Ny dokumentär: Johanna Möller om sitt alibi under mordkvällen

Johanna Möller i rättssalen

Foto: TT

Hon blev ökänd i samband med det så kallade ”Sommarstugemordet” 2016. I nya dokumentären ”Johanna Möller-Sveriges mest hatade kvinna” som sänds i Viaplay fortsätter hon att hävda sin oskuld. Samtidigt berättar barnen om livet i skuggan av domen.

Hösten 2018 dömdes Johanna Möller till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Hennes pojkvän, Mohammad Rajabi, dömdes till 14 års fängelse och utvisning.

Enligt domen hade Möller skjutsat ut pojkvännen till föräldrarnas sommarstuga vid Mälaren, gett honom en kniv och vidare instruktioner. Mohammad Rajabi ska sedan ha gått in i föräldrarnas sovrum och knivhuggit dem upprepade gånger. Mamman överlevde och kunde slå larm.

Dokumentären börjar i det där larmsamtalet på kvällen den 3 augusti 2016.

– Jag…jag håller på att dö. Och jag tror att min man är död i sängen.

Stugan utanför Arboga där Johanna Möllers föräldrar attackerades

Sommarstugan där Johanna Möllers föräldrar attackerades med kniv i sovrummet.

Foto: TT

Vid den här tiden drev socionomen Johanna Möller flyktingboende i Arboga. En verksamhet som gick bra i samband med de stora flyktingströmmarna 2015. Mohammad Rajabi var en av de ensamkommande flyktingar som hade fått plats där.

Trots åldersskillnaden blev de ett par. Ett förhållande som inte var helt okomplicerat i omgivningens ögon. Inte minst hennes barn reagerade när det blev klart att Mohammad skulle flytta in och dela lägenhet med dem.

Sonen David berättar att han tyckte det var lite skämmigt med ålderskillnaden.

– Mamma var ju inte den yngsta kvinnan. Hon var ju 40 plus och ihop med en så ung. Det var många som höjde på ögonbrynen om man säger så.

Sveriges farligaste kvinnor

Fallet med mordet i stugan fick redan från sin tragiska början mycket uppmärksamhet. Detaljerna som kom fram under utredningens gång befäste allmänintresset. Johanna Möller som reser på semester med familjen inte långt efter mordet på pappan och som har haft sex med unga flyktingpojkar. Att en dotter lejer en torped för att ta livet av sina föräldrar tyder på en kyla som genomsyrar rubrikerna om fallet.

Johanna Möller själv kan inte känna igen sig i den här bilden av den kallhamrade mörderskan,

– Det är en person jag inte känner igen, säger Johanna Möller i en intervju från anstalten i Ystad där hon avtjänar sitt straff.

Johanna Möller konfererer med sin försvarare i rätten

Johanna Möller dömdes för mordet i sommarstugan men friades för misstankarna om inblandning i exmakens död.

Foto: TT

Tecknade livförsäkring på maken

Åklagaren menade att det fanns ett både simpelt och klassiskt motiv till mordet. Johanna Möller var i stort behov av pengar och arvet efter föräldrarna skulle innebära ett tillskott i kassan.

Mordet och mordförsöket på föräldrarna var inte den enda tragiken som drabbat familjen. Sommaren 2015 hade hennes dåvarande man hittats drunknad i vattnet vid sommarstugan. Johanna Möller hade tecknat en livförsäkring i hans namn som hon ville lösa in sex dagar efter dödsfallet. Polisen avfärdade först dödsfallet som en olycka men försäkringsbolaget IF:s utredare anade oråd. De menade att Johanna Möller tecknat livförsäkringen utan makens vetskap. Att den i övrigt friske och simkunniga Aki drunknat var ytterligare en anledning till beslutet att inte betala ut pengarna. Johanna Möller dömdes i tingsrätten för anstiftan till mord på maken men hovrätten friade.

Mohammad Rajabi utförde mordet och mordförsöket i sommarstugan.

Mohammad Rajabi var 18 och Johanna Möller 41 vid tiden för sommarstugemordet.

Foto: TT

Men hon avtjänar alltså ett livstidsstraff för mordet på föräldrarna. En dom som hon alltså anser är felaktig. Det var inte hon som körde den orangea bilen som tog Mohammad Rajabi till stugan den kvällen. Bilen var visserligen en firmabil som hon hade tillgång till men hon var någon annanstans när mordet utfördes. Bland annat på en mack för att köpa läsk. Där ska hon också ha mött en av barnens kompisar.

Men det var någon annan som körde bilen till sommarstugan, hävdar Johanna Möller.

Se också: krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

Dotterns sorg

I dokumentären synas utredningen från olika håll. Bland annat får advokaten Marko Tuhkanen, som gjort sig känd för en del spektakulära resningsmål, ge sin syn på kvaliteten i den.

Och Haparanda-advokaten menar att det finns luckor där man kan ifrågasätta hur robust bevisningen är för att hon satt i bilen. Hans poäng är att det bara är Mohammad Rajabis berättelse som, så att säga, sätter henne i förarsätet. Dessutom menar han att Mohammad ändrat sin berättelse så mycket under förhörens gång att hans trovärdighet måste betraktas som mycket låg.

Svenska rymningar: Krävde kebabpizza och flydde under kisspaus

Johanna Möller själv medger att hon också lämnat olika historier vid olika tillfällen av olika anledningar. Ibland av skäl som hon inte ens minns idag.

Dottern Julia beskriver hur det tog ett halvår att verkligen ta in vad som hade hänt efter att mamman blivit gripen och kunna börja sörja. Att bo på en liten ort innebär att alla känner alla. De vet vem hon är och vad som har hänt. Fast det är nästan skönare med folk som är öppna med att de vet vem hon är snarare än att folk låtsas som att de inte har en aning.