Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Norrsken över hela landet – se bilderna här

28 feb, 2023 
Byline first name Malmqvist
På söndagen och måndagen 26:e och 27:e februari kunde norrsken ses över nästan hela landet. I bland annat Båstad, Kalmar, Malmö och Stockholm skymtades ljusfenomenet. Missade du? Ingen fara, här är bilderna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det vackra norrskenet är vanligast att skåda i norra Sverige på vintern. Aurora Borealis, som det också heter, är ett sällsynt ljusfenomen som ter sig likt virvlar av gröngult sken.

Se också: 3 myter om fullmåneBrand logo
Se också: 3 myter om fullmåne

Under två nätter i februari kunde dock människor i bland annat Stockholm, Kalmar, Landskrona och Motala se norrsken.

Även människor i Danmark och Nederländerna kunde skåda norrsken. Urban Brändström är rymdfysiker och forskare vid forskare vid Institutet för rymdfysik. Till TT säger han att det går att se norrsken i Stockholm någon gång i månaden.

Annons

– Det är ganska ovanligt. Man kan se norrsken nästan varje natt i Kiruna, och i Stockholm kan man se norrsken någon gång i månaden, förutsatt att vädret är klart och att ljusföroreningarna är låga. Är man däremot i Danmark och norra Tyskland, då kan man se norrsken kanske en gång vart femte år, säger han.

Vad är norrsken?

Norrsken har grund i en solstorm och i en utkastning av plasma, som orsakat en global geomagnetisk störning på jorden. Lite enklare förklarat uppstår norrsken när laddade partiklar från solen och rymden faller mot vår planet, och då når så höga energier att när de kraschar i jordens atmosfär uppstår ett starkt lysande ljus.

Här är bilderna för nattens norrsken!

norrsken

Norrsken i Östergötland, närmare bestämt i Hagebyhöga.

Annons

Också i Hagebyhöga, vid Hagebyhöga kyrka, utanför Vadstena.

norrsken i motala

Norrsken i Motala.

norrsken malmö

Norrskensspanare vid Scaniabadet i Malmö på söndagskvällen. Norrsken kunde på söndagen ses allra längst ner i söder vilket orsakade folkvandring till Malmös Öresundskust.

Annons

Fler bilder från Scaniabadet i Malmö.

Norrsken i Stockholm. Människor fotograferar ljusfenomenet.

norrsken stockholm

Fler bilder från Stockholm.

Annons
Annons