Neurokirurgen Christopher Duntsch blev Dr Death

Bild från tv serien Dr Death på Cmore TV4 samt Christopher Duntsch som blev Dr Death

Joshua Jackson spelar Christoper "Dr Death" Duntsch i "Dr Death" som nu får premiär på C More och TV4.

Foto: TV4/Cmore/TT

Patienterna överlämnade sig i doktor Christopher Duntschs händer. De flesta för rutiningrepp. Ändå vaknade flera av dem upp efter operationen med permanenta skador – och två avled till följd av operationerna.

Snatterier brukar inte hamna högst upp på nyheterna. Men när Christopher Duntsch försökte lämna en affär med varor för 900 dollar i en kundvagn så blev det en snackis i Dallas-området i maj 2015. Det här var Texas mest ökände neurokirurg som försökt rulla ut från Walmart utan att betala.

Christopher Duntsch blev Dr Death

Christopher Duntsch blev Dr Death

Foto: TT

The Texas Observer satte rubriken ”Sociopat-kirurg gripen för byxstöld” och publicerade en bild som tagits i arresten. En bild av en något sliten och plufsig man i 40-årsåldern. En av dem som reagerade på bilden var kirurgen Randall Kirby. Han hade varit närvarande vid en av Duntschs operationer och förstått att mannen var en fara för sina patienter. Kirby och en annan kollega, Robert Henderson, var drivande i att Duntschs karriär avslutades efter drygt två år på olika sjukhus i Dallas. Men på den tiden hade Duntsch hunnit orsaka de patienter som kom i hans väg stora skador. Patienterna hade blivit förlamade, tappat talförmågan eller på andra sätt fått permanenta skador. I en av tidningsartiklarna om skandalen fick han namnet Dr Death – Doktor Död.

– Han hade storhetsvansinne. Alla patienter jag intervjuat berättar att det första doktor Duntsch sa till dem när de först träffades var att han var den bästa kirurgen i Dallas, säger Robert Henderson.

John Allen Chau ville sprida guds ord- mördades på paradisstrand

Gav sig aldrig

En ung Christopher Duntsch

Ung och ambitiös. Christopher Duntsch siktade högt

Foto: Facebook

Historien börjar i en förort till Memphis där Christopher växer upp i ett medelklassområde. Han är son till en sjukgymnast och en lärare och visar redan tidigt höga ambitioner. Både i studier och på fotbollsplanen.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

2:07

Efter reklamen: Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

(2:07)

Kompisar från uppväxten berättar om en kille som aldrig gav sig, som bara körde på. Han blir antagen till en läkarutbildning i Tennessee och får bland annat ansvaret för en del av forskningen som bedrivs om stamceller. Här visar den unge Duntsch stor fallenhet för att ragga pengar till verksamheten och entreprenörskap. Han startar två företag som har potential på läkemedelsmarknaden. Det handlar bland annat om patent på revolutionerande behandlingstekniker av ryggont. Samtidigt utbildar han sig till neurokirurg. Christopher Duntsch utstrålar självförtroende och har, av allt att döma, fog för det. Men även om han är ambitiös är han ingen korgosse. En före detta flickvän berättar om en födelsedagsfest med sprit, LSD och kokain som håller på hela natten. På morgonen åker doktor Duntsch till jobbet och går ronden som om inget hänt.

Texas Neurosurgical Institute

2011 la Christopgher Duntsh ut bilder från sin arbetsplats på Facebook. Texas Neurosurgical Institute.

Foto: Facebook

Nya stjärnskottet

Spriten går också ut överföretagen. När vänner som investerat märker att han blandar till flera vodkadrinkar om dagen svalnar deras intresse. När han dessutom inte kan betala deras utdelning så dör det helt.

Duntsch tvingas lägga ner och satsa på en karriär som praktiserande kirurg. Det var, menar bekanta efteråt, nog inte planen. Men eftersom han är neurokirurg är hans tjänster eftertraktade. Han får jobberbjudande från New York och San Diego men väljer Dallas och en tjänst som ger 600 000 dollar om året. Hans cv var prickfritt och vitsorden oantastliga.

”Chris är mycket intelligent och förmodligen den hårdast jobbande neurokirurg jag träffat”, skriver en professor i ett rekommendationsbrev.

Jessica och Joakim dog på semestern – men vad hände egentligen?

Hans enda brist var att han kunde ta på sig för mycket jobb. I juli 2011 har han installerat sig i Dallas och börjar jobba. Neurokirurger är stjärnor och kassakor för sjukhusen. De kan dra in miljontals dollar om året åt ägarna. Doktor Duntsch var medveten om sin ställning och inte blyg för att uttrycka sina unika kvaliteter. Det var till och med tal om att han skulle sitta på reklamskyltar runt om i Dallas som det nya stjärnskottet i stan. En av de första som lägger sig under Duntschs kniv är hans gamle fotbollskompis från uppväxten Jerry Summers. Summers har smärtor i ryggen efter en bilolycka flera år tidigare. Nu ska hans kompis kirurgen hjälpa honom bli av med dem. När Summers vaknar upp efter operationen är han förlamad i armar och ben. Hans kotartär har skadats under operationen och han har förlorat två liter blod. Sjukhuset stänger av Duntsch från tjänstgöring i en månad. När Duntsch återvänder i tjänst väntar Kellie Martin, 55 år, på operation. Även här rör det sig om ett rutinmässigt ingrepp som går fel. Så fel att hon förblöder på intensivvårdsavdelningen efteråt. En kirurg, doktor Hoyle, som jobbar med Duntsch förvånas över hur slarvig kollegan är. Han är med under operationen av Leo Passmore, en man i 35-årsåldern som lider av smärtor i ryggslutet. Ingreppet är rutinmässigt. Kirurgen Hoyle öppnar upp ett snitt för Duntsch att arbeta i. När han ser hur slarvigt kollegan gräver bland nerver och blodkärl måste han till slut handgripligen hejda honom. Hoyle vägrar att jobba med Duntsch efter det.

Vitt pulver

Rykten om de graverande misstagen sprids snabbt.

Det sägs även att doktorn har en vodkaflaska under skrivbordet och åtminstone vid ett tillfälle finns det en påse med misstänkt vitt pulver på hans toalett. Men även om det går rykten om både missbruk och uselt handlag så kan Duntsch arbeta vidare. Under närmare två år arbetar han för fyra olika arbetsgivare i Dallas-trakten. I efterhand går det att konstatera att de usla referenser han borde ha fått inte kom i dagen eftersom sjukhusen bara lämnade över en del information om kirurgen. Men fler läkare än Hoyle reagerar på Duntsch ”arbete”. Bland andra Robert Henderson som kallas in för att utföra operationer på patienter som Duntsch misslyckats med.

Amatörmässigt

Han blir chockad. Det är ingrepp som är gjorda på helt fel ställe, skruvar som sitter godtyckligt, nerver som skadats och material från operationen som lämnats kvar i patienterna. Det är helt uppenbart en amatör som är i farten. Eller en bedragare.

Samtidigt som Henderson gräver i Duntschs förflutna har även doktor Randall Kirby börjar rota. De upptäcker att de patienter som kommit i doktor Duntschs väg nästan samtliga skadats vid operationerna. Två patienter, Kellie Martin, 55, och Floella Brown, 63, har dött. Trots att allvarliga klagomål kommit in på Duntschs arbete redan under 2012 dröjer det till juni 2013 innan ansvarsnämnden i Texas återkallar Duntschs läkarlegitimation Även om många patienter uppenbarligen skadats och det finns vittnesmål på att Duntsch är en usel och rentav livsfarlig kirurg så är det vid den här tiden svårt för patienter att komma åt sjukhusen i Texas. Enligt lagen så måste den som stämmer för felbehandling kunna visa att det funnits ett illvilligt uppsåt bakom skadan. Så även om Duntsch blivit av med läkarlegitimationen och jobbet är han ändå en fri man. Hans patienter, de som är kvar i livet, får dras med sina men. I tidningen kan de läsa om hur deras läkare, som nu flyttat hem till sina föräldrar, åker dit för rattfylla och det där snatteriet bland annat. 2015 åtalas Christopher Duntsch för flera fall av grov misshandel på sex patienter. Enligt åtalet har kirurgens skalpell och händer varit dödliga redskap. – Han agerade som en seriemördare, sa åklagaren Michelle Shurgart.

Under förhandlingarna 2017 är det hjärtskärande vittnesmål från de drabbade patienterna som rullas upp. Några går med käpp, andra sitter i rullstol. Här finns unga mödrar som inte längre kan leka med sina barn och män som berövats sina fruar. Doktor Duntsch, som varit självsäker i häktet, nekar till brottsmisstankarna. Han menar att det är operationer som helt enkelt gått fel. Men när vittnesmålen om skadorna rullas upp samtidigt som en expert pedagogiskt visar hur operationerna egentligen borde gå till sjunker hans axlar mer och mer.

Änkan Miriams nye make dog på samma sätt som den första…

Livstids fängelse

Åklagaren ser inga förmildrande omständigheter.

– Han har förstört deras liv och åsamkat var och en av dem ständig smärta, säger hon i sitt slutanförande.

Duntsch själv lämnar ingen förklaring. Vad är det som får en oskicklig yrkesman att fortsätta när det är uppenbart att hans misstag till och med lemlästar och dödar? Juryn avkunnade sin dom i februari 2017. Livstids fängelse.

– Jag kommer inte att få min mamma tillbaka men det innebär någon sorts rättvisa för alla drabbade och deras familjer, säger Kellie Martins dotter Caitlin Martin Linduff.

Historien om Christopher Duntsch har blivit tv-serie under titeln Dr Death. I rollistan finns bland andra Joshua Jackson och Christian Slater.

Serien visas i TV4 play och på CMore med start 5 oktober 2021.

Källa: D Magazine, Dr Death (podcast, Wondery), USA Today, The Guardian, The Texas Observer

Relaterade artiklar

Giftmordet på Nordkoreas "kronprins" Kim Jong Nam

Debora Green förgiftade maken och brände barnen inne