Morfarligan planerade superstöten på puben

rånet mot Hatton Garden Safe Deposit

Metropolitan Police

Varje vecka träffade 77-årige Brian Leader sina gamla kompisar på en pub i norra London. Men de pratade inte minnen, de smed storslagna planer. Och målet var väl studerat...

Klockan 21.19 på skärtorsdagskvällen 2015 låste de anställda på Hatton Garden Safe Deposit de tjocka dörrarna och larmade sin arbetsplats. Men personalen hann knappt lämna lokalen i centrala London förrän fyra män, klädda som byggnadsarbetare, dök upp. De drog in tunga soptunnor, fyllda med verktyg, på en liten otrafikerad sidogata. Från klockan 21.41 till klockan 07.51 på långfredagen arbetade kvartetten för att komma in i lokalerna. Genom ett hisschakt tog de sig ner i källarkorridoren, där järngrindar forcerades innan den stora borren, förstärkt med diamanthuvud, borrade sig igenom den närmare en meter tjocka väggen. Väl inne i valvet bröts värdefacken upp och tömdes på sitt innehåll. Strax efter klockan åtta på morgonen lämnade männen platsen, bärandes överfyllda sportbagar och verktyg. Godset som de hade kommit över lassades in i den vita van som stod parkerad på gatan utanför.

Rekordstölden på Hatton Garden

Tjuvarna borrade i lugn och ro hål i betingen in till valvet.

Foto: TT

Kriget i Ukraina: Så kan du hjälpa människor i nöd

Ett av de största rånen i London

Klockan 22.15 på påskaftonens kväll var männen tillbaka i valvet och fortsatte arbetet. Strax innan klockan sex på påskdagens morgon var de färdiga och tre kvart senare lämnade de åter platsen med fylla väskor. Då hade de sammanlagt tömt 72 av de 999 bankfacken. Fack som hade varit fyllda med kontanter, dyrbara smycken och rena guldtackor, allt till ett gemensamt värde på drygt 14 miljoner pund. Ligan hade genomfört ett av de största inbrotten som någonsin ägt rum i London. När personalen på Hatton Garden Safe Deposit återvände till sitt arbete på tisdagsmorgonen upptäckts rånet. Övervakningskamerorna hade filmat hela inbrottet och visade hur de väl maskerade rånarna stängt av det tjutande larmet. För larmet hade utlösts, men veckan innan hade en rad mindre bränder i underjordiska ledningar uppstått och utlöst larmen i de omkringliggande fastigheterna gång efter annan. Så när larmet på Hatton Garden började tjuta trodde polisen att det var ytterligare ett falsklarm. Ligan hade därför kunnat arbeta i lugn och ro.

Rånet mot Hatton Garden Safe Deposit

Rånarna kunde jobba ostört över helgen.

Foto: TT

Till en början stod polisen maktlös, det fanns inga spår efter vem som låg bakom den välplanerade kuppen. Polisen började därför kartlägga kriminella som tidigare gjort sig skyldiga till liknande brott. En av dem som de intresserade sig för lite extra var den då 77-årige Brian Reader som bodde i Dartford i Kent, strax utanför London.

En ung Brian Reader

Brians första stöldgods var en burk frukt – men det skulle snart bli mer...

Foto: TT

Brian hade varit yrkeskriminell hela sitt liv. Han hade bara varit elva år när han för första gången greps av polis efter att ha snattat en burk konserverad frukt. Uppväxten var fattig och när Brian Reader var 15 år lämnade fadern familjen. Den intelligente pojken hade inga chanser att studera, utan fick då försörja sin mamma och sina syskon. Brian hade i stället använt sin begåvning inom den kriminella banan och misstänktes för att ha varit inblandad i många stora inbrott, stölder och rån. Samtidigt var Brian Reader en mycket hängiven familjefar. Hustrun Lynn och barnen var det viktigaste för honom. Familjen levde under många år gott i Spanien, försörjda av de pengar Brian hade tillskansat sig på olaglig väg.

Se också: 4 krimfall som skakat världen
1:38

Efter reklamen: Se också: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Slå på ljud

Planerade över en pint på puben

1984 återvände familjen till England sedan Lynnes mamma blivit sjuk. Året därpå var Reader inblandad i ett nytt rån, nära Heathrow. Efter det höll han låg profil, tillsammans med sin familj slog han sig ner i Grove Park i sydöstra London. Men polisen lyckades spåra upp och gripa honom. Efter att ha avtjänat ett längre fängelsestraff ägnade Reader sig åt familjen och tycktes ha levt på pengarna han gömt undan från tidigare rån. Sedan Lynne dött i cancer flyttade Brian hem till sin då vuxne son Paul och dennes familj. På dagarna började han umgås alltmer med andra yrkeskriminella och någonstans där föddes tankarna på den stora kuppen mot Hatton Garden. Brian Reader samlade ett gäng förtrogna: John Collins, Daniel Jones och Terry Perkins och planeringen tog vid. En gång i veckan träffades de fyra äldre, grånade männen på puben The Castle på Pentonville road i Islington, norr om London. Förberedelserna var noggranna och Terry Perkins utgav sig exempelvis för att vara hissreparatör, vilket gjorde att han kunde ta sig in i lokalen och rekognosera.

Fler män anlitades och lagom till påskhelgen 2015 sattes planen i verket. Allt gick som man hade tänkt. Efter påskhelgen, och med den lyckade kuppen bakom sig, fortsatte de inblandade att leva som tidigare. Hur stöldgodset skulle hanteras var sådant kvartetten diskuterade när de fortsatte med sina återkommande träffar på The Castle. Kreativiteten var stor, bland annat grävdes en säck av stöldgodset ner i en grav i Edmonton, London.

Delar av bytet från kuppen mot Hatton garden hittades nedgrävda på en kyrkogård.

Polisen hittade en del av stöldgodset som ligan gömt i en grav i norra London.

Foto: TT

Så löstes dubbelmordet i Linköping - får inte använda metoden

Men polisen började ringa in rånarna. Den 19 maj slog 200 poliser till mot 12 olika adresser i London och Kent. Nio personer greps och snart kunde åklagaren presentera en lång rad bevis. Brian Reader dömdes till sex år och tre månader för sin del i inbrottet. Övriga inblandade fick mellan 21 månader och sju år. Straffen kan ses som låga, men rätten tog hänsyn till att ingen människa kom till skada. Brian Reader lämnade fängelset 2018 efter att ha suttit av halva tiden. Han har, under hot av ytterligare fängelsestraff, återlämnat en liten del av det stulna. Dock inte tillräckligt. Enligt domstolen var Reader dock för gammal och sjuk för att kunna dömas till ytterligare fängelse, rapporterade Daily Mail 2020.

Morfarligan fälldes för rekordkuppen på Hatton Garden

De såg ut som sju beskedliga äldre män. Men skenet bedrog...

Foto: TT

Hjärna bakom kuppen mot värdeföretaget Brian Reader.

Hjärnan bakom kuppen-Brian Reader

Foto: TT

Brian Readers son Paul var en av de två som frikändes från misstankarna att ha varit inblandad i rånet.

När männen avtjänat sina straff lär polisen hålla ett vakande öga över deras göranden. Två tredjedelar av rånbytet från inbrottet i Hatton Garden Safe Deposit saknas nämligen fortfarande.