Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Nancy skrev om "hur man mördar sin man"-dömd för mord på maken

01 jun, 2022 
Henrik Högström
Nancy Crampton-Brophy
Nancy Crampton-Brophy under rättegången.
Författaren skrev om hur en kvinna skulle tänka för att komma undan med mord på sin man. Nu har Nancy Crampton-Brophy dömts för att ha skjutit ihjäl sin man Daniel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På morgonen den 2 juni 2018 pussade Daniel Brophy, 63, sin hustru Nancy farväl för att åka till jobbet. Klockan var vid 7 men Daniel hade redan varit i farten flera timmar. Vattnat växterna i trädgården, tagit hunden på promenad, ätit frukost. Vid 8-tiden samma morgon började eleverna på Oregon Culinary Institute i Portland dagens första lektion. Men när de kom dit hittade de sin lärare, Daniel, medvetslös på golvet. Brophy hade blivit skjuten med två skott, ett i ryggen och ett på nära håll i bröstet. Två niomillimetershylsor låg på golvet. Eleverna började med hjärt- och lungräddning men deras lärares liv stod inte att rädda.

Brophys studenter och kolleger sörjde en driven kock och lärare. I minnesorden hyllades Daniels många talanger. Han var inte bara en fena på matlagning, Daniel var även något av en svampexpert, pysslade med biodling, höll höns och var en hängiven trädgårdsmästare. Studenterna mindes en tuff men skojfrisk lärare.

”Han var både en jobbig jävel och den som inspirerade mig mest” mindes en elev.

Daniel Brophy
Daniel Brophy var en populär lärare på Oregon Culinary Institute

Hans fru, författaren Nancy Crampton Brophy, skrev på sin blogg att makens mantra var att ”livet är ett forskningsprojekt” och skrev.

Annons

”Jag kan inte minnas när jag blev förälskad i min man men jag minns ögonblicket när jag bestämde mig för att gifta mig med honom. Jag var i badet. Det var ett stort kar och jag utgick från att han skulle göra mig sällskap och när han sölade ropade jag ”Kommer du eller?”

Hans svar övertygade mig om att han var den rätte. ’Jo, jag kommer, men jag håller på att göra hors d´oeuvres’. Kan ni tänka er att gå igenom resten av livet utan en sådan man?”

Hans svar övertygade mig om att han var den rätte. ’Jo, jag kommer, men jag håller på att göra hors d´oeuvres’. Kan ni tänka er att gå igenom resten av livet utan en sådan man?”

Medan familj, vänner och kolleger sörjde Daniel inledde polisen en mordutredning. Det hölls en ljusvaka där 200 personer deltog för att hylla hans minne. Hans fru beskrev sin känslor på Facebook. Nancy skrev att hon var överväldigad men bad om att få bli lämnad ifred ännu ett tag för att få landa och återhämta sig.

Daniel och Nancy hade varit gifta i 27 år när han mördades. De bodde i en lugn förort med imponerande trädgård och höll höns.

Annons

Vänner berättade om ett tajt par som gått igenom vått och torrt tillsammans. Daniel drog in mest pengar på sitt lärarjobb. Nancy ströjobbade på försäkringsbolag och försökte få fart på författarkarriären. När polisen grep Nancy misstänkt för mordet på sin man ett par månader efter mordet var reaktionerna blandade. Här fanns både chock och en nyväckt misstänksamhet.

Parets närmsta granne berättade för The Oregonian att han tyckte att Nancys reaktion efter mordet varit underlig. Att hon hade verkat mer lättad än sörjande.

Grannen berättade att han pratat med Nancy om mordet på Daniel över staketet under sommaren. Att han hade sagt att han hade tyckt att det var konstigt att mördaren valt att attackera Daniel ensam på arbetsplatsen. Vad kunde det finnas för motiv? Kunde det vara en missnöjd student? Fick hon reda på något av polisen. Nancy hade helt kort och coolt konstaterat att nej, det fick hon inte för hon var själv misstänkt. Grannen hade imponerats över hennes självbehärskning i en så tuff situation.

Nancy Brophy skrev "The wrong husband"
Dådkraftiga män, smarta kvinnor och en bra story har varit Nancy Brophys recept. Försäljningen av titlarna har dock varit skral.

Skrev "The wrong husband"

När det stod klart att Nancy var misstänkt för mordet började media titta närmare på hennes person. Framförallt vad hon skrivit som författare. Hon beskrev själv sitt litterära grundrecept som ”väderbitna män, starka kvinnor och en bra historia”.

Annons

En titel från 2015 verkade I efterhand misstänkt profetisk ”The wrong husband”. En bok om en kvinna som undkommer sin misshandlande make under en förlisning till sjöss på semestern och startar om på nytt med en stilig hjälte som skickats ut för att rädda henne. Undertiteln ”Wrong never felt so right” halar ju inte direkt ner varningsflaggan. Men ett blogginlägg från 2011 var ännu tydligare för den som är konspiratoriskt lagd. Då skrev Nancy Crampton-Brophy en text under rubriken ”How to murder your husband”. En text skriven med lätt hand och humor där Nancy iklär sig rollen av en kvinna som vill bli kvitt sin make. I den rollen skriver hon bland annat att en sådan fru måste vara ”organiserad, hänsynslös och mycket smart”. Hon fortsätter. ”När allt kommer omkring. Om mordet ska befria mig så vill jag ju inte hamna i fängelse. Och låt mig vara tydlig på den punkten, jag gillar inte overaller och klär inte i orange”.

Annons

Kamera på pizzeria gav ledtråd

Men det fiktiva livet och det verkliga är så klart olika saker. Det var inte Nancy Crampton-Brophys författarskap som ledde till gripandet. En övervakningskamera från en pizzeria i närheten av skolan, där Daniel arbetade, hade filmat en bil i området vid den ungefärliga tidpunkt då han skjutits till döds. Vid två tillfällen dessutom. När polisen larmade den sörjande hustrun till platsen där hennes make skjutits ihjäl anlände hon i samma bil. En Toyota minivan.

Det gick inte ihop med hennes historia om hur hon varit hemma hela morgonen. Hon hade ingen förklaring till vad Toyotan gjort utanför skolan. Senare skulle Nancy säga att hon antagligen varit på väg till Starbucks i närheten. Kanske satt hon och skrev ner idéer till skrivprojekt. Vid de tillfällena kan hon bli disträ. Av de två hylsor som hittats på platsen kunde polisen sluta sig till att Daniel skjutits med en Glock.

Annons

Hon och Daniel hade nyligen köpt just en Glock tillsammans efter en uppmärksammad skolskjutning i Florida men ingen av dem hade använt den, enligt Nancy. Vapnet beslagtogs men kunde efter tester uteslutas.

Vid lite närmare efterforskningar kunde utredarna dock konstatera att Nancy köpt en pistol med samma kaliber 2017 och separata vapendelar tidigt under 2018. Enligt åklagaren hade dessa köpts för att kunna plocka isär mordvapnet och sätta ihop ett nytt ”oskyldigt” exemplar efter att det avlossats.

Nancy Crampton-Brophy greps ett par månader efter mordet på maken Daniel.
Bilen på övervakningsfilmen, vapnet och försäkringarna pekade mot hustrun.
Se också: 4 krimfall som skakat världenBrand logo
Se också: 4 krimfall som skakat världen

Åklagarens motiv-livförsäkringen

I sitt blogginlägg om att döda sin äkta hälft hade författaren Nancy skrivit att ”Skilsmässa är dyrt och vill du verkligen dela på dina tillgångar?”. 2018, strax efter att Daniel dött, kontaktade privatpersonen Nancy sina försäkringsbolag för att lösa ut de livförsäkringar på maken som hon punktligt betalat.Under rättegången berättade Nancy om sina känslor för Daniel. Hur de hade träffats på en matlagningskurs som han ledde och om hur de hade klickat. Även närstående pratade om parets äktenskap som eftersträvansvärt. Nancys förklarade att de lösa vapendelar hon köpt var research till en bok.

Annons

Det var för mitt skrivande, inte, som ni påstår, för att mörda min man.

– Det var för mitt skrivande, inte, som ni påstår, för att mörda min man.

Det blev också klart att paret haft en ansträngd ekonomi. Trots svåra tider hade premierna på livförsäkringarna betalats punktligt. Vid Daniels frånfälle skulle Nancy, enligt åklagaren, kassera in 1,4 miljoner dollar.

I maj 2022 fann juryn henne skyldig till mord på maken. Den plan som hon filat på om att mörda maken och börja om på nytt med en nätt summa pengar hade kommit på skam.

Åklagaren med en karta över området kring Oregon Culinary Institute
Åklagare Shawn Overstreet visar rätten kartan över området närmast Oregon Culinary Institute (OCI)

För Daniels anhöriga blev rättegången en känslosam process. Nancy var en kvinna de litat på.

– Hon var vår svärdotter under lång tid och när hon blev gripen var det en stor överraskning tills vi fick reda på att hon inte berättat sanningen för oss heller, sa Daniels mamma Karen till amerikanska medier efter att rättegången avslutats.

Hon var nöjd med juryns beslut.

– Det var vad vi bett för. Det har varit många böner för den här rättegången över landet. Jag tror mycket på böner och är mycket, mycket tacksam.

Källor: People, New York Times, Oregon.live

Annons