Mysteriet Brian Jones: Mord, olycka eller självmord?

Brian Jones Rolling Stones
Brian Jones var ung, populär och framgångsrik. Det var han som startade Rolling Stones, men han tvingades lämna sin grupp efter några år. Bara en månad efter uppbrottet hittades 
rockstjärnan död i sin pool...

En varm och skön sommarkväll 1969 hade Brian Jones en liten fest på lantegendomen Cotchford Farm, ett mytomspunnet 1500-tals hus i södra England. Det var vodka och konjak i glasen och kanske hördes Brians favoritband Creedence Clearwater Revival i skivspelarens högtalare. Vattnet glittrade turkosblått i den upplysta poolen.

Rolling Stones i tv-studion i början av 60-talet, från vänster: Bill Wyman, Mick Jagger, Brian Jones och Keith Richards.

Brian gillade att bada och beskrevs som en skicklig simmare. Den uppvärmda bassängen lockade och flera av festdeltagarna hoppade i. Men vad hände egentligen sedan? Det finns många frågetecken och teorier kring vad som egentligen skedde under den där sommarnatten den 3 juli 1969 när en av popvärldens allra största stjärnor slocknade…

Multibegåvad

Rocklegenden Brian Jones föddes den 28 februari 1942 och växte upp i ett medelklasshem i Cheltenham. Han var tidigt intresserad av musik och skulle bli känd som Rolling Stones begåvade multiinstrumentalist som spelade gitarr, piano och olika etniska instrument som sitar och marimba.

Rolling Stones spelade till en början blues-covers på pubar runtom i London. Genombrottet kom med singeln Come On sommaren 1963. Det dröjde inte länge förrän killarna blev tonårsidoler med hitlåtar som Satisfaction, Paint It Black och Under My Thumb.

Mick och Brian i juni 1964.

Bandet sågs som det farligare och tuffare alternativet till det snällare och mer trallvänliga Beatles.

Många anser att det var tack vare Brian som Rolling Stones blev ett av världens mest framgångsrika rockband.

– Han satte ihop bandet. Han valde medlemmarna. Han hittade på namnet. Han bestämde vilken musik vi skulle spela. Han fixade spelningar… Han hade inflytande och var viktig och väldigt intelligent men sedan tappade han greppet och slösade bort allt, har basisten Bill Wyman berättat.

Hamnade utanför

Efter de tidiga framgångarna, när Brian var gruppens ledare och populärast bland fansen, hamnade han utanför då Mick Jagger och Keith Richards började skriva låtar. Brian experimenterade med droger, drack för mycket, hade svårt att komma överens med de andra och uteblev från repetitioner och skivinspelningar. Han beskrevs dels som elak och manipulativ, dels som känslig och osäker.

Rolling Stones i Ed Sullivan show 1966, från vänster: Mick Jagger, Brian Jones och Keith Richards.

–Det fanns två Brian. Den ena var inbunden, blyg och en känslig tänkare. Den andre var posör, artist och en sällskapsmänniska som ständigt ville ha uppmärksamhet och beröm, berättar Bill.

Ännu en kris uppstod när Brians flickvän, Anita Pallenberg, lämnade honom under en semesterresa till Marocko och i stället blev ihop med Keith.

Förhållandet med Anita Pallenberg var stormigt. Men Brian kom aldrig över att hon lämnade honom för Keith.

– Först tog de min musik, sedan tog de mitt band och nu har de tagit min kärlek, sa Brian som mådde allt sämre.

Förlät aldrig

Keith har senare berättat att detta var spiken i kistan för deras vänskap.

– Brian förlät mig aldrig.

Sommaren 1969 tröttnade resten av bandet på Brians drogmissbruk och bristande engagemang. Inför sin USA-turné ville de ha en ny gitarrist och tvingade bort Brian mot en ekonomisk kompensation. I pressmeddelandet som skickades ut hette det att ”Brian själv ville lämna gruppen för att syssla med annan typ av musik”.

Brian Jones hem Cotchford Farm med poolen där han hittades död.

Året innan hade Brian köpt Cotchford Farm, som tidigare tillhört Nalle Puh-författaren AA Milne, och där bodde han sommaren 1969 med sin senaste flickvän – svenska Anna Wohlin, 22 år. Frank Thorogood, 43 år, bodde också på egendomen och var arbetsledare för de hantverkare som renoverade huset. Men hantverkarna misskötte sitt uppdrag och var mer intresserade av att äta, dricka och roa sig på Brians bekostnad. Till slut fick Brian nog och gav Frank sparken. Frank krävde då en större summa pengar, men Brian vägrade att betala. Efter det var stämningen spänd dem emellan.

Livlös på botten

Den 2 juli, drygt en månad efter uppbrottet från Rolling Stones, ägde den ödesdigra festen på Cotchford Farm rum. Brian, Anna, Frank och Janet Lawson, 26 år, satt vid poolen med sina drinkar – och strax efter midnatt hoppade de i för att bada. Anna gick in i huset för att byta om och då ringde telefonen. När hon kom tillbaka en kvart senare låg Brian livlös på botten av poolen. Enligt Anna och Janet hjälptes de åt att få upp den livlöse Brian, medan Frank motvilligt bistod dem. De försökte med livräddning, men det var för sent och när ambulansen kom var Brian död. Enligt polisutredningen hade han drunknat med både alkohol och droger i kroppen – och dödsfallet ansågs vara en olyckshändelse.

Än idag besöker många fans Brian Jones grav i Cheltenham.

Trots det har det genom åren spekulerats i andra dödsorsaker. Det finns de som menar att obduktionsresultaten inte är korrekta och att den mängd alkohol Brian hade i blodet inte kan ha varit orsak till att han drunknade. Polisutredningen har beskyllts för att både vara full av fel och lögner och bristfällig, då flera vittnen aldrig förhördes.

–Det var polisen som sa åt mig vad jag skulle säga. De la orden i munnen på mig. Jag var trött, förvirrad och rädd, har Janet senare sagt i en intervju.

Hon är en av dem som tror att Frank dränkte Brian i poolen för att hämnas byggtvisten. Eller att han startade ett slagsmål som sedan urartade.

Anna Wohlin tror att det var Frank som tog livet av hennes dåvarande pojkvän.

Anonyma vittnen har påstått att flera av byggarbetarna var inblandade i slagsmålet som ledde till Brians död. Anna, som skrivit en bok om sin tid med Brian, är också säker på att Frank tog livet av Brian även om hon inte såg det. Enligt källor ska Frank även ha erkänt dådet på sin dödsbädd.

–Det var jag som dödade Brian. Det slog slint för mig.

Många teorier

Det har också spekulerats i att Frank gav Brian receptbelagda sömntabletter för att lättare kunna dränka honom – och att det rörde sig om ett planerat mord. Enligt poliser på plats ska Frank ha haft flera sömntabletter i jackfickan, som han själv påstod att han ”tog hand om åt Brian”.

Det finns till och med de som hävdat att Mick och Keith ska ha varit inblandade i dödsfallet eftersom de inte verkade sörja Brians bortgång och till skillnad från Bill och Charlie inte kom till begravningen.

En annan teori är att Brian var deprimerad och begick självmord efter att ha sparkats från Rolling Stones.

–Det enda som betydde något för Brian var att vara med i Rolling Stones – och det tog vi ifrån honom, har Charlie sagt.

Bill Wyman bidrar med sin egen gissning: – Jag tror att Brian kan ha haft en sjukdom han dolde för oss alla, kanske epilepsi.

Spekulationerna fortsätter än idag, 50 år efter Brians mystiska död.

Av Anette Bülow

Foto: TT