Religiösa revisorn John List mördade familjen "Alla har kommit till himlen nu"

John List mördade sin familj

Familjen List innan katastrofen.

Foto: TT

John List beskrevs som en grå trist revisor och var lärare i söndagsskolan. Samme man mördade hela sin familj och gick upp i rök.

Det var den 21 maj 1989 och Robert P. Clark och hans fru Dolores såg framför sig en händelselös kväll framför något tv-program, men så flimrade slutet av extremt populära krimshowen America´s Most Wanted förbi.

De såg bara en kort snutt i slutet, men där presenterades en verklighetstrogen skulptur – en byst av den försvunna massmördaren John List, så som den rättsmedicinska konstnären Frank Bender kommit fram till att den efterlyste, men nu åldrade List såg ut 18 år efter det fruktansvärda brottet 1971.

Frank Bender med skulpturen av John List

Frank Bender under arbetet med bysten av en åldrad John List

Foto: TT

Skånska mord - Nils avrättades efter mordet på hustrun

Det måste ha varit en chockartad upplevelse eftersom det inte fanns någon Robert P. Clark - hans namn var egentligen John List och hans nuvarande fru hade ingen aning om vem hon var gift med.

- Jag svettades hur mycket som helst, men min fru verkade inte känna igen mig, berättade John List senare.

Skulpturen av mördaren John List

"Robert P. Clark" såg skulpturen av en åldrad John List i tv och blev nervös.

Foto: TT

SHan var en välutbildad man med magisterexamen i redovisning och med tidigare erfarenhet inom det militära. 26 år gammal 1951 gifte han sig med änkan Helen efter att hon berättade för honom att hon blivit gravid. Efter bröllopet erkände hon att det inte stämde och John kände sig av naturliga skäl lurad, men i hans starkt kristna tro ingick inte en tanke på skilsmässa. Istället fortsatte de sina liv tillsammans och på kort tid fick de tre barn.

Familj med stabil fasad

Ytligt sett verkade de vara nära den så eftertraktade drömfamiljen som man kunde komma. Under ytan fanns mycket mer, för i hemlighet var Helen alkoholist och blev allt mer instabil. John bytte jobb ofta. Han hade under en tid en tjänst på Xerox, där han fick en chefsposition för att sedan avancera ytterligare 1965 genom att utnämnas till vice VD och controller på en bank. Det ledde till att hela familjen flyttade till välbärgade Westfield i New jersey och till en början innebar det att familjen steg i anseende. John gjorde karriär samtidigt som han var aktiv i kyrkan.

Hans gamla mamma la in en hel del pengar i köpet av den enorma viktorianska herrgården Breeze Knoll och flyttade själv in i en separat lägenhet på tredje våningen. Det var en ståndsmässig plats för familjen List med sina 19 rum, otaliga marmor-eldstäder och till det en elegant balsal för gäster.

Familjen List bodde ståndsmässigt i herrgården Breeze Knoll.

Den framgångsrika familjen bodde ståndsmässigt med 19 rum.

Foto: TT

John List jobbade lika hårt som han gjort på alla sina arbetsplatser, utan att göra något större avtryck. Istället resulterade hans anställningar ofta med att han blev ogillad av antingen ledningen eller andra anställda och han hade sällan samma jobb någon längre tid.

I grunden var han en något grå, minutiöst noggrann revisor, med ett starkt religiöst intresse. Han ställde upp som lärare i den lokala Söndagsskolan, men hade ganska få vänner och upplevdes som kall. Han växte upp som sina föräldrars enda barn och hade en speciellt överbeskyddande och dominant mamma.

John förlorade även den här gången sitt prestigefyllda jobb.

Ekonomin kraschade

Det verkar som att familjen inte hade en aning om vad som pågick, för John fortsatte att ge sig iväg varje morgon. Men istället för att ta sig till bankkontoret så spenderade han dagarna på tågstationen, tog ett tåg, åkte med en bit, gick av och tog ett nytt tåg tillbaka medan han läste tidningen. Han försökte reparera skadan med en del andra jobb, men lyckades inte. Istället fick han täcka upp hålen i ekonomin genom att ta av sin mammas sparpengar och uppmana sina barn att ta mindre arbeten efter skolan.

John förstod att lögnerna inte skulle hålla i längden. Snart skulle alla veta och hela familjen skulle drabbas av skammen. Vikten av att klara sig själv - som han lärt sig tidigt av sin pappa verkade nu omöjlig att uppnå, men att be om hjälp var inte ett alternativ.m

1971 var han 46 år och bankrutt.

Fruktade skammen

Istället för att söka stöd väcktes andra tankar och som en cancersvulst tog de snart över allt förnuft. John var framförallt orolig för vad andra skulle tycka om deras ekonomiska problem och vilka konsekvenserna skulle bli för deras ställning i samhället. Han skyllde senare på att han ville rädda sin familj från detta. Att han gjorde det han gjorde av omtanke, samtidigt tog han enhälligt alla beslut åt dem. Han visste bäst.

Det fanns annat också – som hustrun Helens allt värre alkoholism och hennes sämre hälsa på grund av en nyligen upptäckt syfilis, vilket fick henne att ibland öppet kritisera sin man på olika sätt - som att han var sexuellt oförmögen jämfört med hennes första man. Att hon dessutom slutat gå till kyrkan var extra svårsmält för John. Samtidigt ville dottern bli skådespelerska och han hade svårt för andra snabba förändringar i samhället under tidigt 70-tal. I Johns ögon riskerade allt detta påverka hela familjen negativt - moraliskt sett.

Det blev för mycket och han började jobba på en lösning, precis lika kallt och noggrant som han skött sina uppgifter på olika arbetsplatser. Han hade snart ett schema för hur han skulle gå tillväga.

Morgonen den 9 november 1971 var barnen – 16 - åriga dottern Patricia, 15 - åriga sonen John och 13 - åriga sonen Frederick på väg till skolan som vanligt, men så fort de lämnat huset satte deras pappa John metodiskt och i det närmaste militäriskt igång med att genomföra den blodiga plan han lagt upp.

Vapnen han hade till hands var hans egna 9 millimeters halvautomatiska pistol och en 22-kalibrig revolver som tidigare varit hans pappas. Han hade till och med varit iväg och tränat på en skjutbana för att vara säker på att lyckas.

När barnen var på väg till skolan fortsatte han småprata med hustrun Helen som satt i köket och drack sitt morgonkaffe, sedan smög han upp bakifrån och sköt henne i tinningen. Hon dog direkt.

Därefter fortsatte han upp till den tredje våningens lägenhet där hans 84-åriga mamma hade påbörjat sin frukost på egen hand.

- Jag kysste henne som Judas, ska John List ha sagt senare.

Samtidigt sköt han henne i huvudet och lämnade henne i lägenheten eftersom hon var alldeles för tung för att dra ner för trapporna.

John Lists mamma Alma

Johns mamma Alma var 84 år när sonen mördade henne och resten av familjen.

Foto. TT

John gick ner igen där han insåg att han behövde torka upp den stora mängden blod som nu sipprat ur Helens kropp i köket och som riskerade avslöja allt för barnen när de kom hem.

Han placerade henne på en sovsäck som han förberett och drog henne in den stora balsalen. Nästa steg var att skriva ihop alla brev som behövdes till barnens skola för att förklara varför de inte skulle närvara under en period och han gjorde även telefonsamtal till alla andra som kunde tänkas undra över varför familjen plötsligt försvann. Han hade diktat ihop en historia om en sjuk släkting i North Carolina som skulle besökas under en längre tid.

På postkontoret i stan postade han sedan breven och pausade postutdelningen. John stoppade även mjölkbudet och alla tidningsprenumerationer. Till sist gjorde han ett sista besök på banken där han bland annat löste in runt 2000 dollar från sin mammas obligationsbesparingar. Han var väldigt noga med att få rätt ner på öret.

Han hade nu förberett det administrativa kring sitt brott och åkte hem, satte sig i köket för att äta lunch i väntan på att barnen skulle komma hem från skolan.

- Jag var hungrig, var hans kommentar till detta.

Vapnen John List använde för att mörda familjen.

John List hade planerat morden noga och anskaffat vapen för att genomföra dem.

Foto: TT

4 krimfall som skakat världen
1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Slå på ljud

Dottern Patricia kom hem först. John sköt henne precis som han skjutit hennes mamma och drog även henne in i balsalen. Därefter kom Frederick och han mötte samma öde.

Steg ut genom dörren och försvann

Sonen John Jr däremot hade en fotbollsmatch efter skolan och pappa John körde dit för att titta när han spelade innan han körde honom hem. Väl hemma tänkte John döda sonen precis som de andra – med ett skott i huvudet. Men John Jr kämpade emot och det tog nio skott innan han dog.

Alla kroppar låg nu uppradade på golvet i balsalen och John List kunde fortsätta med sin plan. Han städade noggrant, satte på musik och tände lampor. Ett biktbrev till sin präst skrevs också – ett femsidigt brev som handlade om hans olika problem och varför han begått morden – ” Åtminstone är jag säker på att alla har kommit till himlen nu”.

Han avslutade dagen med att leta upp familjebilder och klippa bort sig själv från dessa för att försvåra chanserna att hitta honom senare.

John List steg ut genom dörren och försvann.

Dagarna och veckorna gick. Det var inte förrän när grannarna började prata om lampor som släcktes en efter en som en del började inse att något inte stod rätt till. När sedan Patricias dramalärare började ifrågasätta hennes frånvaro och själv tagit sig ut till huset för att titta på egen hand, då skickades även poliser till Breeze Knoll för att undersöka.

Patrullen gick in i hemmet den 7 december 1971 och hörde då den spöklika orgelmusiken som fortfarande ljöd i husets högtalarsystem.

rädda deras själar i en ond värld

Efter att ha särat på de tunga gardinerna in till balsalen upptäcktes de prydligt placerade kropparna och stanken av död var påtaglig. Vapnen och brevet hittades också och de kunde läsa att John List erkände dådet med förklaringen att han dödat sin familj för att ”rädda deras själar i en ond värld”.

Då - efter nära en månad utlöstes alla larm – John List efterlystes och polisen gjorde efterforskningar på alla sätt man kunde. Men det enda de hittade var hans parkerade bil vid John F Kennedy - flygplatsen. John List var spårlöst förvunnen.

Åren gick, tips dök upp och kontrollerades, men ledde ingenstans.

Han mördade sin egen familj – för att dölja livslögnen

Revisorn bytte identitet

Under tiden hade John tagit sig en ny identitet som Robert P. Clark. Han hade bosatt sig i Denver, Colorado och jobbade till slut även där som revisor. 1985 gifte han om sig med änkan Dolores och flyttade 1988 ännu en gång – den här gången till Midlothian i Virginia.

Bilen hade han medvetet lämnat på flygplatsen för att lura polisen, egentligen tog han bussen tillbaka in till stan och därefter åkt landvägen med tåg till Denver.

Inte förrän 1989 då den rättsmedicinska konstnären Frank Bender tillverkade en verklighetstrogen skulptur över hur John List borde se ut efter 18 år hade polisen någon framgång.

Frank hade gjort ett noggrant arbete där han tog hänsyn till hur Johns föräldrar hade åldrats och hur John verkade fungera psykologiskt. Det hjälpte honom bland annat att hitta just de rätta glasögonen för någon med Johns karaktär och det blev konservativa bågar med svart kraftig inramning. De skulle visa sig stämma i det närmaste exakt.

Bilden av en 18 år äldre John List visades i tv

Bilden av bysten sändes i tv och fick tittare att ringa in. Det skulle bli avgörande.

Foto: TT

För när tv - showen America´s Most Wanted visade bysten den där kvällen så började tipsen hagla in från de runt 22 miljoner tittarna. En av dem som ringde var John Lists tidigare granne i Denver.

Den 1 juni 1989 - mindre än två veckor efter tv-programmet vistats arresterades John List, som dåvarande Robert P. Clark på revisionsbyrån där han jobbade. Det skulle ta flera månader innan han erkände sin äkta identitet efter flera bevis lagts fram.

John List förs in till rätten

Robert P. Clark/John List förs in till rätten efter att vittnen identifierad honom.

Foto: TT

List dömdes till fem livstidsdomar för morden på sina barn, sin fru och mamma. Under rättegången fick han diagnosen OCD – obsessive compulsive disorder, tvångssyndrom av en psykolog, men det var inget som påverkade utgången av hans straff.

Han dog – 82 år gammal 2008. Innan dess hann han förklara att självmord aldrig varit ett alternativ då ingen som begått den handlingen kom till himlen. Mord däremot verkade han tro att han kunde bli förlåten för, eftersom syftet var gott.

- Jag ser fram mot att bli återförenad med min familj.