Sandra konfronterade blottaren: ”Gjorde det för alla kvinnor”

Till vänster, Sandra Meyer, till höger, Sandra Meyer och hennes syster Marie.

Foto: Privat

Sandra Meyer vägrade låta den blottande mannen på balkongen att få skrämma henne. Istället gick hon rakt upp och knackade på. "Det är han som ska skämmas", säger hon.

Den 19 april började som en vanlig dag i kuratorn och coachen Sandra Meyers liv. Hon lämnade sin bostad för att gå till lokalen i närheten där hon jobbar.

Det blev lite tid över i väntan på en kund.

– Jag ser då en man på en balkong. Cirka 20 meter från mig. Vi ser på varandra innan jag vände mig mot solen. Men jag får en obehagskänsla.

När Sandra vände sig tillbaka mot mannen såg hon att han stod och onanerade.

– Jag kände ett väldigt stort obehag och blev rädd. Backade in i porten.

Se också: Sexuellt våld: Så vet du om du är utsatt
2:40

Efter reklamen: Se också: Sexuellt våld: Så vet du om du är utsatt

(2:40)

Slå på ljud

Hon tittade ut för att se om han stod kvar. Det gjorde han. Det såg också ut som att situationen hade eggat honom ännu mer.

– Han runkar ännu fortare och hänger liksom ut för att kolla efter mig. Då blev jag så jäkla förbannad. Har han ingen skam i kroppen?

Sandra slogs av känslan att inte vilja känna sig som ett offer. Hon vägrade låta rädslan vinna. Istället för att gömma mig klev hon fram.

– Jag tog upp telefonen för att filma. Han såg detta och drog upp byxorna. Sen tittade han ut över en gatusopning som om ingenting hade hänt.

Sedan mötte Sandra upp med sin klient och höll mötet. Men händelsen innan på dagen hade inte lämnat henne. Tvärtom. Ju mer hon tänkte på det, desto mer upprörd blev hon.

– Jag ringde min syster Marie som blev skitförbannad. Hon sa att jag skulle ringa polisen. Sen kom hon över till mig.

Sandra Meyer och hennes syster Marie.

Sandra Meyer och hennes syster Marie gick upp och konfronterade mannen.

Foto: Privat

Tillsammans gjorde de en störningsanmälan till bostadsrättsföreningen i vilken mannen på balkongen bor. Sandra ringde också polisen för att göra en anmälan.

– Det togs emot ganska avmätt, om jag ska vara ärlig.

Systrarna kände att de ville göra något mer. Det var minst sagt något som skavde inom Sandra. Hur kunde någon ha tillåtit sig att ta den här friheten på hennes bekostnad? Utsatta henne för ett sexuellt ofredande och tro sig att komma undan med det?

Systern knäcker planen

Systern sa först att hon ville gå över till mannen. Till en början ville Sandra att Marie skulle konfrontera mannen åt henne.

– Men då frågade hon mig: Om du hade haft en dotter, vad hade du gjort då?

Sandra förstod att hon var tvungen att göra detta. Känslan växte i henne. Till slut ville hon göra det. Hon ville ställa sig framför honom och berätta vad han hade gjort och säga att det inte var okej.

Nästan varannan kvinna drabbad av sexuella övergrepp

Hon skrev en lapp i händelse utav att han inte var hemma eller inte ville öppna dörren.

– På något sätt ville jag ha visat mig för honom. Så att detta inte blev en skön dag för honom då han stod och runkade i solskenet.

Sandra och Marie gick över till bottenvåningen av mannens lägenhetshus. De behövde ringa på ett namn för att komma in. Sandra tänkte ett kort ögonblick att det var ett tecken på att hon inte skulle genomföra planen. Men hon stålsatte sig och påminde sig själv om att det behövde göras.

– Vi ringde på någon som verkade ha en kvinnlig initial. Vi berättade att vi behövde komma till en granne som vi inte hade namnet på.

Inom kort stod Sandra utanför mannens dörr.

– Hjärtat slog så jäkla hårt att det gjorde ont i bröstet. Men jag vill göra detta. Inte bara för mig själv utan för alla kvinnor som blir utsatta för sådant här. Män som tror sig äga det här utrymmet på vår bekostnad.

Min dotter har blivit sexuellt trakasserad

Den insikten gjorde att hon fick kontakt med en styrka i sig själv. Hon ringde på hans dörr. Han öppnade.

– Jag frågade om han kände igen mig. Men han tittade bara på mig som om han ville släppa in mig. Sen sa jag: "Jag är kvinnan som du sexuellt ofredade idag när du stod på din balkong och runkade".

Mannen förnekade händelsen, men Sandra släppte inte taget.

– Jag sa: "Jag har polisanmält och anmält detta till din bostadsrättsförening. Och nästa gång kan du vinka med handen istället för med kuken".

Sedan sa Sandras syster: Detta är inte okej.

Efteråt stängde mannen dörren.

– Det var allt han gjorde.

Vad kände du efteråt?

– En seger. Jag kände mig helt "empowered" och "unstoppable".

Efter polisanmälan har Sandras agerande uppmärksammats av flera medier. Lokaltidningen Nerikes Allehanda var först med att rapportera om händelsen. Även kvällstidningarna har hängt på. Det har gett reaktioner.

– Bostadsrättsföreningen har hört av sig och sagt att de tagit detta på största allvar. Det var såklart superbra. Och i allmänhet har folk hört av sig för att peppa och stötta. Så jag har bara känt mig stärkt.

Vad har du för råd till andra kvinnor som blir utsatta som du blev?

– Jag hade aldrig gått över till honom själv. Så mitt råd är att ha någon med sig. Det var viktigt för mig att jag hade min syster, som dessutom är min tvilling. Vi kan varandra. Hon hade min hand på min rygg hela tiden så jag kunde känna mig stärkt under konfrontationen. Det gav mig kraft.

Viktigt var också att hon hade med sig en lapp med sitt budskap i händelse utav att mannen inte var hemma eller inte ville öppna.

– Sedan var det även viktigt för mig att jag inte hade med mig min sambo, som är en man. Jag ville inte ha respekt av den här mannen på grund av rädsla för en annan man.

Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard – detta är vad allt handlar om

Nu har det gått en tid sedan händelsen. Att ha gått över och mött mannen öga mot öga har varit oerhört viktigt, säger Sandra Meyer.

– Det har varit avgörande för min trygghet och läkning. Först trodde jag att detta skulle göra mig rädd för att att gå ut ur min egen port. Men jag går gladeligen där. Och skulle jag möta honom i affären skulle jag inte heller känna mig rädd. Det är han som ska skämmas i så fall.

Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien
1:25

Efter reklamen: Se också: 10 bad ass-kvinnor som förändrade världshistorien

(1:25)

Slå på ljud