Prylarna alla borde ha i bilen i vinter – 14 saker som räddar dig

Till vänster, ett första hjälpen-kit, till höger, vinterväglag.

Foto: Shutterstock/TT

Det är en större utmaning att köra under vintern än under sommaren. Här får du tips på viktiga saker att utrusta i bilen med när du färdas på snöiga och isiga vägar.

Vinterväglag kräver mer av föraren än sommarens torrare vägytor.

Och man vet heller inte riktigt när vintern är över. Från ingenstans kan en köldknäpp slå till och plötsligt sitter man där med en massa problem.

Därför är det en god idé att ta det säkra före det osäkra och göra vad man kan innan man ger sig ut i vintertrafiken. En bra utrustad bil kan göra hela skillnaden.

Se också: Enkla knepet för att bli av med is på framrutan

Enkla knepet gör dig kvitt isen på bilrutan
1:10

Efter reklamen: Enkla knepet gör dig kvitt isen på bilrutan

(1:10)

Slå på ljud

14 prylar du ska ha i bilen i vinter

1. Varningstriangel

Detta är inget frivilligt. Enligt lag ska den finnas i bilen året runt. Ha den lättillgänglig och sätt upp den minst 50 steg från bilen ifall den stannat på vägen.

2. Första hjälpen-väska

Dessa innehåller det viktigaste om olyckan skulle vara framme. Bland annat kompresser och plåster. Finns att köpa för ett par hundralappar.

3. Reflexväst

Viktigt om du ska göra någonting utanför bilen, till exempel sätta ut en varningstriangel. Ha den inne i kupén och inte i bagageutrymmet. Annars måste du först gå ut innan du hittar den.

4. Spolarvätska

Köp färdigblandad spolarvätska som bara går att hälla i om det skulle uppstå en akut situation. Ännu bättre är att rutinmässigt kontrollera spolarvätskan så att du kan hälla på i lugn och ro på hemmaplan.

En av tio bilister ser för dåligt för att köra – hundratusentals förare hade inte fått ta körkort idag

5. Isskrapa

Självklart ska det alltid ligga minst en isskrapa i bilen. Den är också bra för att få bort imma på insidan av framrutan.

6. Snöborste

Ett utmärkt redskap för att få bort snö. Köp en variant med teleskopskaft för att undvika att få snö på dig. Det finns också kombinerade isskrapor och snöborstar med lång räckvidd.

7. Snöskyffel

Dessa finns i flera olika utformningar. Både ihopfällbara och tre-delade. Köp en som passar dig – men skaffa en. Ovärderligt om du skulle köra fast i en snödriva eller blir insnöad av en plogbil.

8. Grus eller sand

Detta kan låta som överkurs, men en halvliters-flaska med sand eller grus kan göra underverk om du har problem att komma ut från en isig parkering eller kör fast i snö. Du strör bara vid framhjulen vilket ger bättre fäste för att rulla igång.

9. Startkablar

Ett måste om batteriet gett upp. Det kan dock vara lite klurigt att få till. Här finns en bra genomgång om du vill lära dig hur du går tillväga.

10. Bogserlina

En bogserlina kan dra upp dig om du kört fast i en driva eller sitter i diket. Du behöver dock hjälp från en annan bilist.

Vinterkaos i Sverige: 7 sätt att skydda dig mot blixthalkan

11. Filtar

Om du fastnar i snön ska du inte låta bilen gå på tomgång. Snön ovanpå huven lägger sig som en isolering och kan få bilen att koka. Använd filtar för att hålla värmen

12. Ficklampa

Viktigt för att synas i vintermörkret eller skicka signaler om var du befinner dig.

13. Powerbank

Ett bärbart fulladdat batteri kan vara rena livräddaren. Moderna telefoner drar mycket ström. Försätt dig inte i situationen att inte kunna ringa eller vara kontaktbar.

14. Enklare mat

Choklad, nötter eller torkad frukt är en bra idé att alltid ha i bilen. Vem vet när hjälpen kommer om man sitter illa till.

Se också: Så undviker du att halka i vinter

Så undviker du att halka i vinter
1:17

Efter reklamen: Så undviker du att halka i vinter

(1:17)

Slå på ljud