Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Pandemin har fått oss att jobba i pyjamas – så många har möten i underkläder

23 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Kvinna jobbar med datorn i pyjamas i sängen.
Var fjärde svensk arbetar i antingen underkläder eller pyjamas under videomöten. Det visar en ny undersökning som kartlagt våra arbetsvanor under pandemin.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När covid-19 kom in i våra liv infördes restriktioner som helt kastat om på mångas arbetsrutiner. I alla fall för alla som har kunnat jobba hemifrån.

Fysiska möten har ersatts av digitala video-träffar. Det har lett till en ny sorts arbetssituation med mer flexibilitet och frihet under ansvar.

Och just friheten verkar många ha tagit fasta på.

En undersökning från Sifo visar att var fjärde svensk (28%) haft pyjamas eller underkläder nertill under mötets gång.

Se också: 6 sätt att hålla liv i relationen under pandemin

6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Tre av fyra svenskar (77%) ägnar sig också åt annat samtidigt som de pratar med sina kollegor. Trots att merparten är ofokuserade under mötena, upplever också de svarande att det är irriterande när en annan kollega ägnar sig åt annat än just mötets agenda. Detta problem upplevs som större under digitala möten än vid fysiska möten.

Annons

Yngre i pyjamas

Ju yngre en person är, desto fler har jobbat i underkläder eller pyjamas under videomötet. I åldersgruppen 18–34 medger 38 procent av svenskarna att de har gjort det. Det är också betydligt fler unga som jobbat med en annan uppgift under videomöten. Hela 83 procent medger detta i den yngsta åldersgruppen.

Undersökningen visar också att yngre känner svårigheter med att komma till tals i videomöten. I den yngsta åldersgruppen har hälften (51%) den känslan jämfört med var tredje (36%) i åldersgruppen 50–65 år.

Undersökningen

Under ett videomöte, har du någon gång…?

Haft på dig pyjamas eller underkläder nedtill (utanför kameran)

18–34 år, 38 %

35–49 år, 28 %

50–65 år, 19 %

Jobbat med en annan uppgift under mötet

18–34 år: 83%

35–49 år: 81%

50–65 år: 66%

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 23–27 augusti 2021. Totalt intervjuades 1015 personer i åldern 18–65 år i sysselsättning som senaste 12 månaderna deltagit i ett videomöte.

Rent generellt upplever de svarande i undersökningen också att det är svårare att skämta med kollegor via digitala möten än i verkliga livet. Med andra ord har den mänskliga kontakten försämrats.

Tipset: Utse en mötesledare

Undersökningen beställdes av företaget Jabra som säljer ljudutrustning och videokonferenssystem.

– Videomöten har skapat en mer effektiv och flexibel arbetsdag, men även stora utmaningar såsom ojämlika förhållanden. För att uppnå videomöten där alla medarbetare kommer till tals hjälper det att utse en medarbetare som fördelar ordet och upprätthåller en tydlig agenda, säger Claus Fonnesbech, Senior Director på Jabra.

Se också: 10 saker vi längtar efter att göra när pandemin är över

10 saker vi längtar efter att göra när pandemin klingar avBrand logo
10 saker vi längtar efter att göra när pandemin klingar av
Annons