Nya perspektiv på kriminella tjejer-"Har blivit ett tuffare klimat"

Kvinna i handfängsel

Foto: TT

Kvinnor och tjejer får inte vara medlemmar av de kriminella nätverken eller bära väst. Ändå ser trenden ut att gå mot att fler kvinnor döms till längre straff för grövre brott, rapporterar Ekot.
– Jag tror att det är en verklighet vi får acceptera. Om vi kan smälta att en 12-åring bär vapen och skjuter ihjäl någon annan så får vi också inse att tjejer inte alltid är så oskyldiga, säger Catherine Gardell, behandlingspedagog.

Sedan 2016 döms fler kvinnor till straff längre än fyra år, rapporterar SR Ekot. På de högst säkerhetsklassade anstalterna, Hinseberg och Ystad. Är tendensen tydlig.

– Majoriteten av brotten kvinnor tidigare var dömda för var narkotikabrott, nu har den pendeln svängt till våldsbrott istället, säger Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Hinseberg till SR.

Från kriminalvårdens sida har man varit medveten om den förändrade situationen sedan några år. Både forskning och personalens egna iakttagelser pekade på att tjejernas (klienternas) ”brottskarriärer” började likna männens. Att kvinnorna börjat ta en större aktiv roll i de kriminella nätverken. Utvecklingen har varit påtaglig.

– Det har blivit ett tuffare klimat där man angriper varandra, säger Daniel Hultman till SR.

Anstalten Hinseberg

Kvinnofängelse. Hinseberg har, tillsammans med Ystad, högst säkerhetsklass bland svenska anstalter för kvinnor.

FREDRIK SANDBERG / TT

Syns inte på samma sätt som killarna

Vad som ligger bakom den dystra trenden är ännu oforskad mark. Men slutsatserna är inget som förvånar Peter Svensson, ansvarig för Fryshusets avhopparverksamhet Passus och före detta gängkriminell. Han menar att det är en ökning som synts under längre tid.

– Tjejer är jätteaktiva. Men de syns inte på samma sätt som killarna, det är inte de som skjuter.

Polisområdena i Malmö, Göteborg och Stockholm bekräftar själva bilden i en enkät som GP låtit göra. Av de 24 polisområdena som svarat är det 13 som ser en ökning av tjejer i gängen. Framförallt i Stockholm.

Av polisens kommentarer till undersökningen att döma är det bekant att tjejerna kan "gå under radarn" på ett annat sätt att killarna.

– Vi brukar skoja och säga att det finns en rosa lagbok. Att tjejer har en tendens att klara sig på ett annat sätt om medgärningsmannen är en kille, säger Anders Klingberg, utredningsansvarig vid polisen i nordöstra Göteborg till GP.

Fem år efter mordet på Zaida Catalán: "Hon var besjälad av att göra skillnad"

Aldrig medlem

Sedan är det en sanning med modifikation att tjejer tar en större roll i de kriminella nätverken. För de får inte vara en medlem av gänget oavsett om det är konstellationer av väst- eller nätverkstypen.

– Vi har ju alltid sett att det finns kvinnor runt gängen men de är aldrig medlemmar, säger Peter Svensson

– Men de utför samma brott som killarna gör.

Peter Svensson, Fryshuset

Peter Svensson är nationell samordnare för Fryshusets avhopparprogram Passus

Foto: TT

En annan faktor som skiljer könen åt är att tjejerna/kvinnorna inte nödvändigtvis är medvetna om eller tänker på att deras brott är en del av organiserad kriminalitet. De kanske gör en tur med en resväska cannabis i bilen eller begår bedrägerier. De ser det som enskilda brott och inkomstkällor.

Om de åker fast kan de inte räkna med något beskydd. Snarare tvärtom.

Att kvinnorna inte betraktas som medlemmar gör det svårt för avhopparverksamheten att nå ut till dem, enligt Peter Svensson.

– De kan ju inte identifiera sig som en del av ett nätverk.

Se också: 4 spektakulära rymningar från fängelser
1:15

Efter reklamen: Se också: 4 spektakulära rymningar från fängelser

(1:15)

Slå på ljud
Cathrine Gardell har egna erfarenheter av gängkriminalitet. Numera arbetar hon som behandlingspedagog.

Cathrine Gardell från Linköping har egna erfarenheter av våldsam gängkriminalitet. Idag arbetar hon som behandlingspedagog.

Foto: Jan-Erik Ejenstam

"Inte så oskyldiga som vi tror"

För Catherine Gardell, som själv har en bakgrund i våldsam gängmiljö, är det inga nyheter. Om tjejer förr kanske ”bara” förvarade knark eller vapen åt killar så tar de för sig mer idag. Jämställdhetsarbetet har inte gått den undre världen förbi.

– Vi ser det ju i övriga samhället så varför skulle vi inte se det här, säger Catherine.

Cathrine bröt med kriminalitet: Förstår ungdomar på glid

Av egen erfarenhet vet hon att en kriminell karriär kräver kyla och förmåga att stänga av känslorna. Men det hänger inte på om man är man eller kvinna.

Kvinnor kanske är mindre tuppiga och har ett mindre behov av att synas men kan begå samma brott som männen i gängen.

Och det, menar Catherine, är något samhället måste inse.

– Vi måste inse att tjejer kanske inte är så oskyldiga som vi tror och våga vara lite tuffare, säger hon.

– Det handlar om ett perspektivskifte. Krasst sett ska man ju inte göra skillnad om brottet är detsamma. Vi har redan metoder för att hantera det här och behöver inte uppfinna hjulet igen.