Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Slipp vara ensam och må bättre på köpet!

23 jun, 2020 
Malin Perlheden
Äldre vänner med smartphone.
Hitta nya vänner via internet!
Hitta nya vänner på nätet – och bli friskare och gladare på köpet! Många spenderar mycket tid ensamma den som gör det mot sin egen vilja blir förstås nedstämd vilket kan få konsekvenser på hälsan. Risken för såväl ångest och depression ökar med den ofrivilliga ensamhet som ofta drabbar äldre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Känner du dig ofta ensam? Det är du långtifrån ensam om! I Sverige finns nästan två miljoner singelhushåll och hela 300 000 personer beräknas leva i så kallad social isolering. Det innebär att man inte träffar anhöriga, vänner eller familj mer än ett par gånger i månaden.

Videon kunde inte hittas

Siffrorna kommer från Statistiska Centralbyrån, SCB, som i samma rapport redovisar att minst var tionde person över 75 år tillhör den stora gruppen ensamma personer i vårt land. Risken för social isolering ökar när vi går i pension och dessutom är kvinnor oftare ensamma än männen vilket hör ihop med att en maka ofta överlever sin make.

Vårt samhälle är konstruerat så att vi som individer, praktiskt, kan klara oss utan ett socialt sammanhang för att överleva vår vardag. Men vi människor är till vår natur sociala varelser och när vi inte får känna tillhörighet med andra går vi mot vår natur och då mår vi dåligt. Ofrivillig ensamhet sänker vår livskvalitet och bedöms vara lika farligt som att röka. Utöver det ökar ofrivillig ensamhet risken för såväl ångest som depression.

Annons

Depression bland äldre är i dag så vanligt att Folkhälsomyndigheten beskriver det som ett folkhälsoproblem. Sambandet mellan ensamhet och psykisk ohälsa är speciellt tydlig när det gäller avsaknaden av en nära vän, det vill säga en annan person som man inte lever tillsammans med. Kontakt med kassörskan på Ica eller hemtjänsten räknas alltså inte som något som bryter ensamheten.

Internet kan minska ensamhet

Den goda nyheten stavas dock digitaliseringen. Forskning visar att den som vågar sig ut på nätet kan minska sin ensamhet, något som Christel Lynch, utredare på Folkhälsomyndigheten säger kan hänga ihop med den form som samhället tar sig i dag.

– Digital inkludering hänger ihop med social inkludering. Eftersom vår värld blir mer och mer digital så är det även en fråga om demokrati och jämlikhet att få tillgång till det digitala samhället. Därför kan man säga att det blir en positiv effekt om man är med, och en negativ om man lever i ett digitalt utanförskap, säger hon.

Annons

Lynch hänvisar till en kartläggning av forskning som tyder på att personer som fått utbildning i att använda en dator och internet upplever en positiv effekt på de sociala aspekterna i sina liv.

För den som är nybörjare kan den digitala resan te sig skrämmande och där har våra kommuner mycket att bidra med. Lynch ser en positiv trend med en ökad medvetenhet om det digitala utanförskapet och de begränsningar som det medför.

– I dag är det mycket tack vare biblioteken och diverse ideella föreningar som många får tillgång till digitalt stöd och hjälp.

3 enkla ställen att hitta nya vänner på nätet

Svårt att veta var du ska börja leta efter dina nya vänner? Här är tre smarta sätt att komma igång!

Facebook-grupper

Tycker du om att sticka eller kanske dansa? Gå med i grupper som handlar om just detta! Det är alltid enklare att börja prata med någon där man vet att man har ett gemensamt intresse.

Annons

Appar

Det finns appar för alltifrån att hitta nya vänner till en ny partner. Alla är här av samma anledning så den naturliga anledningen att börja prata med någon är redan avklarad när du väl registrerar dig.

Spelsidor

Tycker du om att spela nöjesspel på nätet? Slå två flugor i en smäll och använd chattfunktionen för att börja prata med den du spelar mot – vem vet, kanske är det din nya väninna som gömmer sig där på andra sidan!

Digitant-böckerna hjälper dig!

Digitant böckerna

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Annons

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Annons

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Annons