Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Nina Rung: Så gör du om du misstänker att någon blir misshandlad

23 apr, 2021
author Sara Wizén
Sara Wizén
Nina Rung är kriminolog och genusvetare och har tidigare bland annat arbetat som brottsutredare av grovt våld i nära relation inom Stockholmspolisen.
Nina Rung är kriminolog och genusvetare och har under flera år jobbat som utredare inom polisen kring våld i nära relationer. Hon förespråkar civilkurage och att alltid agera om man tror att någon far illa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter att fem kvinnor mördats på tre veckor har politiker samlats för att ta nya tag kring mäns våld mot kvinnor. Nina Rung undrar varför man inte reagerat tidigare med kraftfulla insatser.

Nina Rung: Gör så här om du tror att någon blir misshandladBrand logo
Nina Rung: Gör så här om du tror att någon blir misshandlad

Själv har hon länge varit aktiv i debatten om mäns våld mot kvinnor. Tillsammans med sin man Peter Rung har hon även startat organisationen Huskurage. Ett initiativ som verkar för att sprida civilkurage bland grannar som en ”våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående.”

– En bra tanke att alltid ha med sig är ”om inte jag, vem?” Och hittar man inte att någon annan är den som kommer göra någonting, då faller faktiskt ansvaret på en själv, säger Nina Rung.

Så kan du agera med civilkurage mot misshandel

Mycket civilkurageforskning visar nämligen att människor tenderar att tänka att någon annan kommer rycka in ju fler som är vid en brottsplats eller i ett lägenhetshus där man hör något misstänksamt. Vilket med andra ord kan sluta med att ingen alls kommer till undsättning när någon far illa.

Man behöver inte bryta sig in i en situation själv om det känns för obehagligt och otryggt – Nina Rung föreslår att man i så fall kan ropa och skrika ”Sluta! Jag kommer ringa polisen!”, spela galen eller ropa till sig andra som befinner sig i närheten för att agera gemensamt.

– Det finns massor av saker att göra men vi behöver veta om det så att vi faktiskt kan agera. Civilkurage är en träningssak, det är en muskel som vilken annan som helst. Ju mer vi tränar ju bättre blir vi, säger hon.

Annons