Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Rune och Elsie fick tre skott genom sovrumsfönstret

18 okt, 2021 
henrik högström
Rune Persson fick tre skott genom sovrumsfönstret
Rune Persson stod och drog för gardinerna när tre skott gick genom lägenhetsrutan. Hustrun Elsie hade tur som bockat sig för att plocka upp ett värmeljus.
– Hade jag stått upp hade jag blivit träffad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rune och Elsie Persson har bott på Bellevuegården i Malmö sedan 1976. Här har de uppfostrat tre barn som numera är utflugna med egna familjer. De bor utanför stan men inom räckhåll. Rune och Elsie blir kvar.

– Vi har affärer därborta och där, säger Rune och pekar ut riktningarna.

– Och nära till vårdcentral också, parken här borta, bussar. Vi har nära till allt, här kan vi bli 90 år.

Familjefotona hänger på hedersplats på väggen och barnens gamla rum har blivit musik och tv-rum. Rune har samlat på sig en rejäl drös med cd-skivor och har ett vinylexemplar av Kikki Danielssons ”Papaya coconut” i en skivsamlare vid stereon. Musiken är ingen obetydlig detalj.

– Efter skotten satt jag och lyssnade på musik och drack kaffe i två dagar. Jag grät mest, tänkte att det värsta hade hänt Elsie. Ansiktsttrycket när hon låg på golvet.

Annons

Det har gått några månader men kvällen den 13 juli är färsk i minnet. Rune och Elsie hade varit ute på en av sina sedvanliga promenader och kom hem vid tio på kvällen. Lagom till fika framför ”Evil lives here” på tv.

Sedan tyckte Elsie att det var sängdags.

Rune går först in i sovrummet och ställer sig för att dra för mörkläggningsgardinerna.

– Då kommer tre snabba skott skott genom fönstret, säger Rune och visar hur han ryggade tillbaka mot sängen.

Rutan är lagad och kulhålen spacklade men paret kan visa var kulorna slog in i dörren och väggen.

Elsie Persson föll ihop när lägenheten besköts
Elsie Persson böjde sig ner precis innan kulorna gick genom fönstret.

Elsie, som var på väg över tröskeln till sovrummet, hade böjt sig ner för att plocka upp ett värmeljus på golvet. En av kulorna slog in i väggen ungefär i axelhöjd.

Annons

Kulan missade men Elsie kollapsade på golvet. Rune glömmer aldrig hennes ansiktsuttryck när hon låg på mattan.

Han beskriver hur hjärnan liksom låste sig. Rune kunde för sitt liv inte minnas numret till larmcentralen. Förtvivlad ringde han till sin dotter för att få hjälp. När han väl fått numret och kunde ringa själv hade han noga förberett vad han skulle säga. Han ville vara så redig som möjligt.

Kulhålen i Rune och Elsies sovrumsfönster
Tre kulor slog genom fönstret. Två slog in i teglet under fönsterblecket.

Det dröjde inte länge förrän blåljusen spelade över husfasaderna på gården. Antagligen hade grannar som hört skottlossningen larmat först. Ambulanspersonal kom in för att hand om Elsie och poliser för att ta hand om Rune och säkra brottsplatsen. Dottern hade också tagit sig in till föräldrarna för att stötta.

Annons

Hon hade informerat sina bröder om vad som hänt. Den ene brodern hade tagit sig till gården men fick inte komma upp i lägenheten efter att polisen spärrat av.

Polis och tekniker säkrar spår efter skjutningen i Malmö
Det fanns ännu sent i oktober ingen misstänkt för skotten mot Rune och Elsies lägenhet.

Elsie minns inte mycket av de närmaste dagarna förutom att hon vaknade upp på sjukhuset, såg dotterns ansikte och undrade ”vad gör du här?”.

Men chocken av skotten genom rutan avslöjade ett svagt hjärta.

– Det visste jag inte tidigare. Jag hade ett hjärtstopp på natten och så fort det var möjligt fick jag en pacemaker inopererad, säger Elsie.

Annons

Tre dagar efter skotten fick Elsie komma hem till Rune igen. Hon hade ont av några revben som brutits under hjärt- och lungräddningen men var vid liv.

Se också: Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Fått blommor av grannarna

Efteråt har de upplevt omtanke och stöttning från alla håll. Från polisen till fastighetsbolaget till grannar som undrat hur det varit med dem och kommit med blommor. Numera vet de mer om skjutningen även om ingen gripits för att ha avlossat skotten. Det var en salva om fem skott som avlossades. Två av dem gick under fönsterblecket och in i fasaden. Området de bor i är uppsatt som ett ”riskområde” på polisens senaste lista. Det innebär ungefär att området kan bli särskilt utsatt för kriminalitet om inte ”adekvata” åtgärder sätts in.

Annons

Paret, som bott i Malmö sedan 1968, berättar att det hade varit några incidenter i kvarteret några veckor innan de drabbades. Bland annat med en skottlossning vid gaveln på deras bostadshus. Vid ett annat tillfälle, när Elsie putsade fönster, såg hon en svartklädd figur på elsparkcykel som kom körande hela vägen fram mot deras deras port. Hon hann tänka att det var en lat påg som inte ens orkade kliva av sparken innan det small ordentligt från trappuppgången. Rutorna skallrade och en lampa i entrén gick åt fanders.

– Vi tror det var en banger, sufflerar Rune.

Av vad de kunnat klura ut har skotten troligen varit riktade mot en numera avflyttad granne.

– Det var det som tröstade mig i eländet. Att det inte var oss de var ute efter, säger Rune.

"Hemskt att det går så långt ner i åldrarna"

Dagen då vi träffas har två människor skjutits i Stockholm. En man i 40-årsåldern har dött och en 15-årig kille vårdas på sjukhus för allvarliga skador. Dagen före har skott avlossats mot en lägenhet bara några kvarter bort från där vi sitter.

Annons

Båda har vant sig vid att läsa om skjutningar och gänguppgörelser. Men konstaterar också att Stockholm verkar ha tagit över från Malmö som värst drabbat.

På det sättet är de lika luttrade som vilken nyhetskonsument som helst. Men att begripa hur någon helt kallt kan avlossa ett automatvapen mot en annan människa i ett upplyst fönster är helt omöjligt.

– Det är hemskt att det går så längt ner i åldrarna, säger Elsie.

– Man kan undra hur en sådan människa tänker. Att bara skjuta så utan att ta hänsyn.

Rune och Elsie Persson har bott i lägenheten sedan 1976
"Vi har allt inom räckhåll. Här kan vi bli 90 år", säger Rune Persson.

Barnen har legat på dem både tidigare och efter skotten om att de borde flytta. Föräldrarna säger nej.

Annons

Elsie funderade över det ett tag men säger att hon kommit till ro med att bo kvar. Rune har varit mer tvärsäker.

– Vi har sagt nej. Det bestämmer vi själva. Men jag förstår dom, de är rädda om oss.

Numera finns det en övervakningskamera på huset mittemot
Rune visar övervakningskameran på huset mittemot som kom på plats en vecka efter skottlossningen.

Livet har förändrats

De har, som sagt, bott här i 45 år. Saker och ting har lugnat ner sig sedan i somras. På husfasaden mittemot monterade fastighetsbolaget snabbt upp en övervakningskamera. Tankarna på skotten genom fönstret dyker upp då och då men alltmer sällan.

– Man har bra dag och man har dåliga dagar men så lägger man huvudet på kudden och då försvinner det, säger Elsie.

Annons

Promenaderna som de brukade gå har de inte återupptagit. Åtminstone inte ännu.

– Livet har ju förändrats lite grann, det har det Elsie, säger Rune och tittar mot hustrun.

– Innan var vi ute och gick minst fyra gånger i veckan. Kanske inte fem kilometer varje gång men åtminstone två eller tre.

Men Rune tror att pandemin spelat in också. Nu när samhället öppnat upp känns det som att det vänder.

– Vi har så smått börjat gå på teater, var och såg Rythm and dance på arenan i söndags. Känslan har inte varit den rätta innan. Livet börjar väl komma tillbaka.

Det fanns ännu i oktober ingen misstänkt för skottlossningen mot familjen Perssons lägenhet. Utredningen pågår.

Karta över skjutningar i Sverige

Skjutningar i Sverige är ett samhällsproblem som drabbar såväl kriminella som ”tredje man”, det vill säga vanliga medborgare. I SVT:s datagenererade karta går det att följa utvecklingen sedan 2018 i antal, var de skett och om människor skadats eller dödats i skjutningarna.
Den 31 augusti 2021 berättade statistiken att det skedde 1,2 skjutningar per 10 000 invånare i Sverige. Antalet dödade var 0,2 och antalet skadade 0,4 per 10 000 invånare.

Annons