Mördaren trodde han kommit undan – i 17 år

I 17 år trodde mördaren att han kommit undan – då matchade hans DNA.
Clydine Dallas hittades död i sitt hem, naken och bakbunden. Trots att både fingeravtryck och dna fanns på platsen kunde ingen knytas till mordet. 17 år senare togs fallet upp på nytt – och då fick polisen träff i det nationella dna-registret ...

Trots fingeravtryck kunde rättvisan inte skipas

Clydine Dallas, 37, var en populär medarbetare på tv-stationen WSB-TV i Atlanta, Georgia, USA. Hon hade inte haft en enda sjukdag på tio år när hon den 3 oktober 1986 uteblev från jobbet. När hon inte svarade i telefon ringde kollegorna hennes dotter, Tasha Dallas. Tasha körde till sin mammas hus – och fann henne mördad.

Första polismannen på plats, Gary Lovett, möttes av en chockad dotter. Och han fann Clydine halvt liggande över sängen med knäna på golvet. Hon var naken och bakbunden. För polisen var det tydligt att hon hade blivit våldtagen, sedan strypt med ett lakan.

Polisen undersöker det fönster som gärningsmannen tog sig in genom.

Polisen undersöker det fönster som gärningsmannen tog sig in genom.

Gärningsmannen hade tagit sig in i Clydines hem på Hollywood Road i Fulton genom att bryta upp ett fönster. Polisen fann både fingeravtryck och avtryck av en sko. Huset hade genomsökts och Clydines smycken, kontanter, tv, stereoanläggning och bil var borta.

Läs också: Hon stod i vägen för sin dotters kärlekslycka – mördades

Rättsläkaren fann spår av spermier på kroppen, men det hade ingen betydelse 1986 eftersom dna-tekniken inte var utvecklad vid denna tid.

Två dagar efter mordet hittades Clydines bil.

Två dagar efter mordet hittades Clydines bil.

Två dagar efter mordet hittades Clydines bil, en Chevrolet Monte Carlo från 1978, mindre än fem kilometer från mordplatsen. Bilen var väl rengjord och innehöll inga nya spår. Inte heller fingeravtrycken på brottsplatsen ledde polisen vidare i utredningen.

De fann ingen matchning i sitt register. Gary Lovett började leta möjliga misstänkta bland välkända brottslingar i närområdet. En efter en bockades de av från listan över möjliga gärningsmän och även om tv-stationen gjorde sitt bästa för att hålla uppe intresset bland allmänheten att bidra med tips och upplysningar så svalnade det. Utredningen gick i stå och fallet lades ner.

I 17 år låg fallet orört i arkivet.

I 17 år låg fallet orört i arkivet.

1 200 gamla fall

Utredningen av mordet på Clydine låg orörd i arkiven i 17 år. Varje dag var en prövning för dottern Tascha Dallas. Hon kunde inte förlika sig med att mördaren fortfarande var på fri fot. Gång på gång försökte hon få polisen att ta upp fallet igen, men lyckades inte.

Clydines dotter Tascha gav aldrig upp hoppet om att mammans mördare skulle gripas.

Clydines dotter Tascha gav aldrig upp hoppet om att mammans mördare skulle gripas.

I februari 2004 upprättade polisen i Atlanta en särskild avdelning för ouppklarade fall. Det fanns en del att ta tag i, närmare bestämt över 1 200 grova brott som mord, våldtäkt och väpnade rån. Avdelningen började att jobba med de 59 mordfall där det fanns dna-material. Dessa fall ansågs ha störst potential att lösas.

Läs också: Efter det blodiga dådet – mördaren fanns bland dem i 21 år

Ett av de första fallen som togs upp igen var mordet på Clydine Dallas. Polisen Vince Velasquez tilldelades uppdraget.

– Vi fokuserade från början på mord av kvinnor som blivit våldtagna, där rättsmedicinaren funnit sädesvätska på kroppen, berättar Velasquez.

100-procentig matchning

Resterna av sädesvätskan skickades till FBI:s laboratorium och den 1 oktober 2004 granskades dessa av experten Lisa Hobgood. Hon la in dna-profilen i det nationella dna-registret, CODIS, och lyckades då få en 100-procentig matchning.

Richard Hambrick hade många brott på sitt samvete.

Richard Hambrick hade många brott på sitt samvete.

Mannen hette Richard Hambrick. Han hade några månader tidigare frisläppts efter att ha avtjänat 7 år av en 12-årig dom för väpnade rån och inbrott. Det var i anslutning till denna dom som han hade lämnat dna-prov.

I samma veva hade man tagit hans fingeravtryck – och dessa visade sig stämma med avtrycken som hittades vid Clydine Dallas fönster.

När Vince Velasquez undersökte hur Richard Hambrick gått till väga vid brott blev han övertygad om att han var Clydines mördare. När Hambrick gjorde inbrott tog han sig alltid in genom fönster, och han var expert på att öppna dem. Dessutom visade det sig att Richard Hambricks bror, Leon, hade bott mitt emot Clydine Dallas och att Richard ofta hade besökt sin bror och således haft möjlighet att spionera på Clydine.

Ljög om förhållandet

Den 6 december 2004 ringde Vince Velasquez och en kollega på hemma hos Richard Hambrick i den nordvästra delen av Atlanta. När Richard kom för att öppna såg Velasquez hur han överraskat spärrade upp sina ögon.

Det var ingen tvekan om att han fruktade det värsta.

Läs också: Louise växte upp med sin mammas mördare

– Är det du som är Richard Hambrick? frågade Velasquez när dörren öppnades.

– Nej, jag är Leon Hambrick, svarade mannen.

Det var en lögn – och det förstod Velasquez. Han hade sett bilder av de båda bröderna.

Hambrick insåg inte i detta ögonblick varför polisen hade kommit. Han hade mycket på sitt samvete så det kunde röra sig om vad som helst. Men när Velasquez frågade honom om han hade känt Clydine Dallas så blev han chockad. Det hade han inte väntat sig.

När han hade samlat sig, hävdade han att han varken kände eller hade hört talas om Clydine. Och han vidhöll detta även när Velasquez visade honom en bild av den mördade kvinnan. Men det hjälpte inte. Polisen satte på honom handfängsel och förde bort honom, misstänkt för mordet på Clydine Dallas.

Bytte strategi

När Richard Hambrick insåg hur starka bevisen var mot honom så bytte han strategi. Då mindes han plötsligt Clydine och hävdade att han vid mordtillfället hade ett förhållande med henne. Det hade han haft i en månads tid. Och det var därför som hans spermier hade hittats på kroppen. Men han nekade till att ha våldtagit och mördat henne.

Richard höll fast vid detta påstående när saken togs upp i rättegången i slutet av september 2005. Clydines dotter, Tascha Dallas, förnekade bestämt att hennes mamma hade haft något med Richard att göra. Och enligt rättsläkaren hade samlaget, varifrån sädesvätskan härstammade, ägt rum vid samma tidpunkt som mordet. Detta motbevisade Hambricks påstående.

Med stöd av de starka bevisen lyckades distriktsåklagare Sheila Ross övertyga juryn om att Richard Hambrick ljög. Den 12 oktober dömdes han för mord, våldtäkt och stöld till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning i förtid.

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Lisa Södergren
Bild: Focus news och All over press