Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Ser du rektanglar eller cirklar i bilden? Det här sägs illusionen avslöja om dig!

14 jul, 2025
Foto: Skärmdump, Shutterstock/TT
Optiska illusioner har länge fascinerat, eftersom de avslöjar något om vårt psyke.
Coffer-illusionen, ett rutnät av rektanglar och cirklar, blev viral av den anledningen.
Vad ser du i bilden? Och vad säger forskningen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här tittar dina gäster på när de är hemma hos dig – rum för rumBrand logo
Det här tittar dina gäster på när de är hemma hos dig – rum för rum

De allra flesta skulle nog säga att de upplever världen så som de ser den med sina egna ögon. Men tänk om vi ser olika saker? Kan vi då vara säkra på att vi ser världen så som den faktiskt är?

Studier som undersökt optiska illusioner djupdyker i precis dessa frågor, och ämnar bevisa att vårt visuella uppfattningsförmåga faktiskt är mycket mer komplex än man först trott!

Det här är den virala Coffer-illusionen

Coffer-illusionen är en optisk illusion skapad av Anthony Norcia vid Stanford University. Bilden föreställer ett rutmönster av svarta, vita och grå linjer, som utmanar vår hjärnas sätt att bearbeta och organisera visuell information.

Ser du rektanglar eller cirklar i bilden?

Coffer-illusionen, eller rektangel- och cirkelillusionen som den ibland också kallas.Foto: Skärmdump

Bilden ser ut att innehålla rektanglar, men döljer i själva verket 16 cirklar som skapar en optisk illusion av rektanglar.

Annons

För att se cirklarna kan man fokusera på det vertikala linjerna mellan de inbillade rektanglarna.

Tidigare har man trott att hjärnan har lättare att se raka linjer och vinklar än kurvor, vilket gör att cirklarna göms i mönstret. Men ny forskning visar att människor kan tolka illusionen olika – beroende på var de vuxit upp.

Därför ser vissa rektanglar och andra ser cirklar

En ny studie, utförd av Ivan Kroupin vid London School of Economics, tittade man närmre på hur olika kulturella skillnader kan påverka hur man tolkar den visuella illusionen.

Hans team upptäckte att västvärlden, eller i alla fall Storbritannien och USA som man baserade studien på, såg rektanglar i större utsträckning än cirklar – men att det motsatta var sant för landsbygdssamhällen i afrikanska Namibia.

Kroupin förklarade dessa skillnader med att luta sig tillbaka mot en 60 år gammal hypotes, som grundar sig i att vi människor är mer benägna att uppfatta antingen räta vinklar eller kurvor beroende på hur ofta vi exponeras för det ena eller det andra i vardagen.

Annons

Det låter lite krångligt, så vi försöker förenkla det hela. I industrialiserade samhällen i väst har vi bland annat arkitektur och infrastruktur som bygger på raka linjer. Vilket står i kontrast till mindre utvecklade samhällen i exempelvis Afrika, där miljön har få kantiga geometriska former, för att i stället domineras av rundade sådana. Exempelvis kupolformade hyddor.

Slutsatsen; miljön man växer upp i, påverkar därför våra visuella förmågor senare i livet – vilket förklarar varför kulturella skillnader påverkar vår visuella uppfattningsförmåga – alltså om man ser rektanglar eller cirklar.

Professorn i neurovetenskap: Brister i studien

Det låter ju ganska logiskt, eller? Anil Seth, brittisk professor i kognitiv- och statistisk neurovetenskap vid University of Sussex, är villig att hålla med till viss del, men tror att det kan finnas fler orsaker bakom skillnaderna i uppfattning.

I en kommenterande text i The Guardian skriver Seth att en möjlig förklaring kan vara att Coffer-illusionen visar vad vår hjärna uppmärksammar, snarare än att den skulle ligga till grund för hur hjärnan uppfattar visuell stimuli.

Annons

Vidare ställer han sig kritisk till sättet som Kroupin utförde sin studie på. Deltagarna i Storbritannien och USA fick illusionerna presenterade för sig på ett annat sätt än deltagarna i Namibia. Vilket i sig kan förklara skillnader i uppfattning. Det finns även andra kulturella skillnader än omgivning att ta hänsyn till.

Så för att summera behövs mer forskning för att definitivt kunna fastställa vad det är som gör att vi uppfattar rektanglar eller cirklar.

Porträtt av Anil Seth, brittisk professor i kognitiv- och statistisk neurovetenskap vid University of Sussex.Foto: Guillermo Navarro/TT

”Alla lever i en perceptuell filterbubbla”

Därför har Anil Seth beslutat att designa en egen studie på samma ämne. Som han själv skriver är det viktigt att kritiskt undersöka detta, eftersom ”hur saker verkar är inte samma som hur saker faktiskt är”.

Annons

”För många av oss känns det som att våra sinnen är opartiska linser genom vilka världen överförs sanningsenligt direkt till vårt medvetande. Men hur saker faktiskt är, är något helt annat”, skriver han i artikeln och fortsätter:

”Det existerar en objektiv omvärld, men världen vi upplever är alltid en aktiv konstruktion. En typ av 'kontrollerad hallucination' där hjärnan hela tiden kalibrerar de signaler den tar in för att bilda sig en uppfattning av vad som händer.”

Otippade egenskapen som lätt gör dig omtyckt av andraBrand logo
Otippade egenskapen som lätt gör dig omtyckt av andra

Den här distinktionen, mellan vad vi uppfattar och vad som är, ligger till grund för Seths kommande experiment.

”Vi alla lever i en perceptuell filterbubbla, precis som den i sociala medier, och första steget för att ta sig ur en sådan bubbla är att inse att man är i en”, skriver Seth avslutningsvis.

Annons