Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Prideflaggan – färger, ursprung och frimärke

30 mar, 2016 
Johanna Svan
Prideflaggan lanserades officiellt under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Från början hade den åtta färger.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frimärken är en spegling av dagens Sverige där mångfald är en självklarhet. Därför ger PostNord den 4 maj ut ett frimärke med Prideflaggan. Frimärket är formgivet av konstnären Lisa Rydell.

Motiven på frimärken ska spegla Sverige med historiska och nutida händelser, individuella prestationer, jubileum, sport- och musikstjärnor, kulturhändelser och samtida företeelser.

Allas lika värde

– Genom att ge ut ett frimärke med Prideflaggan vill vi framhålla allas lika värde och styrkan i människors unika egenskaper och olikheter. Prideflaggan har så vitt vi vet aldrig återgivits på ett frimärke tidigare, och det känns därför extra roligt att det nu går att skicka fysiska kärlekshälsningar med Prideflaggan på till hela världen, säger Per Ljungberg, Kommunikationschef PostNord Sverige.

Designade Pridefrimärket

PostNords frimärksråd får varje år in hundratals förslag på frimärksmotiv. Idén till Pridefrimärket skickades in till Frimärksrådet av Lisa Rydell, som också fick uppdraget att utforma frimärket. Lisa Rydell är konstnär och har jobbat mycket med formgivning av bland annat böcker och utställningsaffischer.

Annons

Idén om Prideflaggan som frimärke fick hon under en långpromenad sommaren 2014.

– Svenskarna tycker mycket om att både få och skicka frimärkta brev och vykort. Valet av frimärke är för många en förlängning av själva hälsningen, som blir extra stark med det nya Pridefrimärket. Ett motiv som också går i linje med PostNords interna arbete med just mångfald, säger Per Ljungberg.

Fakta Prideflaggan

Prideflaggan lanserades officiellt under San Francisco Pride 1978 och blev snabbt mycket populär. Flaggan skapades av konstnären och aktivisten Gilbert Baker och hade i originalutförandet åtta färger. Den rosa färgen togs bort av trycktekniska skäl och kort därefter togs även den turkosa färgen bort för att få ett jämnt antal färger.

Det här betyder färgerna

Sedan 1979 har flaggan sex färger som signalerar mångfald och alltid återges i samma ordning – röd, orange, gul, grön, blå och lila. Varje färg har sin egen betydelse där den röda färgen symboliserar livet, den orangea helande, gult för solen, grönt för naturen, blå för konsten och lila för andligheten.

Läs också:

Maria Roth fick inte vara mamma till sitt barn

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons