Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Politiker kräver krafttag efter att fem kvinnor mördats

20 apr, 2021 
Sara Wizén
Nina Rung är kriminolog och aktiv i debatten om mäns våld mot kvinnor. Märta Stenevi är språkrör för Miljöpratiet sedan januari 2021 och Sveriges jämställdhetsminister och bostadsminister sedan februari 2021.
Nina Rung, kriminolog och Märta Stenevi, språkrör för Miljöparitet och jämställdhetsminisiter.
Fem kvinnor i Sverige har mördats på tre veckor. I alla fem fall misstänks män som kvinnorna i de flesta fall har eller har haft en relation med. Jämställdhetsminister Märta Stenevi bjuder in till partiledarsamtal och säger att det är en fråga om liv och död – men kriminologen Nina Rung är kritisk mot att politikerna reagerar först nu.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 15 april mördas två kvinnor på olika platser i Sverige. En av dem dödas i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping och den andra i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm. Vid båda fallen grips män som kvinnorna kände.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) till SVT.

Flera mord på kvinnor de senaste veckorna – detta har häntBrand logo
Flera mord på kvinnor de senaste veckorna – detta har hänt

Bara två dagar senare attackeras en kvinna i centrala Alvesta av en man, som senare grips misstänkt för mord. Det finns ingen registrerad relation i form av samboende eller äktenskap, men polisen säger att de kan ha haft en relation som myndigheten inte har i sina register.

Annons

De två tidigare fallen inträffade den 30 mars och 2 april. Först var det en 18-årig kvinna som anmäldes försvunnen i Höör i Skåne – senare hittades hon död och en man greps misstänkt för mord. Några dagar senare hittades en kvinna skadad i en lägenhet i Huddinge utanför Stockholm, hon avled av sina skador och en man som hon hade en relation med greps som misstänkt för mordet.

Reaktioner från politiska håll efter morden

Efter morden har de flesta partier i sociala medier lyft ämnet om mäns våld mot kvinnor, delat sin avsky för vad som hänt och i flera fall berättat hur partierna vill jobba framåt.

”Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? ”, undrar till exempel Centerpartiets Annie Lööf i ett inlägg på Facebook.

Nu har Märta Stenevi bjudit in sina partiledarkollegor för att samtala vidare kring vilka insatser som behövs.

Annons

– Det är en fråga om liv och död, säger hon till SVT.

I ett inslag på TV4 Nyhetsmorgon berättar kriminologen Nina Rung, som under flera år jobbat som utredare inom polisen kring våld i nära relationer, att mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som hon och andra som jobbar för frågan pratat om många gånger tidigare.

– Nu har fem kvinnor mördats inom loppet av tre veckor i Sverige, och nu plötsligt så säger politiker ifrån efter att vi har krävt det på Instagram. Varför har man inte agerat tidigare kraftfullt?

Nina Rung: Det krävs en nollvision för mäns våld mot kvinnor

– Vi har haft alla runda bord-samtal som regeringen nu bjuder in till igen, vi har haft dem under flera års tid. Varför kräver ni inte en nollvision där ni på riktigt går in på vad är det som gör att det ser ut på det här sättet? Varför ser ni inte till att vi jobbar med jämställdhet och våldsprevention från förskola, skola och på arbetsplatser? Det hade kunnat förebygga väldigt mycket av det här våldet, säger Nina.

Märta Stenevi får bemöta Nina Rungs frågor och radar upp konkreta åtgärder som gjorts och har gjorts. Men likt Nina tycker hon att det behövs insatser som är förebyggande, som gör att män inte slår det första slaget.

– Jag är inte nöjd med det arbete vi har, för vi kan inte vara nöjda så länge någon blir mördad, säger Märta i Nyhetsmorgon.

Annons