Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Nalini och Klara hjälper andra unga: Lägret är det bästa jag gjort

04 jun, 2024
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Nalini och Klara
”Det gäller att inte försöka ändra sig för att passa in” säger Nalini och Klara som nu är två av ledarna för lägren. Foto: Cecilia Gustavsson
Klara och Nalini var i 12-13-årsåldern när de åkte på läger med Våga va’ dig själv.
I dag är de båda ledare – och nära vänner.
– Båda vi har utvecklats jättemycket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är Bliss – paracheerlaget från TäbyBrand logo
Se också: Här är Bliss – paracheerlaget från Täby

Klara Sellergren och Nalini Taalbi är två kloka och glada tjejer på 17 år. Båda går på gymnasiet, Klara läser samhällsvetenskapligt program med körsång och Nalini pluggar ekonomi/juridik.

När de för första gången åkte på ett av stiftelsens Våga va' dig självs läger var livet lite oroligt, särskilt för Nalini.

– Jag skulle fylla 14 och hade det ganska svårt med skolan. Dels rent praktiskt, dels blev jag mobbad och utfrusen. Mina föräldrar visste om allt och skolans kurator visste också lite grann. Skolan försökte lösa det, men det fungerade inte så professionellt.

Trodde på bäst effekt av att åka ensam på lägret

Det var Nalinis mamma som föreslog att hon skulle åka på något läger för att träffa nytt folk och ha något att göra under sommaren. De såg en annons för VVDS-lägret.

– När vi läste om det där med självförtroende och självkänsla sa mamma att ”Det där är något för dig”. Jag ville ha med mig en kompis, men mamma visste att jag skulle få bäst effekt av lägret om jag åkte ensam. Så det gjorde jag, berättar Nalini.

Klara hade en kompis som skulle åka och som frågade om hon ville hänga med.

– ”Varför inte” tänkte jag. Jag hade aldrig varit på läger och det verkade roligt. Jag har alltid varit en ganska glad person, som varit mig själv. Men då var jag i en förvirrad period av mitt liv. Jag var 12-13 år, och det var mycket som hände. Och börjar man vackla och tänka att man borde ändra sig, det är då allting blir jobbigt.

Ungdomarna äter middag med tända ljus.
Den fina stämningen bygger på att alla ska få vara med. Foto: Stiftelsen Våga va' dig själv

Livet kändes lättare efter veckan på Våga va' dig själv-lägret

Efter lägerveckan hade något hänt. Båda två tyckte att livet kändes lättare.

Annons

– Hade jag inte åkt så hade jag ångrat mig, det är nog det bästa jag gjort, säger Nalini och ler.

Klara håller med:

– Jag var på så bra humör när jag kom hem, verkligen jätteglad.

Vad var det med lägret som gjorde att det kändes bättre?

– Man hade träffat så många nya vänner, folk som brydde sig om hur man är, som ser en. Det är alltid en upplevelse att få vara precis som man är, att bli accepterad, säger Klara. Så jag kom tillbaka året efter också, med en annan kompis den gången.

Jag behövde inte vara ensam

Just känslan av att få vara precis som man är berättar Nalini också om.

– Jag kände direkt att på lägret kunde jag vara mig själv. Jag kunde stå för mina åsikter, jag behövde inte vara ensam, utan man hade alltid någon att vara med. Ledarna där såg allas kvalitéer och bra sidor, det var inte som i skolan. När jag kom hem igen var jag bättre på att stå på mig.

De beskriver gemenskapen på lägret som väldigt tillåtande: Det var aldrig någon som skrattade om någon sa ”fel”, det gick att uttrycka sina åsikter och ingen hamnade utanför.

Ungdomar leker med en stor boll.
Barn från familjer med sämre ekonomi kan ansöka om att åka gratis, lägren ska inte vara vinstdrivande. Foto: Stiftelsen Våga va' dig själv

”Kul att se vad som kan hända på en vecka”

I dag har båda genomgått stiftelsens ledarutbildning, och är två av dem som för vidare tankarna om gemenskap och självkänsla till nya, nyfikna 12-15-åringar. När de pratar om att vara ledare märks det att de verkligen älskar att kunna ge andra unga det de själva fick.

– Det är kul att se hur mycket som kan hända på en vecka, säger Nalini. Från att någon kanske är en person som tittar ner i marken och inte vågar säga något, till att bli en som kanske flätar en ny kompis hår och vågar prata jättemycket.

Annons

Känner du någon ung som mår dåligt?

Hit kan du vända dig:
• Om det är akut: Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Mind.se, där finns också Självmordslinjen: 90 101 och Föräldralinjen: 020-85 20 00
Suicidezero.se
1177.se
BRIS vuxentelefon: 077 150 50 50.
• BRIS barnens hjälptelefon: 116 111.

– Ja, att hjälpa andra ungdomar att hitta sig själva och se sina egna kvalitéer, det är det bästa. Vi kan plantera ett frö hos någon och visa att ”Du kan det här, det här är du bra på”. Även om det inte alltid är en stor utveckling hos alla går det att se att något väcks, att något händer med den personen. Det är väldigt häftigt att märka den skillnaden.

Lena och Arne Falkbäck ler när de hör hur Klara och Nalini resonerar.

– När vi startade lägren kunde vi inte drömma om att sådana här pärlor skulle dyka upp! Man blir lycklig när man träffar Klara och Nalini och de andra ledarna, säger Arne. Vi är stolta över att det vi började med fortsätter.

Lena och Arne Falkbäck startade stiftelsen Våga va' dig själv efter att deras 13-åriga dotter tog sitt eget liv. Läs mer här!

Annons