Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Stephen Kings fiktion blev fruktansvärd verklighet

12 nov, 2021 
jon forsling
Delad bild, Michael Carneal och Stephen King.
14-årige Barry Loukaitis tog med sig vapen till sin skola och började skjuta. På en annan plats och vid en annan tidpunkt gjorde 14-årige Michael Carneal likadant. Två skolskjutningar som visade sig ha en märklig och skrämmande koppling...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått

Det är den 2 februari 1996, och solen går upp över den lilla staden Moses Lake i delstaten Washington, USA. Tonåringar anländer till Frontier Middle School för ännu en skoldag, och under dagens första lektioner är allt som vanligt.

Men strax efter lunch, mitt under en lektion i matematik, händer något som kommer att chocka hela USA. Eleven Barry Loukaitis, 14, går in i klassrummet, beväpnad med sin pappas jaktgevär och två pistoler.

– Det här är bättre än matte, eller hur? säger han – och börjar skjuta sina klasskamrater, en efter en.

skolskytt Barry Loukaitis
Barry Loukaitis tog med sig pappas jaktgevär och två pistoler till skolan.

Arnold Fritz och Manuel Vela Jr, båda fjorton år gamla, faller döda ner på golvet. Natalie Hintz, 13, träffas i armen och skadas allvarligt. Barry, som för dagen har klätt sig som en gammaldags cowboy från vilda västern, går sedan fram till lärarinnan, Leona Caires, och skjuter ihjäl henne med ett skott i bröstet.

Annons

Dramat tar inte slut förrän en idrottslärare tar sig in i klassrummet och brottar ner Barry Loukaitis. Pojken döms senare till 189 år i fängelse.

Michael Carneal stal gevär från sin granne

Tidigt en morgon följande år, den 1 december 1997, anländer en annan 14-årig pojke till sin skola. Michael Carneal, som senare ska beskrivas som en blyg, inåtvänd elev som har utsatts för mobbning, går in på Heath High School i West Paducah, Kentucky.

Den här morgonen har han med sig flera gevär som han har stulit från sin granne, och strax efter att han kliver in på skolan börjar han öppna eld mot en grupp studenter som har samlats för att be morgonbön. Totalt kaos utbryter, och flera elever träffas av kulregnet. Nicole Hadley, 14, Jessica James, 17, och Kayce Steger, 15, faller döda ned på golvet. Ytterligare fem elever skottskadas men överlever.

Skolskytt Michael Carneal
Michael Carneal öppnade eld mot en grupp studenter som hade samlats för att be morgonbön.

Efter en kort stund släpper Michael Carneal – som senare döms till livstids fängelse – sitt gevär och låter sig gripas av skolpersonal.

Annons

– Snälla, döda mig. Jag kan inte fatta att jag gjorde det där, säger han.

En koppling till Stephen Kings bok

Två fruktansvärda skolskjutningar, till synes utan något inbördes samband. Men poliserna som utredde fallen insåg snart att det fanns en märklig och skrämmande koppling mellan dem, nämligen skräckförfattaren Stephen King.

Med böcker som Carrie, Det, Jurtjyrkogården och Varsel har King blivit en av världens mest kända författare. Hans böcker har sålt i över 350 miljoner exemplar världen över och ligger även till grund för klassiska dramafilmer som Stand by me, Den gröna milen och Nyckeln till frihet.

Men nu var det ett av hans mindre kända verk som hamnade i fokus. 1977 skrev King en bok vid namn Raseri (Rage på engelska) under pseudonymen Richard Bachman. Boken gjorde inte mycket väsem av sig när den först publicerades, men när det under 1980-talet blev känt att ”Richard Bachman” i själva verket var Stephen King trycktes den i nya upplagor och hittade snabbt en större publik.

Richard Bachman, Raseri
Sedan 1998 har ingen ny kopia av Stephen Kings skräckis Raseri tryckts.

Raseri handlar om en psykiskt störd tonårspojke vid namn Charlie Decker, som blir relegerad från sin skola efter att ha förolämpat rektorn. Decker hämtar då en pistol från sitt skolskåp och skjuter ihjäl två lärare, varpå han håller sin klass som gisslan i flera timmar. Han skjuts senare av polis, men överlever och hamnar på ett mentalsjukhus.

Annons

Polisen hittade ett exemplar av Raseri i Michael Carneals skolskåp. Ett annat exemplar av samma bok hittades på nattduksbordet hemma i Barry Loukaitis pojkrum.

Stephen King uttalade sig om skjutningarna

Båda pojkarna erkände i förhör att de influerats av boken. Och de var inte ensamma om att ha inspirerats av Kings våldsamma berättelse. 1993 hade 17-årige Scott Pennington skjutit ihjäl en lärare och en vaktmästare på East Carter High School i Grayson, Kentucky. Han höll sedan sin klass som gisslan i 20 minuter.

Strax före attacken hade Pennington skrivit en hyllande essä om Raseri, och var upprörd över att bara ha fått ett C i betyg av den lärare han sedan sköt ihjäl.

”Tror jag att Raseri kan ha påverkat Carneal, eller någon annan dåligt anpassad, ung person, att ta till vapen?”

Stephen King

I två andra fall, 1988 i Kalifornien och året därpå i Kentucky, höll tonårspojkar sina klasskamrater gisslan under vapenhot. Ingen skadades, men i båda fallen hade gärningsmännen läst Raseri och försökt återskapa bokens handling.

Hemma i sitt hus i Maine i nordöstra USA satt Stephen King och förfärades av nyheterna om skolskjutningarna, samt den uppenbara kopplingen som fanns till hans egen bok. I en essä som han döpte till Guns skrev King själv om händelserna 2013:

Annons

”I februari 1996 gick en pojke vid namn Barry Loukaitis in till sin matematikklass i Washington. Han sköt ihjäl lärarinnan Leona Caires och två elever”, skrev King. ”Sedan, samtidigt som han viftade med sin pistol i luften, utbrast han: ‘Det här är bättre än matte, eller hur?’ Citatet är från Raseri.”

”1997 anlände Michael Carneal, 14, till Heath High School i Kentucky, med en Ruger MK II semi-automatisk pistol i sin ryggsäck”, fortsatte Stephen King i sin essä. ”Han dödade tre personer och skadade fem. Ett exemplar av Raseri hittades i hans skåp.”

Även Ted Bundy inspirerades till att mörda

Som författare stod han plötsligt inför ett fruktansvärt dilemma. Å ena sidan var det inte hans bok som hade skjutit ihjäl flera oskyldiga skolelever. Å andra sidan kunde han inte bortse från att hans berättelse påverkade unga pojkar på ett sätt som han inte hade kunnat förutse.

Stephen King, författare
Två år efter att Michael Carneal mördat tre unga flickor tog författaren Stephen King ett ovanligt beslut.

Stephen King tog ett ovanligt beslut. Två år efter att Michael Carneal mördade tre unga flickor höll Stephen King ett tal under en litterär konferens i Vermont, där han förklarade varför:

Annons

– Tror jag att Raseri kan ha påverkat Carneal, eller någon annan dåligt anpassad, ung person, att ta till vapen? Svaret är jobbigt, men det måste sägas: Ja, det kan den ha gjort, sa King.

– Jag inser att en bok som Raseri kan ha skyndat på processen för ett plågat sinne. Det går inte att bortse från att min bok fanns i hans (Carneals) skolskåp, lika lite som det går att skilja de vidriga sexmord som (den ökände seriemördaren) Ted Bundy begick från den stora samling av grova, pornografiska tidningar han ägde, fortsatte han.

Inga fler kopior av Raseri

Därför, berättade den miljonsäljande författaren, hade han fattat ett unikt beslut:

– Incidenten med Carneal var droppen för mig. Jag sa åt mitt förlag att sluta trycka nya upplagor av den jäkla boken.

Sagt och gjort. Från och med 1998 har ingen ny kopia av Raseri tryckts, vare sig på originalspråket engelska eller i översatt form. Detta har gjort att boken numera endast går att köpa på andrahandsmarknaden, och i vissa kretsar är den ett eftertraktat samlingsobjekt.

Annons

För Stephen King, som har blivit förmögen på sin förmåga att skrämma livet ur folk, blev Raseri skrämmande på ett allt för verkligt sätt. Att stoppa sin egen bok var ett ovanligt steg att ta, men i essän Guns skrev King att det var rätt beslut:

”Jag beordrade inte att Raseri skulle sluta tryckas i nyupplagor för att lagen krävde det, jag var skyddad under det första tillägget i konstitutionen och lagen kunde inte kräva det. Jag gjorde det för att jag ansåg att boken kunde skada människor”, skrev King.

Annons