Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så använder du röstassistenten på din mobil

01 apr, 2022 
Heidi Ljungdahl
Bilden visar en mobiltelefon där man kan se att röstassistenten är aktiv.
Att styra din smarta telefon med hjälp av din röst kan vara en gudagåva i situationer som när du har glömt läsglasögonen eller står med händerna mitt i matlagningen! Så här gör du för att komma i gång med röstassistenten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nästan 50 procent av oss svenskar använder en smarttelefon av märket iPhone och med det har majoriteten av oss också tillgång till den inbyggda röstassistenten Siri.

I den smarta telefonen är Siri dock inte ett namn utan en förkortning som står för Speech Interpretation and Recognition Interface som lite enkelt uttryckt är ett program som gör att telefonen kan tolka och känna igen talat språk.

För oss som användare innebär det att vi kan lära telefonen att känna igen vår röst och styra den genom att prata med den.

Så här aktiverar du Siri på din iPhone

  1. Gå till inställningar och tryck på ”Siri och sökning”
  2. Aktivera ”Inaktivera Lyssna efter ”Hej Siri” och aktivera på nytt.
  3. När skärmen Ställ in ”Hej Siri” visas trycker du på Fortsätt.
  4. Läs upp alla de meningar som visas på skärmen.
  5. Tryck på Klar.

Nu kan du använda Siri! Testa direkt genom att till exempel säga ”Hej Siri, vad är klockan?” eller ”Hej Siri, vad är huvudstaden i Turkiet?”. Varje gång du inleder en fras med ”Hej Siri” aktiverar du röstassistenten och en rund symbol visas på skärmen. Du kan fråga Siri allt mellan himmel och jord och skulle du tröttna är det bara att gå in under inställningarna och avaktivera igen.

Annons

Röstassistent för Android-telefon

Använder du inte iPhone? Misströsta inte! Det finns alldeles ypperliga röstassistenter för Android-telefoner också! Vissa av dem finns på Google Play och andra får du ladda ner från deras egna hemsida.

Den mest kända är Google Assistenten som kan söka på internet, spela upp media, göra scheman och listor, ställa alarm, ändra inställningar på enheten och styra smarta enheter.

Öppna Google Assistent med rösten

  1. På en telefon eller surfplatta med Android: Öppna Assistent-inställningar eller öppna Google Assistent-appen och säg ”Assistent-inställningar”.
  2. Tryck på Voice Match under Populära inställningar.
  3. Aktivera Hey Google. Om Hey Google inte visas aktiverar du Google Assistent.
Se också: 10 digitala fraser du borde känna tillBrand logo
Se också: 10 digitala fraser du borde känna till

Här listar vi 3 röstassistenter – men det finns många att välja bland

1. Robin som hjälper till i bilen

En av de vanliga heter Robin och finns för både iPhone och androidtelefoner. Han bryr sig om vår uppmärksamhet på vägen och vill att vi fokuserar på att köra. Robin tar hand om allt relaterat till ljudåtergivning, med särskild tonvikt på podcast och radiokanaler. Dessutom hanterar han samtal och söker parkering för vårt fordon.

Annons

2. Cortana synkroniserar mellan datorn och mobilen

Microsoft Cortana fungerar bäst när du loggar in och låter henne använda data från din enhet. Assistenten synkroniserar Microsoft-tjänster och tjänster från tredje part samt enheter som du väljer att ansluta till. Den är bättre känd för sin version på datorer än på mobiltelefoner.

3. Bixby används av Samsung

Bixby är en röstassistent som används på vissa Samsungtelefoner. Assistenten är fortfarande under utveckling för att kunna användas på fler av deras telefoner.

Källor: Apple.com, Svenskarna och Internet, ITIGIC

Annons