fru flyttade in på Rillington Place. Han skulle senare hängas misstänkt för morden på sin fru och dotter.

– Du måste lämna London, sa han till Timothy och fick honom att åka och besöka släktingar i Wales. John lovade att se till att Geraldine fick komma till ett trevligt par under tiden. Kroppen skulle han gömma. Timothy ljög för sina släktingar om varför han kom på besök – ensam utan Beryl och Geraldine och till en början trodde alla på honom. Snart insåg de att ingen hade sett familjen tillsammans på väldigt länge. Timothy bröt ihop av frågorna och gick till polisen. Han berättade att Beryl dött i en abort, men nämnde inte Reg, som han upplevde hade hjälpt honom. Istället blev han själv misstänkt och när Beryls lik hittades i tvättstugan upptäcktes också en annan kropp. Det var deras lilla dotter Geraldine som hade blivit strypt med en slips. Detta chockade Timothy svårt och han tappade livslusten. Efter långa förhör utan advokat erkände han sig skyldig till morden. Kort därefter tog han tillbaka allt och pekade för första gången ut Reg som skyldig. Men det var för sent. Timothy dömdes till döden och hängdes den 9 mars 1950.

Stryparen på Rillington Place
Rillington Place blev synonymt med skräck och fasa när sanningen om vad som skett bakom fasaden blev känt.

Tröttnade på sin fru

Efter detta höll sig Reg lugn i ett par år innan han började tröttna på att Ethel slutat med sina resor och alltid var i vägen för hans planer. Han ströp sin fru och gömde henne inlindad i en filt under golvbrädorna i salongen. De andra två kvinnokropparna hade han flyttat och med viss möda begravt i trädgården. Nu var han helt fri att göra vad han ville. Det fanns ingen i närheten som kunde störa honom. Under de följande tre månaderna dödade han tre kvinnor. Först dödade han 25-åriga Rita Nelson, därefter försvann Kathleen Maloney, en 26-årig prostituerad och till sist Hectorina Maclennan, som också var 26 år. Alla dödades på liknande sätt. De utsattes för gas, våldtogs och ströps. Han gömde dem sedan i ett skafferi i köket. Reg försökte kamouflera liklukten med rengöringsmedel, men till slut blev han tvungen att flytta. Han beslöt sig för att hyra ut våningen. Samma dag tog han sin hund till veterinären och avlivade den.

Stryparen på Rillington Place, Reg Christie, greps till slut av polis.
När sanningen kom fram blev Reg till slut gripen och förd inför rätta.

Reg flyttade in på ett hotell, men kort därefter skulle han vara en jagad man. Den nya hyresgästen hade nämligen tänkt sätta upp en hylla i köket men istället slagit hål på en falsk vägg. Till sin förfäran hittade han något som ingen skulle kunna drömma om i ett kök. Där inne fanns kropparna av tre kvinnor, en av dessa satt naken på en hög med skräp med enbart bh på sig och de andra två var inlindade i filtar. Allihop i förvånansvärt gott skick på grund av den torra kalla luften. Efter att ha undersökt kropparna kunde man konstatera att alla hade blivit våldtagna ett flertal gånger och att en av kvinnorna varit gravid i femte månaden. Snart kryllade Rillington Place nummer tio av poliser som sökte igenom varje del av huset och trädgården. De hittade Ethel Christie under golvet och snart även skelettdelar efter Ruth Fuerst och Muriel Eady i trädgården, som vid det här laget var full av ogräs, sopor och råttor. Reg verkade inte på något sätt försökt dölja det han hållit på med. Ett mänskligt lårben stöttade upp en spaljé och i en vacker plåtburk hade han sparat pubishår från olika kvinnor samlade. John Reginald Halliday Christies ansikte fanns nu på alla tidningars framsidor och till slut upptäcktes han av en polisman. Reg erkände sju av morden – men ville inte prata om grannflickan Geraldine. Han förnekade att han mördat henne. – Jag ville bespara henne lidande, var hans förklaring till mordet på hustrun Ethel, som han hävdade vaknat blå i ansiktet en morgon utan att kunna andas. I övrigt beskrev han morden i detalj och förklarade att han kände sig fridfull efteråt.

Rättegången mot Reg Christie väckte rekordintresse.
Allmänhet köar för att få plats vid rättegången mot Reg Christie.

Rättegången påbörjades 22 juni 1953 och nästan en månad senare stod Reg inför galgen – 54 år gammal. Den 15 juli klockan nio på morgonen i Pentonvillefängelset fick han stiga fram till snaran. Det sägs att han klagade över sina bundna händer, eftersom hans näsa kliade Bödelns svar var att kliandet inte skulle vara ett problem speciellt länge.

I filmatiseringen av morden på Rillington Place spelar David Attenborough rollen som Reg Christie.
I filmen 10 Rillington Place från 1971 spelar David Attenborough Reg Christie.

Källor: Metro, SVT, The Independant, Kennedy/10 Rillington Place, Gammon/ A house to remember, The Telegraph osv.

Annons