Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Nu finns en secondhand-kollektion med festkläder för funktionsvarierade – den första i sitt slag

16 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Exempel på kläder från den nyöppnade webbshoppen som säljer festkläder för funktionsvarierade.
I Sverige finns 150000 personer som använder rullstol. Nu kan de välja festblåsor och kostymer från världens första secondhand-kollektion med festkläder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är Myrorna och företaget Särnmark assistans som står bakom initiativet Festkläder för funktionsnedsatta som nu har lanserats.

Tillsammans har de skapat sajten funkfestklader.se med världens första secondhand-kollektion bestående av festkläder för just funktionsvarierade.

Något sådant har hittills lyst med sin frånvaro.

Se också: Emma fick revansch på catwalken i New York

Emma fick revansch på catwalken i New YorkBrand logo
Emma fick revansch på catwalken i New York

Alexander Nordin arbetar med kommunikation på Särnmark assistans och tar sig själv fram i en permobil på grund av en medfödd CP-skada.

– Det är snudd på omöjligt att hitta finkläder som funkar rent praktiskt om man är rörelsehindrad. Samtidigt spelar kläder en stor roll för att man ska känna sig inkluderad i olika sammanhang i samhället. För mig handlar Festkläder för funktionsnedsatta först och främst om lika villkor, säger Alexander Nordin i ett pressmeddelande.

Annons

Det är inte vilka kläder som helst som ingår i kollektionen.

YSL-kostym i kollektionen

Särnmark och Myrorna har handplockat plagg och sedan överlämnat dem till designern Louise Linderoth för att kläderna ska bli anpassade. I utbudet finns omsydda kostymer från bland andra Yves Saint Laurent och bland annat en partyklänning med leopardmönstrad klänning med guldpaljetter.

Louise utbildad i modedesign på Textilhögskolan i Borås, men har även specialiserat sig på funktionsanpassad design. Hon är också själv rullstolsanvändare sedan tioårsåldern.

– Jag har genom åren pratat med massor av personer om de här frågorna och vet hur svårt det är att hitta kläder som både är funktionella och snygga. För mig känns det jättekul att få vara en del av den här viktiga satsningen. Den betyder så mycket för så många, säger Louise Linderoth på Myrornas sajt.

Anpassningarna av kläderna har gått till på olika sätt. Ett par byxor för en rullstolsburen person kan ha behövt anpassning i knävecken, grenen, gylfen eller på baksidan. En skjortas bak- och framstycke har i vissa fall sytts om.

En omsydd klänning som nu finns i webbshoppen, med kläder för funktionsvarierade, som drivs av Myrorna.

Frihet till fest

Åsa Blomberg, kommunikationschef på Myrorna, berättar att satsningen handlar om att bidra till jämlika möjligheter att själv bestämma när och om man vill klä upp dig.

Annons

– Oavsett om du ska på Nobelbanketten, barnbarnets bröllop, en AW med kollegorna eller den där roliga festen med vännerna, ska du inte begränsas i ditt val av kläder, säger Åsa Blomberg, kommunikationschef på Myrorna i pressmeddelandet.

Varje månad kommer webbshoppen att fyllas på med nya festkläder.

Hela överskottet av försäljningen går till Frälsningsarméns sociala arbete.

Bara i Sverige använder cirka 150 000 personer rullstol.

Se också: Influencern Caroline: "Jag har ett barns hjärna i en vuxen kropp"

Influencern Caroline: "Jag har ett barns hjärna i en vuxen kropp"Brand logo
Influencern Caroline: "Jag har ett barns hjärna i en vuxen kropp"
Annons