Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Nancys pappa Oscar Andersson uppfann elljusstaken 1934

10 nov, 2020 
AvSusanne Stamming
Nancy Ahlquist sitter framför en nioarmad elektrisk ljusstake och berättar om hur hennes pappa uppfann den första elljusstaken.
Nancy gillar sina ljusstakar – för henne bär de på minnen från barndom och uppväxt.
Nancy Ahlqvists pappa har förändrat våra hem som ingen annan har gjort. 1934 uppfann Oscar Andersson elljusstaken som lyser upp våra fönster i advent.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk dig en jul utan dessa lysande fyrar i mörkret. När du passerar hus efter hus och ser olika varianter, stora, små, i trä, stål eller någon annan metall. Röda, svarta, vita, grå i olika stilar och med olika känsla för olika personligheter och smaker. Det är lätt att tro att de alltid funnits.

Han var fiffig och gillade att göra förbättringar

– Min pappa Oscar föddes i Landala i Göteborg. Han var enda barnet och var väldigt intelligent och snäll, berättar Nancy Ahlqvist, 87.

Vem uppfann elljusstaken?

  • Uppfanns av Oscar Andersson 1934.
  • Består ofta av sju ljus i pyramidform.
  • Traditionellt ska den stå kvar till tjugondag Knut.
  • Lanseringen drogs på för fullt från och med 1939 när Philips insåg hur populär den var. Den kostade då mellan 16.50 – 18 kronor (450–500 kronor i dagens penningvärde). Andra företag blev konkurrenter efter 1945.

Oscar Andersson studerade på tekniskt gymnasium och gjorde sedan lumpen. Det var 1920-tal och lågkonjunktur. Men på något sätt lyckades han sedan ändå få ett jobb på Philips, som var ett holländskt företag som framförallt tillverkade glödlampor vid den här tiden. Det var lagerarbete och redan då började Oscar se ovanliga och smarta lösningar på problem som ingen annan gjorde.

Annons

– Han var fiffig och gillade att göra förbättringar.

Elljusstaken föddes genom återbruk

Men det som verkligen skulle göra skillnad var när han började fundera över de julljus som fanns i alla hem. De var minst sagt brandfarliga eftersom det var levande stearinljus. När det sedan tillverkades elektriska julgransljus med små glödlampor på en slinga stämde inte alltid volten med vägguttagen eftersom de var olika i städer och landsbygd och då sa allt bara poff. Det blev mängder med trasiga julgransljus som lämnades tillbaka till Philips, omöjliga att använda. Oscar blev tillsagd att kassera dem.

Enormt slöseri, tyckte Oscar och började fundera på återanvändning – redan där långt före sin tid. Flera av ljusen och hållarna hade oftast klarat sig i slingan trots kortslutningen, allt behövde inte slängas.

Annons

– Han frågade om lov om han fick använda de delar som fungerade och det fick han, berättar Nancy.

Se också: Superknepet! Så ver du om lamporna är trasiga i adventsljusstaken

Superknepet: Så vet du om lamporna är trasiga i adventsljusstakenBrand logo
Superknepet: Så vet du om lamporna är trasiga i adventsljusstaken

Köpte vanlig träljusstake och satte i elljus

Oscar kollade upp vad som kunde fungera. Det började med att han bland annat gjorde slingor till takkronor, men sedan fick han en ny idé. Han gick till varuhuset Grand Bazar och köpte en vanlig träljusstake som var tänkt för levande ljus. Den kostade några kronor. Sedan borrade han upp hålen så de skulle passa de elektriska hållarna och gjorde skåror för att gömma sladdarna undertill.

– Pappa tillverkade flera av dessa elljusstakar och gav bort som presenter till släkt och vänner. Det var verkligen revolutionerande. Alla som gick förbi dessa fönster där det stod en elljusstake undrade varför ljusen inte brann ner någon gång, ler Nancy.

Annons

– Det var populära kan man säga.

Visade upp elljusstaken för chef på Philips

Till slut tog Oscar mod till sig och visade upp sitt verk för försäljningschefen på Philips. Då var han 25 år gammal och försäljningschefen var en strikt äldre man. Det var en verklig chanstagning att komma med något nytt.

Vem vill ha en elektrisk ljusstake när man kan ha en med stearinljus, frågade de

– Chefen gillade faktiskt min pappas idé och tog med sig en av elljusstakarna till kontoret i Stockholm, men där skrattade de bara. Vem vill ha en elektrisk ljusstake när man kan ha en med stearinljus, frågade de.

Efter övertalning gick de med på att tillverka ett par tusen exemplar och dessutom spreds nyheten på något sätt vilket gjorde sjukhusen intresserade. De insåg att säkerheten med el var mycket bättre i obevakade rum, än att lysa upp vintermörkret med stearinljus. Oscars uppfinning kom i mindre produktion.

Det dröjde men till slut fick Oscar Andersson cred för sin uppfinning. Idag finns hans första elljusstake på Nordiska museet.

Sedan drog andra världskriget in i vardagen även i Sverige och Oscar blev inkallad. Efteråt och någonstans på vägen började det bråkas om vem som egentligen hade kommit på idén med elljusstaken och Oscar ville inte bråka.

Annons

– Han gillade inte konflikter. Alla vet ändå att det var jag som kom på det, sa han. Men han fick ingen ekonomisk ersättning alls, säger Nancy.

Elljusstaken finns på Nordiska museet

Det var inte förrän på 1980-talet som hennes make Hans ilsknade till efter flera felaktigheter i media.

– Han letade fram ljusstakarna som var de första, pratade med arbetskamrater från Philips och idag finns pappas första elljusstake på Nordiska museet i Stockholm, förklarar Nancy.

Till slut blev det tydligt att det var Oscar Andersson som låg bakom idén.

– Strax innan pappa gick bort 1996 fick han sitt erkännande och ett diplom från museet. Det kändes bra och jag tror han tyckte det också, även om han aldrig klagade över att inte fått det tidigare. Han ville aldrig skryta om något och inte heller detta. Min man däremot tyckte att rätt ska vara rätt, berättar Nancy.

Annons

Själv har hon inte direkt ärvt uppfinnarintresset, utan har jobbat som lärare i de flesta ämnen och har verkligen uppskattat det.

– Jag har haft helt underbara år med fantastiska klasser. På något sätt hamnade jag verkligen rätt. Det är jag tacksam för.

Så har elljusstaken förändrats

Genom åren har utseendet förändrats på elljusstaken. Från Oscars räfflade båge i brunt trä till färgglada röda med blommor i allmogestil. Så började det, sedan har trenderna avlöst varandra. För några år sedan var det mycket svart metall, smala små ljus som liksom strävade oregelbundet uppåt. Sedan dess kan ljusen stå i en mysig fårfäll, eller på en båge av ädelträ eller bara på en stilren platta i mässing. Ljusen kan vara spetsiga, stora som teaterglobar eller glödlampslika i en industriell stil. Vitt, grått och ofärgat ljust trä är stora färger sedan en tid. Priserna varierar från 49 kronor till tusentals kronor.

Det Nancy har med sig är kanske att hon alltid försökt skapa intresse och nyfikenhet hos sina elever. Egenskaper som hennes pappa hade i överflöd.

– Det är det allt bygger på.

Hennes pappa Oscar verkade aldrig sur över hur han behandlades och utnyttjades. Istället var han företaget trogen och han var dessutom anställd på Philips under större delen av sitt liv och avancerade också först till chef för lagret och senare till internrevisor.

Annons

– Han var otroligt plikttrogen. Jag minns när han hade ett njurstensanfall och ändå åkte till jobbet dagen efter. När han slutade kallades han rekordpensionär eftersom han haft bara 15 sjukdagar på 50 år, säger Nancy.

Hellre elljus än stearin

Under åren blev elljusstaken en enorm försäljningssuccé, även långt utanför Sveriges gränser. Det visade sig nämligen att folk visst ville ha elljus istället för stearin. Men att trenden skulle hålla i sig från 1900-tal in i 2000-tal och bara fortsätta – det var mer än någon vågat tro.

– Det jag helst minns är när jag var riktigt liten och mamma och pappa skulle på julfest. Mamma brukade oroa sig över att de inte hade någon present. Då sa alltid pappa att han kunde göra en elljusstake och så var det problemet löst, skrattar Nancy.

Nancy i lucialinne och krans på huvudet häller upp kaffe och på bordet står pappas elljusstake.
Elljusstakarna lyste upp Nancys hem när hon var barn.

Hon föddes 1933 – året innan hennes pappa fick sin lysande idé. Elljusstaken är som en familjemedlem.

Annons

– Jag har verkligen varit med från början. Under jularna fick pappa alltid rycka ut med sitt kunnande när någon fick problem med julgransbelysningen. Han ställde upp för alla när det gällde den typen av teknik.

Plötsligt fanns de i alla fönster från att ha varit ganska ovanliga

Att hans uppfinning skulle bli så stor, kunde hon däremot aldrig tro.

Tre långlivade jultraditioner

  • Julgran – osäkert men troligtvis runt 1740-talet i Sverige.
  • Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul – började sändas 1960.
  • Första mellandagsrean var 1962.

– Men det är bara roligt. Det gick verkligen fort. Plötsligt fanns de i alla fönster från att ha varit ganska ovanliga. Själv har jag flera, men jag gillar kanske de i mässing bäst. Fast alla passar olika bra i olika miljöer.

Nancy firar gärna en traditionell jul med alla tillbehör.

– Jag gillar sjunga julsånger, äta god sill och grönkål. Julklapparna kan vara, fast det händer att vi köper ett paket var och lottar ut dem mellan oss. Men jag minns att det var viktigare med paket som liten. Jag önskade mig en stor orange julstjärna i papper. Det fick jag aldrig.

Annons

Hon ser mot de glimrande fönstren som alla är prydda av elljusstakar i olika storlekar och modeller. Deras plats är så självklar att det är som att de alltid funnits. Ändå var det tack vare en ung vetgirig och påhittig lagerarbetare i Göteborg som de finns där.

– Det känns verkligen bra att se ljusen varje år. Det är en del av pappa och det är nästan man inte vill ta bort igen. Tänk vad mörkt det varit utan våra elljusstakar.

Annons