Populära Candy inledde relation med systersonen-maken hittades mördad

Candace Mossler inför rätta för mordet på maken

Candace uppträdde säkert och "bjussigt" i rätten. Trots åklagarens påstående.

Foto: TT

Polisen misstänkte att den vackra societetskvinnan Candace Mossler med hjälp av sin unge älskare, sin systerson, hade låtit döda sin make. Rättegången blev ett spektakel där den åtalade poserade för fotografer och skrev autografer.

Bara 19 år gammal hade Candace Weatherby gift sig med den tio år äldre Norman Johnson. Paret fick sonen Norman Jr och dottern Rita. De bosatte sig så småningom i New Orleans. Men äktenskapet blev inte långvarigt, paret gick skilda vägar.För att försörja sig startade den ensamstående mamman en skola för unga kvinnor som fick lära sig att föra sig rätt. Snart visade det sig att den fattiga bondflickan från Georgia var en framgångsrik entreprenör. I affärslivet träffade hon den 25 år äldre Jacques Mossler. Han var en mycket framgångsrik finansman och de förälskade sig. I maj 1949 blev de man och hustru.De nygifta slog sig ner i Houston, Texas. De hade mer pengar än de behövde och Candace ägnade mycket tid åt välgörenhet och ordnade bland annat storslagna välgörenhetsfester.Jacques deltog sällan. Han reste mycket i arbetet och tillbringade så mycket tid i Florida att han hade skaffat sig en flott våning där.

Jaques och Candy Mossler adopterade fyra barn

Jaques, längst till vänster, och Candy Mossler adopterade fyra barn tillsammans.

Foto: TT

Julmordet på Sophie-sonen vädjar till vittnen att träda fram

Jacques hade fyra döttrar från sitt första äktenskap, Candace en son och en dotter från sitt första äktenskap. Tillsammans hade de adopterat fyra syskon: Dan, Chris, Martha och Edward. Dessutom hade makarna i slutet av 1961, välkomnat Candace systerson in i familjen, den 20-årige Melvin Powers som hade hamnat snett. Jacques såg till att den vackre unge mannen fick arbete i ett av hans företag, försåg honom med en egen bil och ett rum i familjens hem. Det fanns gott om plats för ytterligare en person, familjen Mossler bodde i en magnifik fastighet med 28 rum och en stor pool i den exklusiva stadsdelen River Oaks. Snart började det ryktas om att allt inte stod rätt till hemma hos familjen Mossler, det tisslades och tasslades om att Mel skulle ha inlett förhållande med sin moster. På ytan verkade dock allt som vanligt. Sommaren 1964 arbetade Jacques i Florida och under den sista veckan i juni hälsade Candace och de fyra yngsta barnen på honom. Måndagen den 29 juni tillbringades på stranden. När de återvände till våningen hittade Jacques i en pöl av blod på vardagsrumsgolvet. Han var död, hade blivit svårt misshandlad och knivhuggen 39 gånger.Polisen trodde till en början att det var ett inbrott som gått fel, eftersom en otröstlig Candace sade att både kontanter och smycken saknades.När de förhörde sig om eventuella fiender fick de veta att den döde haft många ovänner i finansvärlden och att han haft en lång rad tillfälliga förhållanden med unga män. Polisen hittade inga bevis för det men kunde däremot konstatera att den nyblivna änkan själv levde ett dubbelliv, då hon hade en kärleksrelation med sin 22-årige systerson. Snart rapporterade tidningarna om att den vackra änkan var inblandad i mordet. Hon skulle helt enkelt ha velat bli av med maken men inte med hans stora förmögenhet.

Candace Mosslers make mördades

Den nyblivna änkan Candace kallade till presskonferens från sjuksängen.

Foto: TT

Tillbakavisade alla anklagelser

Candace väckte allmänhetens sympati. Människor körde förbi hennes hus i hopp om att få se en skymt av henne. Men huset var tomt, Candace hade skrivit in sig själv på sjukhus med motiveringen att hon hade drabbats av ett nervöst sammanbrott. Det dröjde inte länge förrän hon var på förstasidorna igen, hon hade bjudit in till en presskonferens i sjuksängen. Där uppgav hon, rödgråten och klädd i rosa nattlinne, att hon älskat sin make djupt och att tankarna på att hon eller Mel skulle ha haft något att göra med mordet var fullständigt felaktiga.

En månad senare åtalades paret. När rättegången inleddes i Miami i januari 1966 fylldes rättssalen av journalister och en nyfiken allmänhet.Seriösa bedömare liknade rättegången vid ett spektakel där en av de åtalade behandlades som en Hollywoodstjärna. Huvudpersonen kastade slängkyssar åt åhörarbänken, skrev autografer och poserade inför fotografer.

Autografjägare på rättegången mot Candace Mossler

Candace var hett villebråd bland autografjägarna även när hon stod inför rätta.

Foto: TT

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

Striden i rätten

Åklagaren, Richard Gerstein, hävdade att Candace hade förfört Mel, fått honom att tro att hon älskade honom och sedan överklagat honom att flyga till Miami för mörda hennes make. De åtalades försvarsadvokat, Percy Foreman, målade upp en bild av den döde som en förskräcklig person, djupt hatad av många. Påståenden som han dock inte kunde styrka.Efter tre dagars överläggning lämnade juryn sitt beslut, den ansåg att ingen av de åtalade var skyldiga till mordet. Familjen återvände till Houston och tidningarna rapporterade att den stormrika änkan och Mel bland annat hade semestrat i Schweiz tillsammans. Men de slutade snart att träffas. 1971 gifte Candace om sig med Barnett Garrisson, 32 år. Candace, som fyllt 51 år, var mycket svartsjuk. När Barnett en dag hittades svårt skadad på uteplatsen ryktades det om hustrun anlitat två hejdukar för att misshandla maken. Polisen fann inga bevis för det utan rubricerade händelsen som en olycka. Barnett låg i koma i sex veckor och kom sedan att vårdas av sina föräldrar och senare på vårdhem. Paret skildes så småningom.

Mel Powers på Candace Mosslers begravning

Systersonen och förre älskaren Melvin Powers var en av få besökare på Candace begravning.

Foto: TT

Kurt Haijby påstod att han var kungens älskare

Ville bli begravd bredvid sin make

Den 26 oktober 1976 hittades den 62-åriga Candace död i en hotellsäng i Miami. Hon hade överdoserat smärtstillande medel mot svår migrän. Knappt 50 personer kom till begravningen. Mel var en av dem. Enbart två av barnen, Rita och Edward närvarade. Året innan hade Candace uteslutit Dan, Chris och Martha ur sitt testamente.”De har inte visat mig den kärlek och ömhet som jag som deras mor förtjänar”, ska hon enligt tidningen Texas Monthly ha sagt.Till mångas förvåning var hennes sista önskan att hon skulle få bli begravd vid Jacques sida. Än i dag har ingen dömts för mordet på Jacques Mossler och det har inte heller funnits några andra misstänkta.