Ny dokumentär: Lars Appelvik vill frias för dödsmisshandeln i Rönnäs

Lars Appelvik

Foto: Markus Jordö/Discovery+

Sverige har flera osmickrande justitiemord på samvetet. Frågan är om dömde Lars Appelvik är ännu ett offer?
I en ny dokumentär ger advokaten Marko Tuhkanen sin bild av dödsmisshandeln i Rönnäs.

Ett ensligt beläget hus i Västerbottens inland, mycket alkohol, våld och suddiga minnesbilder. Ungefär så ser omständigheterna ut för det så kallade ”Rönnäsfallet”. En misshandel, ett mord och en våldtäkt som inträffade i Rönnäs utanför Vilhelmina under några på varandra följande dagar i november 2014. En av de dömda är snickaren Lars Appelvik som hela tiden nekat till anklagelserna. Det fanns inga tekniska bevis som kunde binda honom till platsen men han blev utpekad av en medmisstänkt i förhör.

Ett utpekande som den medmisstänkte senare tog tillbaka. Högsta domstolen avslog en resningsansökan 2020 men i den nya Discovery-dokumentären "Rönnäsfallet-jakten på sanningen" försöker man på nytt belysa rättsfallet, då genom att följa försvarsadvokaten Marko Tuhkanens kamp för att fria Lars.

Se också: Pia blev kär i en psykopat och var nära att dö

4:05

Efter reklamen: Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

(4:05)

– Jag vet att Lars är oskyldig och jag ger mig inte innan det är bevisat, det får kosta mig livet. Det enda som kan hindra mig är att jag dör innan jag får den upprättelsen för Lars, säger Marko Tuhkanen, Appelviks advokat i ett pressmeddelande.

Rönnäs-Fallet

I november 2014 är Lars Appelvik sjukskriven på deltid från jobbet som finsnickare i Vilhelmina kommun. Han har två barn som han har varannan vecka. Onsdag den 19 november är barnen hos deras mamma. Lars umgås med en bekant, en granne som vill ha skjuts till en tredje man. En man vi kan kalla Pelle i Rönnäs, 3,5 mil utanför Vilhelmina. Männen dricker och snackar. På kvällen är de torrlagda och ger sig ut för att ordna mer alkohol. De ger sig hem till ett par i 60-årsåldern där de tror sig kunna komma över dricka. Här spårar det ur på något sätt. Trion misshandlar mannen och kvinnan innan de återvänder till Pelle för att sova ruset av sig.

Efteråt hävdar Lars Appelvik att han visserligen varit på plats men att han försökt hindra de andra två från att misshandla paret i huset. Dagen efter, torsdag 20 november, är Lars kvar i Rönnäs hemma hos Pelle. Trion fixar skjuts till Vilhelmina och handlar öl och mat. När varorna är bärgade lagar de maten och dricker vidare. Lars Appelvik har uppgett i förhör att han tog en sömntablett och la sig på soffan vid niotiden på kvällen.

Enligt telefonlistor har han haft kontakt med en kvinna han träffat på en dejtingsajt på kvällen och en bit in på natten. Han vaknar till vid 3-tiden på natten av att grannen lägger sig bredvid honom i soffan.

Mannen i Rönnäs misshandlades till döds

Under ett par dagar attackerades paret i Rönnäshuset två gånger. Mannen misshandlades så illa att han avled av sina skador.

Foto: TT

De friades från mord efter år i fängelse
Rönnäs utanför Vilhelmina

Rönnäs. 3,5 mil från Vilhelmina i Västerbottens inland.

Foto: TT

Två attacker på två dagar

Samtidigt som Lars uppger att han ligger på soffan blir det misshandlade paret attackerade igen. Två maskerade män tar sig in i huset med kofot, misshandlar mannen och våldtar kvinnan. Mannen är vid liv när inkräktarna lämnar huset men skadorna är så svåra att han senare dör. På fredagsmorgonen, 21 november, åker Lars och grannen hem från Rönnäs. Dagen efter, på lördagen, grips de och Pelle.

Under förhören medger Lars att han visserligen var i huset vid den första misshandeln men att han försökte ingripa. Den andra natten, när dödsmisshandeln skedde, låg han som sagt på soffan hemma hos Pelle.

Men Pelle berättar en annan historia. I ett tidigt förhör erkänner han dödsmisshandeln och ger en version av hur våldtäkten gått till. Han nämner också en medgärningsman-Lars. Skälet för deras besök skulle vara att Lars ville komma över ett vapen som fanns i huset. Det här utpekandet ska han ta tillbaka innan ärendet gått till åtal. Den drabbade kvinnan kan inte identifiera vem som överfallit henne eftersom männen varit maskerade. Men hon lämnar uppgifter om detaljer som längd och vikt.

Neurokirurgen Christopher Duntsch blev Dr Death

Det blir en utmaning för polisen att säkra tekniska bevis i huset. De som är misstänkta har ju varit i huset av legitim anledning innan inbrottet och avsatt spår. Dessutom har det varit mycket fest och mindre städning. Ett prekärt läge för teknikerna.

Lars Appelvik 2014

Lars Appelvik hävdar att han är oskyldig till dödsmisshandel och våldtäkt.

Foto: TT

Bakslag i Hovrätten

Inför förhandlingarna i tingsrätten väljer Lars den bästa försvarsadvokat han kan komma på, Leif Silbersky. Lars åtalas misstänkt för mord och grov våldtäkt i tingsrätten. Domen blir, i sammanhanget, en lättnad. Lars Appelkvist fälls för den första misshandeln men frias från inblandning i dödsmisshandeln och våldtäkten på torsdagen. Han döms till fängelse i två år medan Pelle döms till tio års fängelse. Vid det laget har Lars suttit så länge i häkte att tiden i princip är avtjänad. Men på inrådan av sin försvarare överklagar Lars till hovrätten.

Där blir utfallet ett helt annat. Här döms både Lars och Pelle till elva års fängelse för grovt rån medelst grov misshandel, vållande till annans död, grov våldtäkt och vapenbrott. Ett straff som Lars för närvarande avtjänar på Skogome-anstalten utanför Göteborg. Nekar till anklagelserna gör han fortfarande.

– Han är ju inte den person som ger sig på fruntimmer över huvudtaget, säger Lars syster Ylva.

– Han har fått ta några smällar tidigare i förhållande med kvinnor det vet jag men han ger ju inte igen. Han skulle väl satt händerna framför huvudet tänker jag. Han skulle aldrig döda någon. Hela historien är ju bara hittepå.

Lars Appelviks syster Ylva

Ylva Appelvik menar att hennes bror är oskyldigt dömd. Hon och hennes systrar gör vad de kan för att fria Lars.

Foto: TT

Systrarna värvade stjärnadvokat

Ylva och Lars övriga systrar har legat på för att broderns ärende ska bli uppmärksammat. Plöjt förundersökningsprotokoll och ”slask”, det vill säga utredningsmaterial som inte ryms i det material som åklagaren lämnar in vid åtal. Frågat runt och kommit med tips till polisen. De menar att det finns hål i utredningen som stärker Lars oskuld. Men de har haft det svårt att höras i bruset tills de fick tag på advokaten Marko Tuhkanen. En stjärnadvokat av klassiskt norrländsk snitt. En före detta brottare som suttit i fängelse och som tar plats.

Det var dock de konkreta framgångarna som Ylva tog fasta på snarare än de färgglada skjortorna. Marko Tuhkanen lyckades få resning för morddömde Esa Teittinen som suttit åtta år i fängelse. Teittinen friades. Advokatens engagemang imponerade på Ylva och hennes systrar.

– För mig har det varit väldigt frustrerande att hålla på med det här. Jag har skrivit till hur många tidningar och journalister som helst för att få det uppmärksammat. Ingen har varit intresserad. Förrän Marko tog tag i det. Han har ju kontakter utåt.

Marko Tuhkanen lyckades få resning för morddömde Esa Teittinen

Haparandaadvokaten Marko Tuhkanen lyckades få resning för morddömde

Foto: TT

Nu kan du vara med i nya Tunna blå linjen – statister sökes

Kritiserar utredningen

I den resningsansökan som Lars Appelviks advokat lämnade in 2020 pekar Marko Tuhkanen på flera av de hål som Ylva tidigare konstaterat. En av poängerna är att Lars är den ende outsidern i sammanhanget. De andra, både misstänkta gärningsmän och brottsoffer, känner varandra sedan tidigare och är från orten. Det finns tidigare konflikter och hot dem emellan som inte vägts in tillräckligt, resonerar advokaten. Misshandeln har varit brutal på ett sätt som tyder på personligt agg.

Enligt resonemanget har de inblandade pratat ihop sig och placerat den enda utomstående på platsen för att skydda den verklige gärningsmannen.

Utredningen kritiseras för att inte vara tillräckligt ”robust”. Teknisk bevisning har missats eller slavats bort i processen. Det handlar bland annat om en ölburk som låg på gårdsplanen utanför huset och som inte togs om hand. En annan miss handlar om en stolsdyna från köket där våldtäktsmannen suttit med bar bak.

Det fanns två dynor på stolen men NFC tog bara prover på den undre där det, av förklarliga skäl, inte avsatts något DNA. En av kärnpunkterna i försvaret är att Lars hade telefonkontakt med en kvinna under tiden som misshandeln och övergreppen pågick.

– Vid den tiden satt min bror i telefon och smsade med sin dåvarande flickvän, säger Ylva Appelvik.

– Det finns ingen möjlighet att han kunde varit där.

Men resningsansökan avslogs alltså i oktober 2020. Högsta Domstolen ansåg inte att de nya omständigheter som förts fram skulle innebära en annan bedömning i en Hovrättsförhandling. Ylva menar att hennes bror dock har hoppet kvar.

– Det kommer en ny resningsansökan. Det sa Marko redan när vi fick avslag att han kommer att gå vidare.

Källa: Aftonbladet, domstolshandlingar

Rönnäsfallet-jakten på sanningen har premiär på Discovery+ och Kanal 5 den 5 oktober

Relaterade artiklar

Petras våldtäktsman fick 875 000 i skadestånd: ”Får mig att må illa”